Prancūziškas pasas

Sekmadienio vakarą VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Šiaulių pasienio užkardos pareigūnai magistraliniame kelyje Bauskė–Panevėžys ties Škilinpamūšio kaimu Pasvalio r. sustabdė patikrinti maršrutu Ryga–Štutgartas važiuojantį Lietuvoje registruotą maršrutinį autobusą.

Pasieniečiams įtarimų sukėlė vieno keleivio pateiktas Prancūzijos piliečio pasas. Nuotrauka jame visiškai nesutapo su pateikėjo išvaizda. VSAT pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad dokumento nuo praėjusio spalio ieško prancūzų policija.

Keleivis turėjo Latvijos užsieniečių registracijos centro išduotą prieglobsčio prašytojo pažymėjimą. Paaiškėjo, kad į Vokietiją neteisėtai keliavo ir Prancūzijoje ieškomu dokumentu mėgino pasinaudoti 40-ties Centrinės Afrikos Respublikos pilietis.

Šiaulių pasieniečiai afrikietį sulaikė. VSAT Pagėgių pasienio rinktinėje dėl dokumento pagrobimo ir jo panaudojimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokią nusikalstamą veiką įstatyme numatyta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Prokuroras siūlo įtariamajam skirti 3 400 eurų baudą. Užsienietis buvo perduotas Migracijos skyriaus pareigūnams. Artimiausiu metu jis bus grąžintas Latvijos, į kurią neteisėtai buvo patekęs iš Baltarusijos, pasieniečiams.

Malietis iš Rygos

Vėlų trečiadienio vakarą pareigūnai toje pat Pasvalio rajono vietoje patikrinti sustabdė dar vieną iš Latvijos įvažiavusį autobusą su lietuviškais valstybinio numerio ženklais, vykusį maršrutu Talinas–Berlynas.

Tikrinant keleivių dokumentus, vienas iš jų pasieniečiams pateikė Latvijos užsieniečio elektroninę asmens tapatybės kortelę. Ant jos skersai latvių ir anglų kalbomis užrašyta: „Negalioja kelionėms“. Užsienietis taip pat turėjo pernai spalį Latvijoje gautą prieglobsčio prašytojo dokumentą.

Nustatyta, kad 24-erių Malio pilietis neturi kelionės dokumento, galiojančios vizos ar leidimo gyventi, suteikiančio teisę atvykti ir būti Šengeno erdvėje.

Autobuso vairuotojas paaiškino, kad Rygos autobusų stotyje į autobusą įlipęs malietis vyko į Varšuvą, nors vyriškis teigė važiuojantis į Kauną.

VSAT pareigūnai vyriškiui tęsti kelionės nebeleido, jis buvo išlaipintas ir pristatytas į Šiaulių pasienio užkardą. Jau antradienį jis bus grąžintas Latvijos pasienio pareigūnams.

Didėja migracija iš Latvijos

Tokia schema, kai iš Baltarusijos į ES besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje, o pradėjus procedūras ieško galimybių sprukti į Vakarų Europą, – įprastinė. Latvija ir Lietuva tokių asmenų planuose tėra tranzitinės valstybės.

Pernai iš Latvijos apgyvendinimo centrų pabėgusių užsieniečių Lietuvoje ir Lenkijoje sulaikyta ketvirtis tūkstančio, o dar beveik tūkstantis įkliuvo tokių, kurie į Latviją nelegaliai pateko iš Baltarusijos ir iškart bandė per Lietuvą vykti į Vakarų Europą.

Pernai VSAT fiksavo didelį neteisėtos antrinės migracijos iš Latvijos padidėjimą. Iš viso 2023 m. buvo sulaikyti 1 193 neteisėti migrantai, kurie gabenti ar patys vyko iš Latvijos, į kurią jie dažniausiai neteisėtai įsibrovė iš Baltarusijos.