Kaip pranešė prokuratūra, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras, surašęs kaltinamąjį aktą, minėtą bylą perdavė Vilniaus apygardos teismui.

Prokuratūra nurodo, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad tuometis Seimo narys R. Žemaitaitis 2023 metų gegužės mėn. 8, birželio mėn. 13, 14 ir 15 dienomis socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje paskelbė tekstus, kuriuose galimai viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad, būdamas valstybės politiku, Seimo nariu, R. Žemaitaitis viešai socialiniame tinkle paskelbtuose tekstuose siekė sukelti priešiškumą ir provokavo nepakantumą žydams, žydus kaip tautinę grupę kaltindamas, kad jie yra atsakingi už tikrą ar tariamą atskiro žydo ar žydų grupės padarytą nusižengimą arba net už ne žydų atliktus veiksmus.

Kaltinamajame akte taip pat nurodyta, jog būdamas Seimo nariu R. Žemaitaitis 2023 m. gegužės 9-ąją Seime vykusiame plenariniame posėdyje pasakytoje kalboje viešai paskleidė prieš žydų tautybės asmenis nukreiptą antisemitizmo normalizavimo idėją, niekindamas ir skatindamas neapykantą žmonių grupei ir jai priklausantiems asmenims dėl jų tautybės.

Tuometis Seimo narys R. Žemaitaitis taip pat kaltinamas ir tuo, kad savo įrašuose socialiniame tinkle, paskelbtuose 2023 m. birželio mėn. 13, 14 ir 15 dienomis, viešai šiurkščiai menkino nacistinės Vokietijos Lietuvos teritorijoje įvykdytą žydų genocidą (Holokaustą), tai darydamas užgauliu ir įžeidžiančiu būdu.

ELTA primena, kad Vyriausioji rinkimų komisija balandžio 2 d. patenkino R. Žemaitaičio prašymą atsisakyti Seimo nario mandato,

R. Žemaitaitis 2020 m. Seimo rinkimuose buvo išrinktas Kelmės-Šilalės vienmandatėje apygardoje. Visgi, jam pasitraukus iš parlamento, nauji rinkimai šioje apygardoje rengiami nebus, mat, iki spalį vyksiančių eilinių Seimo rinkimų liko mažiau nei metai.

R. Žemaitaitis nusprendė atsisakyti Seimo nario mandato po to, kai Konstitucinis Teismas pripažino, jog politikas antisemitiniais pareiškimais sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Jeigu R. Žemaitaitis savo noru nebūtų atsisakęs posto, dėl jo likimo Seime būtų balsavęs parlamentas – pašalinus R. Žemaitaitį iš Seimo apkaltos būdu, jis negalėtų kandidatuoti į renkamas pareigas 10 metų.

Pernai R. Žemaitaitis paskelbė antisemitinius, tautinę nesantaiką kurstančius įrašus socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse – Seimo komisijos, svarsčiusios apkaltos klausimą, manymu, tokiais veiksmais politikas galimai sulaužė Seimo nario priesaiką, šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją