71 metų V. Putinas valdo Rusiją nuo šimtmečio pradžios, jis užsitikrino naują šešerių metų mandatą, „laimėjęs“ vadinamuosius prezidento rinkimus, kuriuose opozicijos atstovams nebuvo leista kandidatuoti.

Per inauguracijos ceremoniją V. Putinas pareiškė, kad Rusija išgyvens dabartinį „sunkų“ laikotarpį, taps stipresnė ir iškovos pergalę. „Mes išgyvensime šį sunkų laikotarpį oriai ir tapsime dar stipresni“, – sakė V. Putinas ir pridūrė: „Esame vieninga ir didi tauta ir drauge įveiksime visas kliūtis, įgyvendinsime viską, ką suplanavome, ir kartu laimėsime“.

V. Putinas taip pat sakė, kad vadovauti Rusijai laiko „šventa pareiga“. „Tarnauti Rusijai yra didžiulė garbė, atsakomybė ir šventa pareiga“, – auksu tviskančioje Kremliaus Šv. Andriejaus salėje pareiškė V. Putinas.

Mirusio Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja antradienį pavadino V. Putiną „melagiu, vagimi, žudiku“.

J. Navalnaja pažadėjo tęsti savo vyro, vasarį Arkties kalėjime mirusio pagrindinio V. Putino priešininko, darbą.

„Mūsų šaliai vadovauja melagis, vagis ir žudikas. Tačiau tai tikrai baigsis“, – vaizdo įraše sakė tremtyje gyvenanti J. Navalnaja.

Jos žodžiais, pastaroji V. Putino kadencija pasižymėjo „kruvinu ir beprasmišku karu“ Ukrainoje ir politinėmis represijomis Rusijoje. „Rusijoje yra keli šimtai politinių kalinių, kenčiančių nežmoniškomis sąlygomis, – sakė ji. – Kiekvieną dieną pradedamos naujos bylos“.

J. Navalnaja sakė, kad V. Putino „pažadai“ pagerinti gyvenimo lygį per daugiau nei du dešimtmečius trunkantį valdymą yra „tušti ir apgaulingi“. „Tai trunka jau 25 metus. Taip bus ir šį kartą, – sakė ji. – Sulig kiekviena jo kadencija viskas tik blogėja, baisu ir įsivaizduoti, kas dar nutiks, kol V. Putinas bus valdžioje“.

Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas po padėkos maldos, skirtos prezidento V. Putino inauguracijai, pažadėjo bažnyčios paramą jo karo kursui. „Nei bažnyčia, nei tauta niekuomet nesmerkė sunkių sprendimų, kurie priimami žmonių labui“, – sakė jis antradienį V. Putinui Apreiškimo katedroje Kremliuje. Pamaldos buvo pompastiškos ceremonijos, kuria V. Putinas oficialiai padėjo savo penktąją kadenciją, dalis.

Kirilas laikomas artimu V. Putino patikėtiniu ir jo karo Ukrainoje rėmėju. „Valstybės vadovui kartais tenka priimti lemtingus ir baisius sprendimus“, jei jis jų nepriimtų, tai turėtų pavojingų padarinių valstybei ir žmonėms, kalbėjo Kirilas, turėdamas omenyje V. Putino prieš daugiau kaip dvejus metus Ukrainoje pradėtą karą.

Kremlius invaziją į kaimyninę šalį ne kartą teisino būtinybe apsaugoti tariamai engiamus rusakalbius gyventojus Ukrainoje, taip pat Rusijos saugumo interesais.

Ryšium su Putino inauguracija atsistatydino Rusijos vyriausybė

Rusijos vyriausybė atsistatydino ryšium su V. Putino inauguracija penktajai kadencijai, skelbia opozicinis portalas „Meduza“, remdamasis Rusijos vyriausybės pranešimu. Atitinkamą įsakymą pasirašė ministras pirmininkas Michailas Mišustinas.

Artimiausiomis dienomis V. Putinas Valstybės Dūmai pateiks naujo ministro pirmininko kandidatūrą. Kol kas neaišku, kas juo galėtų tapti. Dūmos posėdis, kuriame bus tvirtinama kandidatūra, numatytas gegužės 10 dieną.

Per savaitę nuo patvirtinimo Dūmoje naujasis premjeras turės pateikti prezidentui pasiūlymus dėl naujosios vyriausybės sudėties.

„Meduza“ šaltinių teigimu, M. Mišustinas beveik neabejotinai išsaugos premjero postą. Kartu sklando gandai, kad M. Mišustiną gali pakeisti prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Sergejus Kirijenka arba Maskvos meras Sergejus Sobianinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją