„Privalau pasidalinti informacija apie faktą, jog vis dar negavau balsavimo biuletenio, nors iki prezidento rinkimų liko tik keturios dienos. Balsavimo paštu Jungtinėje Karalystėje (JK) patvirtinimą gavau elektroniniu laišku balandžio 19 dieną“, – „Delfi“ parašė JK gyvenanti Lina.

Moteris gegužės 7 dieną skambino į Lietuvos Respublikos ambasadą Londone, kur jai pasiūlė kreiptis tiesiai į VRK.

„Duotu numeriu skambinau 10 kartų. Nors signalas geras, niekas ragelio nekėlė. Išsiunčiau užklausą el laišku. Atsakymą gavau“, – pasakojo Lina.

Pasiteiravo, ar galėtų atvykti balsuoti asmeniškai

Atsakyme minima, kad dėl nenumatytų aplinkybių ambasados Londone balsavimo komisija balsavimo paštu dokumentus daliai rinkėjų, balsuojančių paštu JK, siunčia šią savaitę. Prašoma kuo skubiau išsiųsti atgal užpildytus dokumentus. Vėliausia diena – gegužės 12 diena, o ambasada turi gauti iš rinkėjų balsavimo paštu medžiagą ne vėliau kaip gegužės 17 dieną.

Eilės prie išankstinio balsavimo Lukškių aikštėje

Jeigu vis dėlto negautų dokumentų, rinkėjos teiraujamasi apie galimybę rinkimų dieną atvykti į vieną iš balsavimo vietų balsuoti asmeniškai.

Tada moteris dar kartą paskambino į ambasadą Londone, ir sulaukė pasiūlymo kreiptis į balsavimo grupę JK. Išsiuntė jai užklausą, ir laukia atsakymo.

„Retorinis klausimas- kaip atsitiko, jog VRK (jos padaliniai) nuo balandžio 19 neatrado laiko atspausdinti balsavimo biuletenio? Teigiu, jog tai yra neatleistinas aplaidumas ir nepagarba savo šalies piliečiui! Ar turi Lietuva iš kur nors kitur gauti sau svarbiausio –žmogaus?!“, – piktinosi moteris.

VRK yra sulaukusi ir daugiau tokių klausimų

VRK yra gavusi keletą rinkėjų, užsiregistravusių balsuoti Jungtinėje Karalystėje paštu, klausimų, kada juos pasieks rinkimų biuleteniai.

„Kandidatus į Respublikos Prezidentus VRK registravo balandžio 9 dieną. Tą pačią dieną balsavimo biuleteniai buvo pradėti spausdinti. Gavusi biuletenius iš spaustuvės, balsavimą užsienyje organizuojanti VRK komanda supakavo ir organizavo paskirstymą diplomatinėms atstovybėms teikdama prioritetą toms valstybėms, iki kurių siuntos eina ilgiausiai, o pašto tarnybos dirba lėčiau nei Europoje (pvz. Australija, Naujoji Zelandija ir pan.)“, – paaiškino VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Pasak VRK atstovės, iš Vilniaus į ambasadą Londone biuleteniai buvo siunčiami per keletą kartų ir skirtingo dydžio siuntomis, kadangi JK užsiregistravusių balsuoti rinkėjų skaičius per pastarąsias savaites nuolat augo.

„Atlikę reikalingus pasiruošimo darbus, ambasadoje dirbantys balsavimo komisijos nariai rinkėjams biuletenius taip pat išsiuntė dalimis. Dalis rinkėjų biuletenius jau yra gavę ir net atsiuntę juos į ambasadą. Taip pat matome, kad Jungtinės Karalystės lietuviai džiaugiasi balsavimu ir socialiniuose tinkluose“, – teigė I. Ramanavičienė.

Dalis biuletenių dar pakeliui

VRK turimais duomenimis, paskutinis biuletenių paketas JK pašto tarnybai Royal Mail buvo perduotas šią savaitę, todėl dalis biuletenių dar yra pakeliui į rinkėjų nurodytus adresus.

Eilės prie išankstinio balsavimo Lukškių aikštėje

„Dabar laiškų su biuleteniais kelias priklauso tik nuo pašto tarnybos darbo spartos, tad labai tikimės, kad visi užsiregistravę rinkėjai sulauks biuletenių ir galės sėkmingai pabalsuoti“, – teigė I. Ramanavičienė.

Ji taip pat pažymėjo, kad rinkėjai užpildytus biuletenius turi išsiųsti atgal ambasadai ne vėliau kaip rinkimų dieną – gegužės 12-osios (išsiuntimo data bus tikrinama pagal pašto spaudą). Vokai su biuleteniais vėliausiai pasiekti Lietuvos ambasadą Londone turėtų iki gegužės 17 d., kadangi gegužės 19 d. (sekmadienį) ryte VRK tvirtins galutinius rinkimų rezultatus.

„Labai raginame visame pasaulyje paštu balsuojančius lietuvius gavus biuletenius nedelsiant juos užpildyti ir kuo greičiau išsiųsti į Lietuvos diplomatinę atstovybę, iš kurios juos gavo. Tai svarbu, kad biuleteniai laiku pasiektų ambasadas ar konsulatus ir rinkėjų balsai būtų užskaityti“, – teigė I. Ramanavičiednė.

VRK duomenimis, JK balsuoti yra užsiregistravę beveik 23 tūkstančiai rinkėjų, iš jų beveik 20,5 nurodė pageidaujantys balsuoti paštu.

Registracija balsuoti paštu jau baigėsi, tačiau tie, rinkėjai, kuri nori atvykti balsuoti, gali iki pat rinkimų dienos (imtinai) registruotis balsavimui ambasadoje Londone ir dar penkiose papildomose vietose.

1. Rytų Londone, Jungtinėje Karalystėje, Lithuanian Academy/Chobhan Academy 40 Cheering Lane, Stratford, London E20 1BD, UK;

2. Lidse, Jungtinėje Karalystėje, Lituanistinėje mokykloje „Saulutė“/ Ukrainian Community Centre, 5 Newton Grove, Leeds LS7 4HW, UK;

3. Danganone, Jungtinėje Karalystėje, MULC „Baltic Together“, 39 Thomas Street, Dungannon BT70 1HN, UK;

4. Edinburge, Jungtinėje Karalystėje, Greyfriars Charteris Centre, 138/140 Pleasance, Edinburgh, EH8 9RR, UK;

5. Piterbore, Jungtinėje Karalystėje, Parca Ltd: Unity Hall, Northfields Road, Peterborough, PE1 3QH, UK.

„Suprantame rinkėjų lūkestį gauti biuletenius iš karto po registracijos, tačiau balsavimo užsienyje organizavimas yra didžiulis ne vienos institucijos indėlio reikalaujantis darbas, todėl labai prašome rinkėjų kantrybės ir supratingumo – tiek VRK, tiek Lietuvos diplomatinėse atstovybėse dirbantys darbuotojai daro viską, kad biuleteniai rinkėjus pasiektų laiku“, – patikino VRK atstovė.

Problemų kilo ir Jungtiniuose Arabų Emiratuose

Panašių problemų kaip JK kilo ir norintiems balsuoti paštu Jungtiniuose Arabų Emiratuose (JAE).

„Paskaičiau jūsų straipsnį Delfi.lt portale apie balsavimo paštu nesklandumus JK. Nuliūdino, kad problema, rodos, sisteminė, nes gyvenu JAE ir man taip pat iškilo problemų balsuoti paštu. Svarbu pažymėti, kad pašto paslaugos JAE labai specifinės ir laiškai dažnai yra nepristatomi laiku, ar visai nepristatomi“, – parašė moteris, prašiusi neminėti jos vardo ir pavardės.

Ji užsiregistravo balsuoti anksti, kovo 7d. tačiau nei biuletenių, nei žinutės/skambučio iš JAE ambasados nesulaukė. Pati kreipėsi į ambasadą el. paštu balandžio 30d. klausdama, kada turėtų gauti balsavimo biuletenį, tačiau atsakymo iki šiol negavo.

„Tik atsitiktinumo dėka, iš pažįstamų, sužinojau, kad konsuliniai darbuotojai lankysis mano gyvename mieste ir galiu atvykti pasiimti balsavimo biuletenių gyvai, jei dar nesu jų gavusi paštu. Tam buvo skirtas 2val. Intervalas“, – rašė rinkėja.

Šįkart moteriai nuvykti nebuvo sunku, rinkimuose ir referendume jau balsavo.

„Labai džiaugiuosi, kad buvau neišvykusi ir neserganti – pavyko. Sunku paaiškinti tokį VRK ir ambasadų aplaidumą ir neinformatyvumą. Esu labai nusivylusi pilietė ir manau, kad visuomenei labai svarbu apie tai žinoti“, – rašė moteris.