Kinija „suorganizavo karines jūrų ir oro pajėgas sekti ir stebėti laivą sutinkamai su įstatymais ir kitais teisės aktais bei paskelbė įspėjimą, kad jis pasišalintų“, sakoma kariuomenės atstovo Tian Junli pranešime.

Prieš kelias dienas tas pats laivas sukėlė Kinijos pyktį, praplaukęs Taivano sąsiauriu. Pekinas pretenduoja beveik į visą Pietų Kinijos jūrą, nepaisant tarptautinio sprendimo, kad Kinijos pretenzijos neturi teisinio pagrindo. Kinija dislokuoja šimtus pakrančių apsaugos, karinio jūrų laivyno ir kitų laivų patruliuoti ir militarizuoti vandenis.

Kinijos kariškio teigimu, JAV laivas „neteisėtai įsiveržė į Kinijos teritorinius vandenis (...) be Kinijos vyriausybės sutikimo“. „Jungtinių Valstijų veiksmai rimtai pažeidžia Kinijos suverenitetą ir saugumą“, – pridūrė Tian Junli.

Penktadienį JAV karinis jūrų laivynas patvirtino, kad jo laivas „apgynė laivybos teises ir laisves Pietų Kinijos jūroje netoli Paraselio salų“. Užbaigęs operaciją, lėktuvnešis „USS Halsey“ tęsė veiklą Pietų Kinijos jūroje, sakoma pranešime ir priduriama, kad „neteisėtos ir plataus masto pretenzijos Pietų Kinijos jūroje kelia rimtą grėsmę jūrų laisvei“.

Kinijos ir Filipinų konfrontacija Pietų Kinijos jūroje sukėlė baimę dėl platesnio konflikto, galinčio įtraukti JAV ir kitas sąjungininkes. Šią savaitę JAV ir Filipinų pajėgos surengė karinius mokymus maždaug už 400 kilometrų į pietus nuo Taivano. Kinija reagavo įspėjimu, kad „jokios karinės pratybos neturėtų būti nukreiptos į trečiųjų šalių interesus arba jiems kenkti“.

Prieš kelias dienas „USS Halsey“ perplaukė Taivano sąsiauriu, siauru 180 kilometrų jūros ruožu, skiriančiu salą nuo Kinijos. Kinijos karinio jūrų laivyno pulkininkas Li Xi pareiškė, kad Kinija taip pat sutelkė karines jūrų ir oro pajėgas, kad „stebėtų JAV laivo praplaukimą per visą procesą“. Kinija laiko Taivaną savo teritorija ir baudžiasi atsiimti savarankiškai valdomą salą, jei reikės – ir jėga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją