Balandžio 23 d. MKT pareigūnai su pasieniečiais ir Europolo pareigūnais, padedant FNTT ir „Arui“, atliko kratas penkiuose Lietuvos miestuose. Vyksta ikiteisminis tyrimas dėl disponavimo cigaretėmis, jų gabenimo į Norvegiją ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Sulaikyta beveik milijonas pakelių rūkalų, jų vertė 3,8 mln. eurų.

Apribotos įtariamųjų turtinės teisės į nekilnojamą turtą Ispanijoje ir Lietuvoje, prabangius lengvuosius automobilius ir pan. Daugiausia iš Suvalkijos kilę ar joje gyvenantys įtariamieji, anot pareigūnų, veikė ypač įžūliai. Dalis jų jau yra teisti už kontrabandą.

MKT, VSAT ir Europolo pareigūnų pajėgos atliko kratas Vilniuje, Kaune, Jurbarke, Alytuje ir Veisiejuose ir Marijampolės sav.

Įtarimai iš viso pateikti 8 asmenims, 2 sulaikyti. Iš sulaikytųjų vienas po apklausos buvo paleistas, o kitas suimtas 2 mėnesiams. Kitiems įtariamiesiems skirtos įvairios kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas, įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

tariamieji, oficialiai gaunantys kuklius atlyginimus, gyveno prabangiai. Vienas už minimalią algą įsigijo katerį ir kelis prabangius automobilius, jų bendra vertė yra apie 300 tūkst. eurų. Įtariama, kad kai kurie už nusikalstamu būdu gautas lėšas buvo įsigiję nekilnojamo turto Ispanijoje.

Vienas iš įtariamųjų turėjo net 16 butų Lietuvos pajūryje. Pareigūnai laikinai apribojo įtariamųjų turtines teises.

Tyrimas buvo pradėtas dar pernai, Lietuvos pareigūnams bendradarbiaujant su Norvegijos ir Lenkijos teisėsaugos pareigūnais. Sulaikytieji įtariami neteisėtai disponavę dideliu kiekiu cigarečių ir jų gabenimu į Norvegiją.

Lietuvoje ir užsienyje i į pareigūnų rankas pakliuvo 961 tūkst. pakelių cigarečių: ,,Winston“ ir ,,Prince“ (be banderolių), taip pat – „NZ Gold“, „NZ Black“, ,,Dove Menthol SuperSlims“, ,,Minsk SuperSlims“ (su baltarusiškomis banderolėmis) ir kt. Bendra sulaikytų rūkalų vertė – apie 3 mln. 854 tūkst. eurų

Trys iš sulaikytųjų anksčiau teisti dėl cigarečių kontrabandos. Beveik visi – kilę ar gyvenantys Suvalkijoje.

Ikiteisminį tyrimą atlieka MKT Kauno skyriaus pareigūnai, jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūra.