Kaip pranešė Regionų administracinis teismas, Seimo narė A. Širinskienė kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti EPK 2023 m. rugsėjo 13 d. išvados dalį, kuria pripažinta, kad ji 2023 m. kovo 14 d. socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše paskleidė faktais nepagrįstus ir visuomenę klaidinančius teiginius apie komiko O. Šurajevo einamas pareigas ir todėl nesilaikė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtinto pagarbos žmogui ir valstybei principo. Minėtu EPK sprendimu rekomenduota A. Širinskienei savo pasisakymuose remtis patikrintais faktais ir vengti nurodyti tikėtinas aplinkybes, taip pat socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje viešai atsiprašyti ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės ir jos patarėjų dėl viešai paskleistų visuomenę klaidinančių teiginių.

ELTA primena, kad 2023 m. kovo 13 d. A. Širinskienė, reaguodama į komiko O. Šurajevo apsilankymą Seime, „Facebook“ rašė, kad esą premjerės patarėjas „rėkavo iš antro aukšto balkono ir buvo pirmininkaujančio Razmos iš ten išprašytas“.

Skundą teismui pateikusi A. Širinskienė nurodė mananti, kad minėti EPK išvada yra nemotyvuota ir pažeidžianti jos teisę į saviraiškos laisvę, garantuojamą Konstitucijos bei Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija. Anot jos, komisijos rekomendacija remtis tik patikrintais faktais ir nenurodyti tikėtinų aplinkybių pažeistų ne tik asmens teisę laisvai reikšti mintis, bet ir apskritai galėtų trukdyti eiti Seimo nario pareigas, dalyvauti diskusijose, teikti pasvarstymus, samprotavimus įvairiais klausimais, vertinti ir analizuoti faktus ir aplinkybes ir pan.

Regionų administracinis teismas tenkino A. Širinskienės skundą ir panaikino Seimo narei nepalankų EPK sprendimą.

Teismas nurodė, kad tam, kad būtų pagrindas konstatuoti Valstybės politikų elgesio kodekso nustatytų principų pažeidimą, visų pirma, turi būti nustatyta, kad nagrinėjami politiko veiksmai ir elgesys viešajame gyvenime yra susijęs su jo, kaip politiko, veikla. Be to, anot teismo, administraciniame sprendime turi būti nurodomi pagrindiniai faktai, argumentai ir įrodymai, pateikiamas teisinis pagrindas, kuriuo viešojo administravimo subjektas rėmėsi priimdamas administracinį aktą; motyvų išdėstymas turi būti adekvatus, aiškus ir pakankamas.

„Nagrinėjamu atveju teismui pritrūko komisijos (EPK – ELTA) išvadoje teisinio vertinimo, kaip socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje paskelbtas A. Širinskienės įrašas yra susijęs su jos, kaip Seimo narės, veikla, nurodyta Seimo statuto antrajame skirsnyje, ir kodėl socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje paskelbtą įrašą komisija laikė Seimo narės A. Širinskienės veikla Seimo statuto antrojo skirsnio prasme“, – teigiama teismo pranešime spaudai.

Regionų administracinis teismas konstatavo, kad EPK išvados sprendimo dalis, kuria konstatuota, kad A. Širinskienė pažeidė Valstybės politikų elgesio kodeksą, negali būti pripažinta teisėta ir pagrįsta, kadangi ji neatitinka Viešojo administravimo įstatymo reikalavimų.

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)