Trečiadienį dešimtys tūkstančių žmonių Tbilisyje vėl išėjo į gatves, protestuodami prieš „užsienio įtakos“ įstatymą. Nepaisant to, parlamentas ir antruoju svarstymu pritarė ginčytinam įstatymo projektui. Oponentai jame įžvelgia instrumentą persekioti kritikus.

Žmonės per mitingą mojo Sakartvelo ir ES vėliavomis, skambėjo Sakartvelo nacionalinis himnas ir „Odė džiaugsmui“.

Vėliau policija parlamento pastato kieme prieš šimtus demonstrantų panaudojo pipirines ir ašarines dujas bei vandens patrankas. Šie mėgino blokuoti šoninį įėjimą į parlamentą. Jau ir antradienį policija paleido ašarines dujas, buvo sulaikyta apie 60 demonstrantų.

Protestai Sakartvele

Protestai kilo dėl Įstatymo projekto, numatančio, kad nevyriausybinės organizacijos turi atskleisti užsienio lėšų šaltinius. Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ teigia taip siekianti didesnio skaidrumo ir užsienio įtakos kontrolės. Daug demokratijos skatinimo projektų Sakartvele yra finansuojami Vakarų, taip pat ES ir JAV. Kritikai baiminasi, kad šiuo įstatymu gali būti piktnaudžiaujama pagal Maskvos pavyzdį – kad būtų sustabdyti pinigų srautai ir persekiojamos provakarietiškos jėgos.

Protestai prieš įstatymą Sakartvele vyksta jau daug savaičių. Sakartvelas nuo gruodžio yra ES šalis kandidatė. Anot Briuselio, įstatymas kenkia šalies narystės siekiui.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paragino vyriausybę Tbilisyje toliau judėti ES kryptimi. „Sakartvelo piliečiai rodo gilų savo atsidavimą demokratijai. Sakartvelo vyriausybė turi atsižvelgti į šią aiškią žinią“, – rašė U. von der Leyen tinkle X. Kartu ji pasmerkė smurtinius veiksmus prieš demonstrantus.

Protestai Sakartvele

„Jėgos naudojimas taikiems susibūrimams ir nuomonės laisvei slopinti yra nepriimtinas“, – pareiškė ir JAV valstybės departamento atstovas Matthewas Milleris. Jis kaltino valdančiąją partiją „Sakartvelo svajonė“ „antivakarietiška retorika“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija tinkle X teigė, kad Paryžius „susirūpinęs“ stebi situaciją. Ministerija taip pat kritikavo „smurtą prieš demonstrantus“. Sakartvelas esą turi tęsti savo pastangas „atsižvelgiant į gyventojų norą artėti prie Europos Sąjungos“.

JAV ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl Sakartvelo „užsienio įtakos“ įstatymo projekto, kuris, anot kritikų, primena Rusijoje galiojančius teisės aktus, naudojamus siekiant užgniaužti kitaminčius.

„Esame labai susirūpinę dėl šio įstatymo ir dėl to, ką jis gali padaryti, kalbant apie kitaminčių ir žodžio laisvės slopinimą“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

Protestai Sakartvele

Sakartvelo prezidentė paragino piliečius rinktis tarp Europos ir Rusijos

Komentuodama įstatymą dėl „užsienio agentų“, Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili paragino šalies piliečius padaryti „egzistencinį“ pasirinkimą tarp Rusijos ir Europos.

Tai pranešė portalas „ekhokavkaza“, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

Komentuodama valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ sprendimą prastumti prieštaringai vertinamą įstatymą dėl „užsienio agentų“, taip pat susidorojimą su akcijų prieš šią iniciatyvą dalyviais, Sakartvelo lyderė pareiškė, kad „problema yra daug rimtesnė nei įstatymo projektas „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“, svarbiausia – kas vyks per rinkimus“.

Šis įstatymas – simbolis, bet iš tikrųjų iškyla egzistencinis pasirinkimas, kurį Sakartvelas turi padaryti per rinkimus: Europa arba Rusija.

„Dar kartą, problema yra kur kas rimtesnė nei šis įstatymo projektas, kuris bus priimtas maždaug po pusantro mėnesio. Aš jį vetuosiu ir jis bus atidėtas. Svarbiausias klausimas - kas vyks per rinkimus, kurie bus surengti ateinančių metų spalį. Buvo priimta daug įstatymų, rodančių, kad valdančioji partija stengiasi priartinti Sakartvelą prie Rusijos, nors didžioji šalies gyventojų dauguma – apie 80 proc. – jau 30 metų sako, kad to nenori“, – pabrėžė S. Zurabišvili.

Komentuodama „Sakartvelo svajonės“ įkūrėjo Bidzinos Ivanišvilio žodžius, jog valdantieji ir toliau dės pastangas priimti įstatymą, nepaisydami kritikos šalyje ir už jos ribų, prezidentė teigė, kad jis tokiu būdu „paskelbė Sakartvelo partnerius – Vakarus ir Europos Sąjungą – priešais ir agentais, bandančiais surengti revoliuciją Gruzijoje“. Todėl piliečiai per būsimus rinkimuose turės balsuoti arba už Europą, arba už Rusiją.

„Šis įstatymas – simbolis, bet iš tikrųjų iškyla egzistencinis pasirinkimas, kurį Sakartvelas turi padaryti per rinkimus: Europa arba Rusija“, – sakė S. Zurabišvili.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)