Nuo praėjusių metų rugsėjo Gian Luca Demarco kartu su savo komanda rūpinasi moksleivių ir personalo maitinimu Vilniaus ir Kauno „Erudito“ licėjuje.
Tad joks atsitiktinumas, jog Vilniuje Aguonų gatvėje esančio licėjaus patalpose visai neseniai duris atvėrė kavinė, kuri yra atvira ne tik moksleiviams, tačiau ir visiems, panorusiems rimčiau pavalgyti, užkąsti, o gal tiesiog išgerti puodelį kavos.
„Mintis apie tokią kavinę gimė ir licėjaus savininkams, ir man, todėl taip greit ir lengvai šią idėją įgyvendinome. Pamanėme, kad bus gera vieta ir patiems vyresnių klasių moksleiviams, ir juos pasitinkantiems tėveliams, ir bet kam, kas šalia gyvena ar dirba, turi susitikimą, o gal keliauja pro šalį“, – kaip kilo mintis atverti kavinę sostinės Naujamiestyje, pasakoja virtuvės šefas.
Nors Aguonų gatvė galbūt ir nėra žinoma visiems vilniečiams, ji driekiasi atgimusioje ir vis tankiau apgyvendinamoje Naujamiesčio teritorijoje, kurioje per pastaruosius keletą metų iškilo ir nauji gyvenamieji kvartalai, ir daugiabučiai, įsikūrė įvairios įstaigos. O ir pats licėjus šioje gatvėje įsikūrė visai neseniai: anksčiau čia jau stovėjęs pastatas buvo išplėstas ir pritaikytas ugdymo įstaigos reikmėms pasitelkiant daugybę modernių sprendimų bei inovacijų. Net ir vidinė licėjaus virtuvė, kurioje ruošiamas maistas moksleiviams, yra itin moderni, pavyzdžiui, virtuvės įranga čia valdoma iPad’ais.
Naujojoje kavinėje „Take A Break“ dera ir modernumas, ir namų jaukumas. Čia galima prisėsti trumpam ar įsitaisyti ilgesniam laikui, pavartyti čia pat lentynoje esančią knygą, padirbėti.
„Licėjaus moksleiviai į kavinę gali patekti tiesiai iš vidinių patalpų pasinaudodami turimomis įėjimo kortelėmis. Kitos durys, atsiveriančios iš gatvės pusės, skirtos visiems kitiems svečiams. Vos tik pradėjus kavinei veikti, dirbome tik darbo dienomis, bet nuo šiol būsime atviri ir savaitgaliais, nes aplink gyvena didelė bendruomenė, labai norime būti lankomi ir kaimynų“, – apie lūkesčius pasakojo Gian Luca.
Paklaustas, kokio stiliaus patiekalų gali tikėtis lankytojai, kiek juose yra Italijos, virtuvės šefas sako, kad patiekalai yra „lukiški“ – tokie, kokius ruošia jis pats. Vadinasi, jie ir itališki, ir atspindintys paties kūrėjo gaminimo stilių, įtraukiantys jo pamėgtus ingredientus.
„Norėjau, kad maistas būtų sezoninis, spalvingas, įvairus, taip pat toks, kad pats valgytojas galėtų juos susidėlioti, pasirinkti priedus. Pavyzdžiui, galima rasti įvairius kruopų dubenėlius, kurie skaninami skirtingais priedais – mėsa, daržovėmis, vieni jų sotesni, kiti lengvesni. Kiekvienas galės pasirinkti. Taip pat turime ir sumuštinių, kuriems naudojama itališka fokačija, prie kavos puikiai tiks mūsų pačių keptos itališkos bandelės su grietinėlės kremu, kava ruošiama iš Italijoje skrudintų pupelių“, – vardino Gian Luca.
Jis pridūrė, jog dar tik kuriant kavinės meniu, ko gero, kaip niekada anksčiau, galvojo apie tai, kas patiktų paaugliams. Būtent todėl meniu tokią svarbią vietą užima sumuštiniai – paruošti su šviežiai kepta, kokybiška duona, parinkus maistingus, skanius, tarpusavyje derančius priedus, jie gali tapti vertingu, energijos suteikiančiu patiekalu.