Gydomosios pienių ypatybės
Reumato gydymas
Pirma – reikia valgyti žalius kiaulpienių stiebus, jų reikia valgyti tiek, kiek leidžia organizmas, kad komfortiškai jaustumėtės. Geriausi stiebai – trečią dieną po žiedų numetimo, kai stiebai pasidaro kiek rusvi ir juose daug gydomųjų sulčių. Norint pasveikti, stiebų reikia valgyti visą sezoną, dažniausiai to pakanka, rašo about.com.
Antra – pagalbinė priemonė. Priskinkite pienių žiedų, juos sutrinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite su cukrumi. Vieną dieną palaikykite atvirame inde šešėlyje, paskui įdėkite į šaldytuvą. Po pusantros savaitės nuspauskite masę, praskieskite. Laikykite šaldytuve.
Vartokite, kada norisi, kuo daugiau, tuo geriau – nepakenks (apribojimų yra tik tiems, kam negalima valgyti cukraus).
Stiebus naudinga valgyti tiems, kam susiaurėjusios kraujagyslės ar sergant išemine širdies liga – nuo 5 iki 10 ryte, dar nieko nevalgius, 2 val. prieš pusryčius. Reikia gerai sukramtyti.
Sergant artritu ar poliartritu, galima gydytis pienių žiedais. Kasdien nusiskinkite po 10 žiedų, sukramtykite į košelę ir nurykite. Tiems kam minėtos ligos pasidariusios chroninės, patartina pasidžiovinti pienių žiedų žiemai. Džiovintus pienių žiedus palaikykite verdančio vandens garuose ir valgykite po 1 šaukštą ryte tuščiu skrandžiu.
Sąnarių skausmas. Žydinčias pienių galvutes sudėkite į stiklainį, užpilkite odekolonu. Pastovėjus, praskieskite, o skysčiu tempkite sąnarius – puikiai malšina skausmą.
Jei sutrikusi skydliaukės veikla, sumaišykite pienių lapus su jūros kopūstais, petražolių šakelėmis arba šaknimis, virtais burokėliais, pagardinkite aliejumi. Tai puikus ir gausus jodo šaltinis.
Gydomasis pienių medus
Šiuo medumi galima gydyti sąnarių ligas, varyti akmenis iš tulžies pūslės ir iš inkstų, gydyti sąnarių, pirštų skausmus, jis gerina medžiagų apykaitą, gydo osteochondrozę, gerina pagrindinių organizmo filtrų – kepenų ir inkstų veiklą. Tokį medų reikia vartoti dvejus metus, kai kam pagerėja ir po metų.
Norint pasigaminti medų iš pienių, reikia rinkti pienių žiedus per pirmą masinį žydėjimą. Susiraskite vietą, kuri būtų 2 – 3 km nuo automagistralių, kad pienėse nebūtų sunkiųjų metalų. Vienam žmogui metams (nuo vieno pienių žydėjimo iki kito) reikia 3 l medaus. Yra keli pienių medaus receptai, visi jie naudingi.
1 receptas
1 l medaus pririnkite 350 pienių žiedų kartu su žaliu pagrindu, bet be stiebų. Žiedus nuplaukite šaltu vandeniu, užpilkite 1 l šalto vandens, užkaiskite, kai masė užvirs, sumažinkite kaitrumą ir virkite 1 val. uždengus dangčiu.
Masę perkoškite, žiedus išmeskite. Į gautą nuovirą suberkite 1 kg cukraus, užvirinkite ir virkite 1 val. ant nedidelio kaitrumo viryklės. Likus 15 min. virimo, išspauskite 1 citrinos sultis. Palaikykite skystį iki kito ryto. Medus paruoštas.
Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį tris kartus per dieną.
2 receptas
200 šviežiai skintų pienių žiedų dėkite dalimis į kiaurasamtį, kruopščiai nuplaukite, palikite, kad nuvarvėtų vanduo. Paskui sudėkite žiedus į puodą, įdėkite nuplautą, stambiai supjaustytą citriną, viską išmaišykite. Užpilkite 500 ml vandens ir virkite 10 min. ant nedidelio kaitrumo viryklės, periodiškai pamaišydami.
Nukaiskite nuo viryklės ir palikite parą pastovėti. Paskui masę nuspauskite, perkoškite. Pienių žiedus išmeskite, o į skystį suberkite 750 g cukraus, nuolat maišant užvirinkite ir virkite 30 min. ant vidutinio kaitrumo viryklės. Pasiruoškite stiklainius ir dangtelius.
Supilkite uogienę į sterilius stiklainius ir iš karto užsukite dangtelius. Pastatykite dugnu į viršų ir palikite atvėsti.
3 receptas
Jums reikės 400 g pienių galvučių, 1 l vandens, 1 kg cukraus. Pienių nereikia plauti, kad nenusiplautų žiedadulkės. Galvutes suberkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, puodą uždenkite dangčiu ir palikite stovėti, kol atvės vanduo. Perkoškite, suberkite cukrų ir virkite 20 – 30 min.
4 receptas
Reikės 400 pienių žiedų be stiebų. Juos nuplaukite po šaltu vandeniu, paskui užpilkite šaltu vandeniu ir palikite parą pastovėti (per šią parą galima kelis kartus nupilti vandenį). Po paros nuspauskite žeidus, nupilkite vandenį. Užvirinkite pusę litro vandens, suberkite žiedus į vandenį, virinkite 15 min. (ant nekaitrios viryklės).
Paskui stipriai nuspauskite. Žiedus išmeskite, į likusį vandenį suberkite 1 kg cukraus, įspauskite 2 citrinų sultis. Virkite ant nekaitrios viryklės, nuolat maišydami 50 – 60 min., kol masė pasidarys medaus spalvos ir konsistencijos. Jei per valandą medus nesutirštės, pavirkite dar 20 min. Medus turėtų būti apie 1 l. Medus bus labai skanus, kvapnus ir vertingas. Laikykite šaldytuve.
ĮSPĖJIMAS. Šio medaus negalima valgyti vaikams iki 19 m., kol nesustojo skeleto augimas ir kaulų formavimasis, antraip pienių medus gali pakenkti dar nesusiformavusiam kaulų audiniui.
Pienių šaknys – vertingiausia augalų dalis. Liaudies medicinoje pienių šaknų ekstraktai, ištraukos, antpilai vartojami nuo įvairių ligų: blužnies, kasos, skydliaukės ligų, padidėjus rūgštingumui, nuo limfmazgių uždegimo, nuo vidurių užkietėjimo, bėrimo, šunvočių. Pienių šaknų milteliai gydo žaizdas, nudegimus, opas.
Šaknų galima prisikasti anksti pavasarį, bet dar geriau – rudenį, praėjus dviem savaitėms po žydėjimo, kai nubyra pūkai su sėklomis. Rudenį pienių šaknyse kur kas daugiau vertingų medžiagų.
Pienes iškaskite kastuvu, nupurtykite žemes, nupjaustykite lapų likučius, šaknų galiukus, plonas šakneles. Paskui reikia nuplauti šaltu vandeniu ir kelias dienas padžiovinti gryname ore, kol iš šaknų nesiliaus tekėti pieningos sultys. Paskui šaknis reikia džiovinti pastogėje, kur geras vėdinimas, išdėliojus plonu sluoksniu ant popieriaus ar medžiagos.
Galima džiovinti džiovyklėje 40 – 50 laipsnių temperatūroje. Šaknys turi būti išskirstytos po vieną, kiekviena šaknis 2 – 15 cm ilgio. Iš išorės šaknys rusvos, viduje – gelsvos spalvos. Kvapo neturi, skonis – salsvai karstelėjęs, jaučiasi gleivėtumas.
Gegužę rinktas ir sutrintas į košelę pienių šaknis deda ant auglių moterims ant krūtinės ir ant limfmazgių pažastyse ir kirkšnyse. Košelę gydo hemorojų, sustabdo kraujavimą iš gimdos (košelę reikia suvynioti į marlę ir dėti tamponus).
Pienių šaknų nuoviro receptas
1. Susmulkinkite džiovintas pienes: 10 – 20 g į 200 ml vandens. Virkite 10 min. gerkite po 1 šaukštą prieš valgį.
2. 2 šaukštus smulkintų džiovintų pienių šaknų virkite stiklinėje vandens 10 min. nuovirą gerkite po pusę stiklinės 2 kartus per dieną, likus 20 min. iki valgio.
Rudenį pienėse kaupiasi gamtiniai polisacharidai. Rudenį kastose šaknyse yra iki 40 proc. inulino – gamtinio insulino giminaičio, kuris yra labai vertingas sergantiems diabetu.
Sergant diabetu valgo salotas iš žalių, rudenį kastų pienių šaknų, taip pat geria kavą iš paskrudintų keptuvėje ir sumaltų į miltelius šaknų, 1 šaukštelis – stiklinei vandens.
Tulžiai varinėti: 3 šaukštus smulkintų pienių šaknų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, perkoškite. Gerkite po 1 stiklinę 2 kartus per dieną.
Esant egzemai: po šaukštą smulkintų pienių šaknų ir varnalėšos lapų užpilkite 3 stiklinėmis verdančio vandens, palaikykite 8 – 10 val., tada 10 min. pavirinkite, galiausiai nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 5 kartus per dieną. Taip pat tepkitės šiuo nuoviru.
Norint pagerinti apetitą, užkietėjus viduriams, išvarinėti tulžį, reikia 1 šaukštelį smulkintų džiovintų pienių šaknų užpilti stikline vandens ir užvirinti, paskui palikti pastovėti 20 min., kai atvės, nukošti. Nuoviras geriamas likus pusvalandžiui iki valgio, po 1/4 stiklinės 3 – 4 kartus per dieną.
Epilepsijai gydyti gaminamas antpilas su degtine: 2/3 stiklinės smulkintų pienių šaknų užpilkite 0,5 l degtinės, tamsioje vietoje palaikykite 2 savaites, kartais pakratydami. Vartoti po 1 šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
Esant galvos smegenų aterosklerozei, kad iš organizmo pasišalintų cholesterolis, toksinai ir šlakai, reikia gerti po 1 šaukštelį džiovintų smulkintų pienių šaknų 3 kartus per dieną prieš valgį.
Valgant su maistu žalis pienių šaknis (ypač kartu su žaliomis varnalėšų šaknimis) užkertamas kelias formuotis vėžiniams augliams.
Pienių žiedų aliejus – stebuklingas vaistas
Pienių žiedų aliejus padeda sergant kepenų ligomis, jei yra akmenų tulžies pūslėje, jei dažnai užkietėja viduriai, esant virškinamojo trakto sutrikimams (gastritas, kolitas). Reikia vartoti po 1 šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį arba valgio metu.
Kaip pasigaminti pienių aliejų
Esant saulėtam, sausam orui prisiskinkite pienių žiedų ir stiebų. Šią masę sutrinkite, kad atsirastų sulčių, tada sudėkite į stiklainius, užpildykite pusę stiklainio. Tada ant viršaus užpilkite bet kokio augalinio aliejaus, stiklainius apriškite marle ir pastatykite saulėje visai dienai. Po 3 savaičių perkoškite, nuspauskite tirštimus, aliejų laikykite tamsioje vietoje kambario temperatūroje.
Pienių sultys
Kaip pagaminti ir laikyti pienių sultis
1 receptas
Visus augalus kartu su šaknimis, lapais ir žiedais sumalti mėsmale, paskui per marlę išspausti sultis. Į 0,5 l gautų sulčių pilama 100 g spirito arba 400 g degtinės, išmaišoma ir išpilstoma į sterilius stiklainius.
2 receptas
700 ml sulčių sumaišykite su 150 ml degtinės, pastatykite vėsioje vietoje. Po keik laiko sultys kiek parūgštės, bet taip turi būti. Esant nestipriai fermentacijai susidariusi pieno rūgštis pagerina sulčių kokybę. Sultys gerina virškinimą, stabdo puvimo procesus, yra antivėžinė priemonė.
3 receptas
Pienių žiedų priskinkite ryte, šviečiant saulei, kai laukas kvepia pienėmis, rasa jau nudžiūvusi, tad žiedai vertingiausi. Pasiimkite 3 l stiklainį, 1 – 1,5 kg cukraus ir švarų medinį pagaliuką. Skinkite didžiausius pienių žiedus. Žiedus sudėkite į stiklainį, užpilkite cukrumi, taip sudėkite kelis sluoksnius.
Kai stiklainis bus pilnas, paspauskite masę su mediniu pagaliuku. Galima įlašinti kelis lašus vandens. Tada sudėkite dar kelis sluoksnius pienių žiedų ir cukraus, vėl paspauskite, kol sultys, kurios pradės skirtis, neužpildys stiklainio.
Šios sultys bus rusvos, kiek kartokos, bet gana skanios. Palikite stiklainį pastovėti, tada nupilkite sultis, o likusią masę nuspauskite. Dėl didelio kiekio cukraus sultys gali išstovėti vėsioje vietoje iki kito sezono. Galima vartoti kasdien po 1 arbatinį šaukštelį ar pilti į arbatą, į sultis.