Laidos komanda apsilankė žuvininkystės praktinio mokymo centro, kuris buvo atidarytas 2015 m., mokomajame ceche. Ten žuvininkystės centro vadovas Jonas Dyglys papasakojo apie auginamas žuvis ir naudojamą įrangą.

„Svarbiausia yra technika ir biologinis objektas“, – kalbėjo Jonas. Ceche yra naudojami žuvų auginimo baseinai bei vandens valymo technologija, o auginimui pasirinktos trys žuvų rūšys: vaivorykštinis upėtakis, europinis šamas bei eršketas. Mokymo procesui paprastai reikalinga iki 0,5 tonų, tačiau šiame mokymo centre yra užauginama net iki 4 t žuvų.

Dienos darbams priklauso ir „augintinių“ patikrinimas. Jonas Dyglys patikėjo laidos vedėjai iš auginimo baseino tinklu sužvejoti eršketą. Specialisto žodžiais, tai – mažiausiai streso patirianti žuvis. Tiesa, tikriausiai daugiausiai streso, atliekant šią užduotį, teko patirti laidos vedėjai.

Pašnekovas laidoje taip pat papasakojo ir parodė, kaip atpažinti žuvies patiną nuo patelės – pagal pagrindinį spindulį (kuris būna šiurkštus patinų ir švelnus patelių) bei genitaliją.

Žuvininkystės praktinio mokymo centras pasitarnauja ne tik ūkininkavimo sektoriuje – atsižvelgiant į ES požiūrį ir teikiamą finansavimą, žuvininkystės centras yra labai svarbus kaip maisto produktų gamintojas bei gamtos gelbėtojas. „Kuo didesnis kiekis žuvų yra auginamas akvakultūroje, tuo mažiau žvejojama. Juk jūros, upės ir ežerai nėra beribiai“, – kalbėjo pašnekovas.

Vilma Grigonienė, Šilutės profesinio mokymo centro vadovė, papasakojo apie 1897 m. įkurtos įstaigos istoriją ir ateities planus. Anksčiau Šilutėje gyvavo net keturios profesinio mokymo įstaigos, tačiau 2018 m. galiausiai buvo sujungtos į vieną. Mokyklai šiuo metu priklauso trys skyriai, tačiau centras ketina plėstis – šiuo metu yra vykdomi darbai, skirti naujam gyvenimui prikelti vaikų poilsio vasaros stovyklą „Vėtrungė“ Gintuose.

Centro vadovė laidoje pasakojo apie ruošiamus specialistus ir siūlomas įstaigos galimybes mokytis ir tobulėti. Dar 1845 m. įkurtame pastate veikia paslaugų, verslo ir turizmo sektorius. Šiuo metu čia yra įrengtas mokomasis restoranas, mokomoji virtuvė bei mokomasis viešbutis. Profesinėje mokykloje yra ruošiami tokie specialistai, kaip virėjai, padavėjai-barmenai, svečių aptarnavimo darbuotojai, transporto priemonių remontininkai, akvakultūros ūkio darbuotojai, ekspeditoriai, kosmetologai, kirpėjai.

Vilma Grigonienė maloniai kviečia apsilankyti Šilutės rajone ir užsukti į profesinio mokymo centrą – nakvynei, pramogoms, ekskursijoms – ne tik būsimus mokinius, bet ir šeimas su vaikais, bei nuodugniai susipažinti su viskuo, ką centras turi pasiūlyti.

Antroje laidos dalyje „Misija ūkis“ apsilankė svečiuose pas Audrių Vanagą. Dar būdamas mažas vaikas Audrius padėjo tėvams jų ūkyje – pradėjo nuo gyvulių priežiūros, augindavo jautukus. Šiuo metu vyras yra sukaupęs daugiau kaip 30 metų patirties. Nors tėvų ūkyje teko nemažai laiko praleisti rūpinantis gyvuliais, Audrius nutarė savo ateities su jais nebesieti – vyras pasirinko įkurti augalininkystės ūkį.

Įpusėjus pavasariui darbymetis Audriaus ūkyje jau prasidėjęs – auginiai patręšti, vyksta pasėlių priežiūros darbai, maitinimas per lapus, kviečių ir rapsų augimo stabdymas. Sumažėjus drėgmei, prasideda ir sėja – šiuo metu planuojamos sėti pupos, avižos – bus siekiama atrasti pelningą kultūrą.

Kalba pasisuko ir apie numatomą šių metų derlių. Audrius laidoje juokavo, jog aplinkiniams visuomet atrodo, kad derlius bus įspūdingas, pelningas, tačiau realybėje sunku nuspėti, kadangi daug ką lemia oro sąlygos. Šiemet, anksčiau prasidėjus pavasariui, pasėliai ėmė vegetuoti, greičiau augti, tačiau tuo pat metu mažėja jų atsparumas šalnoms – to labiausiai ir baiminasi ūkininkai.

Ūkininkaujant svarbu ne tik geras derlius, bet ir patikimi partneriai. „Patikimiems partneriams turi parduoti savo produkciją, kad į patikimą banką įkristų patikimi pinigai“ – kalbėjo Audrius. Nuo partnerių priklauso žaliavų, skirtų produkcijos auginimui, tiekimas ir priemonės, kurias būtų ne tik paprasta, bet ir saugu naudoti – tada nereikia nuolat ieškoti alternatyvų. „Vienas tokių partnerių yra Basf – jų produkcija išbandyta eilę metų ir yra viena patikimiausių“, – patirtimi dalinosi pašnekovas.

Žurnalas „Mano ūkis“ Audrių Vanagą 2023 metais paskelbė metų žmogumi.

Apdovanojimą Audrius gavo kaip tik tais metais, kai labiau įsitraukė į žemdirbių savivaldos veiklą. Ūkininkas pradėjo aktyviau spręsti pieno klausimą – nors nebeaugino gyvulių ir pasitraukė iš šios srities, išliko noras padėti kolegoms, vyras kartu su bendraminčiais dalyvavo proteste prieš žemą pieno supirkimo kainą. Vyras, užsiminus apie įvertinimą, išlieka kuklus: „Pats asmeniškai nelabai sureikšminu, nemėgstu viešintis. Man svarbiausia, kad žemdirbiams nuo to geriau“, – kalbėjo ūkininkas.

O kaip laidos vedėjai sekėsi gaudyti žuvis bei pjauti žolę, žiūrėkite portalo Delfi TV laidoje „Misija Ūkis“.