Daigams reikia nuolatinio dėmesio ir tinkamos priežiūros. Jį labai lengva sugadinti – užtenka vieną kartą persistengti su vandeniu, trąšomis ar per anksti išnešti į lauką, ir daigas nudžiūsta ir nukrinta. Tačiau dažnai jis taip pat pagelsta. Kodėl visa tai nutinka?

Kodėl daigai vysta ir krenta – dažniausios priežastys

Yra keletas paaiškinimų, kodėl daigai krenta. Patyrę daržininkai sako, kad priežastis gali būti tokia:

  • daigų išsausėjimas – daigai krenta dėl drėgmės trūkumo dirvoje;

  • perkaitimas – tokia priežastis gali būti, jei augalai yra tiesioginiuose saulės spinduliuose arba šalia šildymo prietaiso. Jei pastebėjote sudžiūvusius ir pageltusius daigus, perkelkite juos į vėsesnę vietą;

  • šviesos trūkumas – prastas apšvietimas taip pat gali lemti sudžiūvimą;

  • dirvožemio problemos – jei dirvožemyje trūksta maistingųjų medžiagų arba netinkamas pH lygis, tai gali būti pomidorų, agurkų ir kitų daigų geltonavimo priežastis.

Ją taip pat gali sukelti kenkėjai arba ligos. Nepamirškite tręšti ir grūdinti daigų, kad neliktumėte be derliaus.

daigai

Ką daryti, jei agurkų ir pomidorų daigai pagelto

Dažniausiai agurkų daigai pagelsta dėl problemų, susijusių su dirvožemiu, drėgmės ir šviesos trūkumu. Tas pats pasakytina ir apie pomidorus. Priklausomai nuo konkrečios priežasties, yra keli būdai, kaip išgelbėti augalus.

Daigai auga lėtai, apatiniai lapai pradeda gelsti, o viršutiniai įgauna išblukusią žalią spalvą? Tokie požymiai gali rodyti azoto trūkumą.

Tai gana dažnai pasitaiko pomidorų, baklažanų ir paprikų daigams. Sprendimas – purkšti karbamido tirpalu. Norint jį paruošti, reikia 1,5 g sausos medžiagos sumaišyti su 1 litru vandens.

Jei lapai pradeda gelsti, kraštai džiūsta, o lapų paviršiuje atsiranda šviesių ir raudonų dėmių, gali būti, kad priežastis – kalio trūkumas. Augalus maitinkite 1,5 g kalio sulfato ir 1 litro vandens tirpalu, kad kompensuotumėte kalio trūkumą.

O kad agurkų lapai nepagelstų, daržininkai pataria kas 10 dienų daigus laistyti vienu „supermilžiniu“. Į 10 litrų vandens reikia įlašinti 30 lašų jodo, 1 litrą pieno ir įtarkuoti 20 gramų ūkinio muilo.

Ką daryti, jei pomidorų daigai nukrito

Pirmiausia supraskime, kodėl daigai meta lapus ir stiebas plonėja. Viena iš dažniausių priežasčių – drėgmės trūkumas arba, priešingai, perteklius.

Visada stebėkite dirvožemio būklę.

Ne mažiau dažna priežastis, kodėl daigų stiebas plonėja, yra šviesos trūkumas. Tokiu atveju augalai pradeda siekti saulės šviesos, o lapai nukrinta.

Be to, stebėkite temperatūrą. Dėl perkaitimo arba peršalimo augalai gali žūti.

Tačiau ką daryti, jei daigai krenta? Yra kelios išeitys:

  • Pasirūpinkite, kad būtų pakankamai šviesos ir drėgmės;

  • jei manote, kad problema yra maistinių medžiagų trūkumas, tręškite augalus. Pomidorų daigams rekomenduojama naudoti trąšas, kuriose gausu azoto, fosforo ir kalio;

  • patikrinkite temperatūrą – nepamirškite, kad pomidorai mėgsta šilumą.

Jei pastebėjote, kad daigai turi juodą koją, tai rodo bakterinę ligą.

Trąšos nepadės. Užkrėstus daigus reikia pašalinti, o likusius apdoroti ir persodinti. Jei nėra galimybės nusipirkti naujos žemės, galite „nukenksminti“ anksčiau naudotą žemę. Tam ją galima apipurkšti ir palaistyti tirpalu su fungicidu. Prieš persodindami sveikus daigus, nepamirškite kruopščiai išplauti konteinerio.