Gausus ir kokybiškas derlius prasideda nuo stipraus ir sveiko daigo, tačiau tokio rezultato beveik neįmanoma pasiekti dėl daugybės ligų ir kenkėjų. Papasakosime, kaip apsaugoti daigus nuo ligų ir kenkėjų, kad neprarastumėte augalų.

Kuo gydyti daigus nuo kenkėjų ir su kuo kovoti

Kaip sako patyrę sodininkai, daigai dažniausiai renkasi tik tam tikrų rūšių vabzdžius. Tai lemia ne tik įvairios priežastys, bet ir kova skirtingais metodais.

Amarai

Labai įkyrus vabzdys, kuris greitai dauginasi – įkandus amarui, lapai pradeda prarasti spalvą ir garbanotis. Jis taip pat palieka ant daigų lipnių dėmių, kurios tampa puikia terpe grybeliui veistis.

Jei nežinote, kaip apsaugoti agurkų daigus nuo tokių kenkėjų – tiesiog pasigaminkite ūkinio muilo tirpalo. Paimkite 1 litrą vandens, jame atskieskite 30 g muilo ir apipurškite augalą, po to rankomis surinkite visus amarus. Jei kenkėjų daug, teks rinktis „chemiją“

Tripsai

Smulkūs individai, kurie nesiekia daugiau kaip 1 mm ilgio, tačiau jie graužia augalus, gerdami iš jų sultis. Įkandimo vietoje lieka dėmelė ir, jei nieko nedaroma, laikui bėgant probleminis plotas padidėja ir apima visą lapą. Geriausia su tripsais nedelsiant kovoti cheminiais preparatais.

Baltasparniai

Susidūrę su šiuo įkyriu vabzdžiu, iš karto pataria, kuo gydyti kopūstų daigus nuo kenkėjų, nes būtent jie dažniausiai nukenčia nuo baltasparnių. Šiuo atveju gerai padeda česnakų užpilas:

  • 2 stiklinės nuluptų skiltelių per mėsmalę;

  • įdėkite į dubenėlį arba stiklinį indelį;

  • užpilkite 1 litru vandens, uždenkite dangteliu;

  • po 5 dienų užpilą praskieskite (1 šaukštelis 1 litrui vandens);

apipurkškite augalus.

Svarbu įsitikinti, kad baltasparniai palieka daigus, kitaip jie ėda ir stiebus, ir lapus, provokuoja grybelio atsiradimą. Augalas galiausiai nudžius ir žus.

Voratinklinė erkė

Šio vabzdžio žmogui beveik neįmanoma pastebėti – jis toks mažas. Tačiau apie jo buvimą praneša juodi taškeliai ant daigų lapų nugarėlės, taip pat greitas augalo pageltimas ir nuvytimas.

Patyrę sodininkai rekomenduoja, kuo galima apdoroti daigus nuo tokių kenkėjų kaip voratinklinės erkės – geriau nusipirkti preparatų, skirtų kovai su šiais kenkėjais – jie bus veiksmingiausi.

Sodinimas

Dirvožemio musės

Daugiausia žalos daigams darantis kenkėjas, nors pasirodo, kad jis yra mažiausias iš visų minėtų. Pati musė daigams nieko nedaro – tik deda kiaušinėlius į dirvą. Paskui iš kiaušinėlių išsirita lervos, kurios minta stiebais, šaknimis ir organinėmis liekanomis.

Šiuo atveju, kuo gydyti pomidorų daigus nuo kenkėjų ar gelbėti kito augalo daigus nuo dirvinės musės, priklauso nuo jūsų veiksmų.

Pirmiausia atminkite, kad lervos dauginasi tik drėgnoje dirvoje – pradėkite daigus laistyti per padėklą ir užberkite dirvą keramzitu (tada kiaušinėlių sankaupos žus).

Jei lervos jau pasirodė, išmeskite viršutinį dirvos sluoksnį, supilkite naują dirvą ir apdorokite daigus insekticidais. Antra, surinkite visas skraidančias muses (dulkių siurbliu, rankomis, lipniomis juostelėmis), galite net kuriam laikui įjungti fumigatorių.

Kuo geriausia laistyti daigus nuo ligų – patarimai

Net patyrę daržininkai ne visada tiksliai žino, kuo galima purkšti pomidorų daigus ar kitus augalus nuo pavojingų ligų. Verta suprasti, kad ligos yra infekcinės ir neinfekcinės. Pirmuoju atveju jos atsiranda viename augale dėl kokio nors patogeno, greitai perduodamo kitam.

Antruoju atveju liga atsiranda dėl to, kad pažeidėte agrotechnikos taisykles. Supraskime, kokios yra dažniausiai pasitaikančios ligos ir kaip su jomis kovoti.

Rudoji dėmėtligė

Grybelis, kuris pažeidžia melionus, agurkus, cukinijas ir pomidorus. Ant lapų atsiranda geltonos dėmės, kitoje pusėje – pilkas voratinklio pavidalo raštas. Dėl to daigai susisuka, netenka lapų ir žūsta. Nuo rudų dėmių, pavyzdžiui, padės „Trichoplantas“ arba „Fitosporin-M“.

Verticiliozė

Ryškus šio grybo buvimo ant augalo požymis – vandens praradimas. Iš pradžių galite pamanyti, kad daigui karšta, ir jis nuvysta, tačiau net ir vėsiau drėgmė neatsistato.

Verticiliozė pavojinga tuo, kad ji ilgai gyvena dirvoje, gali įgauti lėtinę formą ir pamažu „pražudyti“ augalus. Kuo šiuo atveju maitinti pomidorų daigus nuo ligų – pavyzdžiui, naudokite tik fungicidus.

Šaknų puvinys

Jei daigas auga aukštoje temperatūroje ir drėgmėje, jam nepakanka šviesos, pasiruoškite, kad ant šaknų atsiras šaknų puvinys. Tada tai atsispindės stiebuose – jie pradės plonėti ir tamsėti, lapai įgaus melsvai žalią spalvą, ant jų atsiras drėgnų dėmių. Nuo šaknų puvinio naudoti fungicidus.

Miltligė

Populiari liga, kuriai būdinga tai, kad ant daigų lapų atsiranda baltų dėmių. Pavojų kelia tai, kad dėmės lengvai ištrinamos net pirštais, tačiau ilgainiui paveikia visą augalą iki jo žūties. Miltligė yra visaėdė – ji pavojinga visiems augalams. Fungicidai viena iš galimybių kovoti su tokia liga.

Fitoftorozė

Kiekvienas sodininkas turėtų žinoti, kaip gydyti paprikų daigus nuo ligų, nes būtent ši kultūra dažniausiai „pasigauna“ fitoftorozę daigų stadijoje. Šią ligą galima atpažinti iš beformių pilkšvai rudų dėmių su salotiniu apvadu ir baltu apnašu apatinėje lapo pusėje. Augalą galima išgelbėti tik fungicidais.