Auslindos, sako gamtininkas, pavadinimą gavo visai ne dėl to, kad lenda į ausis: „Ir kitose kalbose jų pavadinime yra žodis ausis, bet nėra minima, kad jos į ausis lenda. Lietuviai turi tokį seną mitą, kad auslindos gali įlįsti į ausį, prasigraužti iki smegenų ir ten padėti kiaušinėlių. Taip nėra.

Auslindos turi sulankstomus sparnus ir kai juos ištiesia, jie yra šiek tiek panašūs į žmogaus ausį. Matyt taip ir atsirado tas pavadinimas.“

Anot jo, pasaulyje auslindų yra apie 2000 rūšių, o Lietuvoje sutinkamos keturios, dažniausia – paprastoji auslinda. Taip pat galima pamatyti smėlinę auslindą, kuri įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, ir mažąją auslindą, kuri yra pati mažiausia pasaulyje. Kadangi ji labai maža, yra lengva ir geriausiai skraido.

Auslindos maitinasi įvairiu maistu, sako D. Makavičius: pūvančiu, augaliniu ir kt.

„Jos didesnės žalos nepadaro, todėl iš kenkėjų sąrašo yra išbrauktos. Jų taip pat nėra ir tiek daug.

Auslinda (Forficula auricularia)

Aišku, jų išvaizda įspūdinga, kūnelio gale yra du ragai, vadinami cerkais. Jeigu yra koks pavojus arba susitinka du patinai, jie išsiriečia, pakelia ragus ir taip gali vienas kitą atbaidyti. Manoma, kad su tais cerkais jos savo sparnus susilanksto ir pakiša po antsparniais, kad netrukdytų bėgioti“, – kalba jis.

Su cerkais auslindos gali žnybtelėti ir žmogui, tačiau neskausmingai.

Auslindų galima rasti visur, tik jos nemėgsta sausų, išdžiūvusių, saulės kepinamų vietų.

Paprastai jos gyvena drėgnesnėse vietose. Jei lauke nukrito nuo virvės koks drėgnas drabužis, jos ten gali įlįsti, pasakoja pašnekovas toliau.

„Jos toli nemigruoja, gyvena savo lopinėlyje. Gyvena daugiausiai pavieniui, jas sutikti ir rasti nėra lengva, nes jų nėra tiek daug. Kopūstų, porų sugraužti auslindos negali, bet jas galima ant jų aptikti.

Kopūstas yra drėgnas, jei kažkas išgraužė skyles, auslindoms tai tinkama vieta apsigyventi. Tai, kad ant daržovių žmonės jų randa nereiškia, kad jos tą žalą ir padarė“, – tikina gamtininkas ir priduria, kad daug kas minta žmogaus auginamomis daržovėmis, tačiau auslindos tikrai yra prie mažiausiai žalos darančių vabzdžių.