„Tapsime problemą vilkinančia valstybe“

Antradienį svarstant patobulintą projektą vėl kilo diskusija, ar Lietuvai verta pripažinti Kosovą.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Egidijus Klumbys pažymėjo, jog Kosovo nepriklausomybę yra pripažinusios tik 37 Jungtinių Tautų narės iš 192. ES šiuo klausimu vieningos pozicijos nepaskelbė, šešios jos narės paskelbė Kosovo nepripažinsiančios. Jis nuogąstavo, kad nepriklausomybės gali siekti ir kai kurie kiti separatistiniai regionai.

Atremdamas kai kurių Seimo narių abejones Užsienio reikalų komiteto vadovas Justinas Karosas priminė, jog Lietuva džiaugiasi, kai ES laikosi solidarumo principo sprendžiant energetinio saugumo reikalus. Šiuo atveju esą taip pat laikomasi solidarumo principo.

Anot J. Karoso, naujosios valstybės pripažinimas būtų svarbus ir ekonominiu aspektu. Mat Lietuvos įmonės Vakarų Balkanuose yra investavusios per 100 mln. Lt, tai sudaro maždaug 5 proc. visų investicijų. Pastaruoju metu ši suma sparčiai augo.

„Geresnio varianto šiandien nėra“, - pabrėžė komiteto pirmininkas.

Jo teigimu, Lietuva jau yra priėjusi tą ribą, kai, vėl nepripažinus Kosovo, tapsime „problemą vilkinančia valstybe“ ir suteiksime neigiamų atspalvių savo įvaizdžiui.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius, agituodamas balsuoti už pripažinimą, teigė, jog taip būtų atverta galimybė šiai šaliai „po 10-15 m. būti su mumis ES“, priešingu atveju Kosovo problema liktų ir toliau neišspręsta.

Siūloma užmegzti diplomatinius santykius

Patobulintame Seimo nutarimo projekte teigiama, kad parlamentas ne tik pripažįsta Kosovo Respublikos nepriklausomybę, bet ir rekomenduoja Vyriausybei užmegzti diplomatinius santykius su Priština.

Tokį sprendimą siūloma priimti atsižvelgiant į vasario 17 d. Kosovo Asamblėjos priimtą Kosovo nepriklausomybės deklaraciją, kurioje ši šalis skelbiama nepriklausoma ir suverenia valstybe.

Be to, projekte minimas kitą dieną paskelbtas Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus pareiškimas, kuriuo sveikinamas Kosovo apsisprendimas paskelbti nepriklausomybę; ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos posėdyje užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno pareikšta Vyriausybės pozicija, kad atsižvelgiant į susidariusią situaciją Kosovo nepriklausomybė yra vienintelis tvarus sprendimas, atveriantis saugumo ir stabilumo perspektyvą regione.

Ši taryba yra patvirtinusi įsipareigojimą visapusiškai ir veiksmingai remti Vakarų Balkanų šalių, taip pat Serbijos, Europos perspektyvą bei pažymima, kad Kosovo atvejis yra unikalus ir negali būti naudojamas kaip precedentas „įšaldytiems konfliktams“ spręsti, nepažeidžia tarptautinės teisės principų dėl suverenumo ir valstybių teritorinio vientisumo.

Pirmame projekte buvo minima tik Kosovo Asamblėjos priimta nepriklausomybės deklaracija

Kartą nutarimą buvo atmetę

Prieš trejetą savaičių Seimas nepritarė nutarimui dėl Kosovo pripažinimo suverenia ir nepriklausoma valstybe. Tuomet posėdžių salėje vykusiose diskusijose ir balsavime dalyvavo vos trečdalis parlamentarų. Žiniasklaidos teigimu, dalis jų kolegų pasirinko Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko penkiasdešimtmetį.

Anot V. Adamkaus, politikai diskusiją dėl Kosovo nepriklausomybės pavertė „paviršutiniškais ir populistiniais debatais“. Jų sprendimą nepripažinti jauniausios Europos valstybės V. Adamkus pavadino itin neatsakingu veiksmu. Toks „neprofesionalus požiūris į naują valstybę“ esą daro žalą iki šiol vykdytai koordinuotai ir autoritetingai Lietuvos užsienio politikai, smukdo mūsų tarptautinį prestižą.

„Apgailestauju, kad vasario 17 d. Kosovo Respublikos parlamento vienbalsiai priimta Kosovo nepriklausomybės deklaracija, kurioje įsipareigojama būti demokratine, pasaulietine, daugiaetnine, mažumų teises gerbiančia ir draugiškus santykius su kaimyninėmis šalimis plėtojančia respublika, neįtikino Lietuvos Seimo narių, kad Kosovas turi teisę gyventi kaip laisva ir nepriklausoma valstybė“, - pažymėjo V. Adamkus.

Kosovo nepriklausomybę ir jau pripažino beveik keturios dešimtys šalių. Tarp jų yra didžioji dalis ES ir NATO narių, Lietuvos kaimynės – Latvija, Lenkija, Estija. Beveik neabejojama, kad naują valstybę pripažins apie 100 pasaulio valstybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją