"Manau, kad tai yra vienas labiausiai pasiruošusių specialistų. Ši personalija geriausia iš visų svarstytų", - penktadienį žurnalistams sakė R.Paksas.

Pasak prezidento, G.Bagdonas "turi gerus kontaktus su Vakarų žvalgybos institucijomis, sutvarkė ir paruošė puikiam darbui" KAM Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą, "gali daug nusipelnyti" ir VSD.

"Tikiuosi Seimo narių palaikymo, kad šis pareigūnas galėtų dirbti šiose pareigose", - sakė R.Paksas. Prezidentas penktadienį pasirašė dekretą teikti Seimui G.Bagdono kandidatūrą į VSD generalinio direktoriaus postą.

Karjeros karininko, pulkininko leitenanto G.Bagdono vadovaujamas Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas užsiima karine žvalgyba ir kontržvalgyba.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius G.Bagdoną yra apibūdinęs kaip "labai profesionalų, pareigingą, išsilavinusį karininką, kuriam buvo patikėtos atsakingos pareigos vadovauti Krašto apsaugos ministerijos Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui".

Praėjusio dešimtmečio pradžioje - 1991 m sausio krizės dienomis G.Bagdonas buvo tarp Aukščiausiosios Tarybos -Atkuriamojo Seimo gynėjų savanorių. Praėjusiame dešimtmetyje jis dirbo Savanorių pajėgų štabe, 1994 metais tarnavo pirmajame Lietuvos taikdarių būryje misijoje Kroatijoje, dirbo Lietuvos karo atašė Latvijoje ir Estijai.

Galimo (VSD) generalinio direktoriaus kandidatūrą R.Paksas pristatė penktadienį Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui, tačiau pavardė visuomenei iš karto atskleista nebuvo.

"Tai pakankamai naujas žmogus, aš jam jokių priekaištų neturiu", - apie kandidatą į VSD vadovo postą žurnalistams sakė A.Paulauskas. Dabartinis VSD vadovas Mečys Laurinkus netrukus bus paskirtas Lietuvos ambasadoriumi Ispanijoje.

VSD direktorių skiria prezidentas su Seimo pritarimu. Jo kadencijos trukmė įstatymuose nėra nustatyta. M.Laurinkus VSD vadovu buvo nuo 1998 metų birželio.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas žurnalistams teigė, kad Seimas turės atidžiai ir įvariapusiškai išnagrinėti šią kandidatūrą. "Rimta tarnyba, rimtai bus nagrinėjamas klausimas. Seimas iš įvairių pusių pažiūrės į šį klausimą, į pačią problemą", - teigė A.Sadeckas.

Parlamentaras pasidžiaugė, kad prezidentas suskubo pateikti Seimui svarstyti G.Bagdono kandidatą. "Tokioje tarnyboje turi būti aiškumas ir apibrėžtumas", - teigė A.Sadeckas.

Komiteto pirmininkas negalėjo pasakyti, kiek užtruks G.Bagdono kandidatūros vadovauti VSD svarstymai Seime, tačiau pabrėžė, kad reikėtų apsispręsti pakankamai greitai.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją