Teisėjų kolegija pažymėjo, kad Vyriausios rinkimų komisijos sprendimas neatitinka įstatymo keliamų reikalavimų.

VRK sprendime konstatuojama, kad aptariamoje rinkimų apygardoje organizuojant ir vykdant savivaldybės tarybos rinkimus buvo padaryti šiurkštūs Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimai, kurie turėjo esminės įtakos Švenčionių rajono savivaldybės tarybos rinkimų rezultatams. Teismo teigimu, ši išvada nepagrindžiama jokiais objektyviais duomenimis, teisės aktų normomis.

Anot teismo, VRK priimtame sprendime visiškai neapibūdinti konkretūs Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimai. Taip pat nepateikti jokie motyvai, kaip nustatyti šiurkštūs pažeidimai padarė esminę įtaką rinkimų rezultatams.

Teisėjų kolegijos vertinimu, byloje įrodytas tik vienas draudimo naudotis tarnybine padėtimi bandant paveikti rinkėjų valią pažeidimas, kuris tuo pačiu yra ir draudimo papirkti rinkėjus pažeidimas. Teismas, pripažinęs vienintelį šiurkštų Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimą, konstatavo, kad jis nepadarė esminės įtakos, kaip to reikalauja įstatymas, rinkimų rezultatams.

LVAT teisėju kolegija tenkino pareiškėjų prašymą įpareigoti VRK patvirtinti Švenčionių rajono rinkimų apygardoje vykusių 2007 m. savivaldybių tarybų rinkimų rezultatus.

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

DELFI primena, kad VRK sprendimu rinkimai negaliojančiais buvo pripažinti Pagėgių savivaldybėje ir Švenčionių rajone. Nepaisant skundų ir tyrimų dėl įvairių pažeidimų, rinkimų Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose rezultatai buvo patvirtinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją