„Gal man kreiptis pagalbos į policiją ir pranešti, kad dingo žinomas rašytojas?" – pirmadienį po teismo posėdžio DELFI bandė juokauti V.Landsbergis. Į pagalbą pasitelkti pareigūnus jis prašė ir civilinę bylą nagrinėjančio teisėjo Dainiaus Rinkevičiaus.

„Kol kas bandysime be policijos įteikti šaukimą, kreipsimės į Rašytojų sąjungą, seniūniją, - profesoriui sakė teisėjas. – Jeigu ir tada nepavyks įteikti šaukimo, ieškosime kitų būdų".

Teismo duomenimis, V.Petkevičiui net tris kartus buvo išsiųsti šaukimai į posėdį bei V.Landsbergio ieškinys, tačiau rašytojo namuose pašto darbuotojai nerado ir jų negalėjo įteikti. Pats V.Petkevičius šaukimų į paštą neatvyko pasiimti.

Tai sunkina padėtį, nes teisiškai jis kol kas nieko nežino apie jam pareikštą ieškinį.

Tačiau V.Landsbergis įsitikinęs, kad rašytojas vengia teismo ir specialiai siekia, kad jam nebūtų įteikti procesiniai dokumentai bei šaukimai į teismo posėdį.

Bylą nagrinėjantis teisėjas D.Rinkevičius posėdį nusprendė atidėti lapkričio 22 dienai – tikimasi, kad iki to laiko V.Petkevičiui bus įteiktas V.Landsbergio ieškinys bei šaukimas į teismą.

Į Vilniaus apygardos teismą V.Landsbergis kreipėsi birželio 28-ąją. Savo ieškinyje jis prašo teismą įpareigoti V.Petkevičių paneigti knygoje „Durnių laivas" išspausdintus šmeižikiškus teiginius apie tarpukario Lietuvos veikėją Vytautą Landsbergį-Žiemkalnį.

„Prašau, kad jis atsiprašytų spaudos leidinyje, kurio tiražas ne mažesnis nei buvo išleista knyga", - DELFI sakė V.Landsbergis. Jis teismo taip pat prašo priteisti patirtą neturtinę žalą - 100 tūkst. 100 litų.

Į teismą V.Landsbergis buvo priverstas kreiptis po to, kai Generalinė prokuratūra rašytojui nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą.

Tokį sprendimą prokurorai priėmė išanalizavę Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) jiems grąžintą bylą ir, atsižvelgę į teismų nutarčių nuostatas konstatavo, kad yra Baudžiamojo kodekso 313 straipsnio 2 dalyje numatyti baudžiamojo nusižengimo požymiai - viešas paskleidimas apie mirusįjį prasimanymus, galinčius nulemti žmonių panieką ar pakirsti pagarbą jo atminimui. Tačiau, kadangi suėjo senaties terminas, bylą nuspręsta nutraukti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją