Įstatymo projekte taip pat numatyta atsakomybė medikui, kuris atliktų nelegalų abortą. Moteris teisinėn atsakomybėn traukiama nebūtų.

Anot įstatymo projektą teikusio Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovo Valdemaro Tomaševskio, Lietuvoje kasmet atliekama keliolika tūkstančių abortų. Dauguma moterų – ne iš asocialių šeimų, tad negalima teigti, kad abortai pas mus daromi dėl prastų gyvenimo sąlygų.

„Vaisius nėra tas pats moters kūnas. Tai kitas žmogus, kuriuo negalima taip lengvai atsikratyti. Jei mes aiškinsime mokyklose, kad tai tas pats kūnas, su kuriuo galima daryti, ką nori, kas gausis? Jei už narkotikų nešiojimą yra bausmė, kodėl negali būti bausmės už kūdikio nužudymą?“ – teigė Seimo narys.

Iš dalies jam pritarė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. „Ši veikla turėtų būti reglamentuota įstatymo. Šiuo metu abortai atliekami vadovaujantis tik ministro įsakymo. Tai nenormalu. Juolab kad ir demografinė situacija Lietuvoje yra bloga. Be to, yra šalių, kurios jau priėmė pakankamai griežtus įstatymus“, - teigė jis.

Tačiau jis įsitikinęs, kad dažniausia abortų priežastis – ekonominė. Todėl pirmiausia reikėtų sukurti mechanizmą, kuris pagerintų gyvenimo sąlygas, kurių paveiktos moterys atsisakytų minties nutraukti nėštumą. Anot A. Matulo, tuomet būtų galima šį konservatyvų įstatymą priimti.

„Po karo sąlygos buvo blogesnės, žmonės turėdavo ir po dešimt vaikų, bet visiems užtekdavo duonos. Tai moralinis klausimas“, - prieštaravo V. Tomaševskis.

Bene labiausiai kritikos negailėjo Marija Aušrinė Pavilionienė. „Tai policinis įstatymas, nes pažeidžia moters teisę į savo kūną, bei atima galimybę apsispręsti, kada gimdyti ir kiek turėti vaikų. Lietuvoje nėra valstybinės religijos, todėl nebederėtų Seimo nariams įstatymus kurti pagal savo religinius įsitikinimus. Įstatymas bloškia Lietuvą į viduramžių tamsą“, - piktinosi pašnekovė.

Anot jos, Lenkija, kai joje buvo uždrausti abortai, laikoma moterų pragaru, nes ten ir ligotos moterys verčiamos gimdyti, todėl apanka arba suserga kitomis sunkiomis ligomis.

„Turime gerbti ne tik negimusią gyvybę, bet ir čia esančius žmones, kurie turi teisę išsakyti savo nuomonę. Seimo nariai pateikia nuorodas į kaimynines šalis, tačiau nuvykite į pirmą pasitaikiusią kliniką ir paklauskite, kiek lenkių čia atvažiuoja. Taip pat ir kaip airės vyksta į Didžiąją Britaniją“ – kolegei antrino Algirdas Sysas.

„Ar ką nors sureguliuosime draudimais? Tik padaugės kriminalinių abortų. Turtingi važiuos į užsienį, o nelaimėliai palikinės vaikus arba išmetinės į šiukšlyną. Gal geriau pradėti lytinį švietimą?“ – klausė Virginija Baltraitienė.

Tačiau V. Tomaševskis įsitikinęs, kad tie, kurie balsuos už šį įstatymą, bus palaiminti ir Dievas jiems už tai atlygins. Taip jis prisipažino, kai Seimo narė Vilija Vertelienė pasiskundė, kad V. Tomaševskis pasiųs jos šeimai ir artimiesiems prakeiksmus, jei ši balsuosianti „prieš“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)