Tokie planai numatyti Blaivybės metų programoje, kurią trečiadienį rengiasi patvirtinti Vyriausybė.

Propaguos blaivų poilsį paplūdimiuose

Programa parengta įgyvendinant pernai birželį priimtą Seimo nutarimą, kuriuo 2008-ieji paskelbti Blaivybės metais. Nors jau prasidėjo antroji šių metų savaitė, programą dar tik žadama tvirtinti.

Tikimasi, kad ji padės skleisti Blaivybės metų idėjas, formuoti teigiamą požiūrį į blaivybę ir sveikos gyvensenos nuostatas, padidins visuomenės informuotumą apie alkoholio vartojimo keliamas problemas, užtikrins alkoholio vartojimo kontrolę ir prevenciją tarp vaikų bei jaunimo.

Suplanuotoms priemonėms – akcijoms, konkursams, renginiams ir konferencijoms, informavimo kampanijoms – įgyvendinti reikės 500 tūkst. Lt.

Bene brangiausiai – 160 tūkst. Lt atsieis „įtaigių laidų“, reklaminių garso ir vaizdo klipų, formuojančių blaivaus gyvenimo nuostatas, rengimas, kūrimas bei transliavimas. Įgyvendinti šį projektą norima pavesti Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai kartu su Sveikatos apsaugos ministerija

100 tūkst. litų pareikalaus geriausios bendruomenės programos, skirtos alkoholio vartojimo prevencijai vykdyti, konkursas ir parama bendruomenių bei ugdymo įstatigų projektams.

Šiemet bus organizuojamos akcijos Pasaulio sveikatos dienų minėjimo, kitų sveikatingumo renginių metu, mokyklose įgyvendinama Alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo privencijos programa, dažniau skelbiama statistika apie alkoholio vartojimą ir padarinius.

Norima parengti rekomendacijas įmonėms dėl alkoholio vartojimo prevencijos darbo vietose ir nušalinimo nuo darbo, viešinti įmonių sąrašus ir nelaimingų atsitikimų darbe aprašymus, kai nukenčia neblaivūs asmenys.

Programos rengėjai siūlo išleisti būsimiems tėvams skirtą leidinį apie alkoholio vartojimo žalą, parengti mokomąją-informacinę spalvinimo knygelę jaunesniųjų klasių moksleiviams, išrinkti geriausią straipsnį blaivybės temomis regioninėje spaudoje.

Be to, vairuotojams turėtų būti išdalinta 25 tūkst. lipdukų su užrašu „Nevairuok išgėręs“ – tai atsieis 25 tūkst. Lt. Dar 10 tūkst. Lt pareikalaus akcija paplūdimiuose „Blaivus ir saugus poilsis“.

Statistika vis juodesnė

Anot programos rengėjų, vis didėjanti alkoholio gamyba ir vartojimas daro neigiamą poveikį įvairioms gyvenimo sritims. Gerėjantis alkoholinių gėrimų prieinamumas ir plintantis vartojimas lemia ilgalaikius neigiamus padarinius psichinei ir fizinei sveikatai, trumpina vidutinę gyvenimo trukmę. Kasmet didėja sergamumas alkoholinėmis psichozėmis.

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, pernai vienam gyventojui vidutiniškai teko 11 litrų, o vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui – 13,2 litro absoliutaus alkoholio, (0,3 litro daugiau nei 2005-aisiais).

Lietuvoje esą mažėja blaivininkų. Užpernai atlikto suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo duomenimis, alkoholio niekada nevartojo 14,2 proc. žmonių.

Narkotikų kontrolės departamento 2004 m. tyrimo duomenimis, per paskutinius 12 mėn. vartoję alkoholį nurodė 85,1 proc. gyventojų, o per paskutines 30 dienų – 67,8 proc. 15-17 m. amžiaus grupėje beveik 7 iš 10, o 22-24 m. amžiaus grupėje – 9 iš 10 vartojo alkoholį per pastaruosius metus. Tik 1,9 proc. apklaustųjų nurodė, kad jų draugų ar giminių susibūrimuose alkoholis nėra vartojamas.

2003 m. Tarptautinio alkoholio ir kitų narkotikų tyrimo Europos mokyklose projekto (ESPAD) tyrimo duomenimis, tarp 15-16 m. paauglių liko mažiau nei 2 proc. abstinentų. Nuo 1995 m. iki 2003 m. penkis kartus padidėjo šio amžiaus moksleivių, per pastarąsias 30 dienų dešimt ir daugiau kartų vartojusių alkoholį, dalis.

Vis daugėja mirčių nuo apsinuodijimo alkoholiu, savižudybių, nelaimingų atsitikimų ir traumų, susijusių su alkoholio vartojimu, didėja jų gydymo išlaidos.

2006 m. dėl to mirė 1484 asmenys (242 daugiau nei 2005-aisiais). Nuo nelaimingų atsitikimų darbe nukentėjo 115 neblaivių asmenų, kelyje iš darbo ar į darbą – 24 neblaivūs asmenys. Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, 28,7 proc. žuvusiųjų ir 16 proc. sunkiai susižalojusiųjų darbe buvo neblaivūs.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2006 m. pabaigoje savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybų socialinės rizikos šeimų įskaitoje buvo įrašyta 8,3 tūkst. girtaujančių šeimų, kuriose auga 18,9 tūkst. vaikų.

Pernai neblaivūs vairuotojai sukėlė 802 eismo įvykius (2006-aisiais – 761), juose žuvo 69 žmonės ir 1212 buvo sužeista (2006-aisiais – atitinkamai 66 ir 1151). Dėl neblaivių, neturinčių teisės vairuoti asmenų kaltės 2006 m. įvyko 242 eismo įvykiai. juose žuvo 18, sužeisti 403 asmenys. Dėl neblaivių pėsčiųjų kaltės užregistruoti 105 eismo įvykiai, kuriuose žuvo 9 ir buvo sužalotas 101 asmuo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją