Į sausakimšą teismo salę susirinko ne tik ieškovas ir atsakovas, bet ir V. Landsbergio brolis Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis, disidentė Nijolė Sadūnaitė, buvusio aukšto sovietinės nomenklatūros atstovo našlė Goda Ferensienė ir kiti. Beje, visi žiūrovai net netilpo į teismo salę.

Ketvirtadienį V. Landsbergis teismui pateikė išrašą iš medicinos kortelės, nes politikas įsitikinęs, kad perskaitęs rašytojo knygą susirgo išemine širdies liga. Tačiau V. Petkevičius ir jo advokatas iš anksto teismui paruošė duomenis iš medicinos enciklopedijos – esą vien perskaičius knygą negalima susirgti širdies liga.

Be to, praėjusiame teismo posėdyje V. Petkevičius pareiškė, kad europarlamentaras jau seniai turėjo problemų su širdimi. „Jis gali pasakyti, kad beskaitydamas mano knygą susirgo kokia nors venerine liga", - teisme yra kalbėjęs skandalingai pagarsėjęs rašytojas.

V. Landsbergio ieškinį nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismo teisėjas Dainius Rinkevičius nusprendė duoti laiko šalims pasiruošti bylos nagrinėjimui ir teisminį posėdį paskyrė kovo 17-ąją. Šiame posėdyje teismas ketina pagarsinti liudytojų, kalbėjusių per baudžiamosios bylos nagrinėjimą, parodymus.

DELFI primena, kad į Vilniaus apygardos teismą V. Landsbergis kreipėsi praėjusių metų birželio 28-ąją. Savo ieškinyje jis prašo teismą įpareigoti V. Petkevičių paneigti knygoje „Durnių laivas" išspausdintus šmeižikiškus teiginius apie tarpukario Lietuvos veikėją Vytautą Landsbergį-Žemkalnį.

V. Landsbergis siekia, kad rašytojas jo atsiprašytų spaudos leidinyje, kurio tiražas ne mažesnis nei buvo išleista knyga. Be to, jis teismo taip pat prašo priteisti patirtą neturtinę žalą - 100 tūkst. 100 litų.

Į teismą V.Landsbergis buvo priverstas kreiptis po to, kai Generalinė prokuratūra rašytojui nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą.

V. Landsbergis yra tvirtinęs, kad sutiktų su V. Petkevičiumi sudaryti taikos sutartį, jei rašytojas prisipažintų, jog tyčia ir piktavališkai apšmeižė jo tėvą.

Tokį sprendimą prokurorai priėmė išanalizavę Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) jiems grąžintą bylą ir, atsižvelgę į teismų nutarčių nuostatas konstatavo, kad yra Baudžiamojo kodekso 313 straipsnio 2 dalyje numatyti baudžiamojo nusižengimo požymiai - prasimanymų apie mirusįjį, galinčių nulemti žmonių panieką ar pakirsti pagarbą jo atminimui, viešas paskleidimas. Tačiau suėjo senaties terminas, tad bylą nuspręsta nutraukti.

V. Petkevičiaus baudžiamąją bylą nagrinėję Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjų elgesys turėtų būti svarstomas Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje. Tokį sprendimą Vilniaus apygardos teismas priėmė gavęs V. Landsbergio skundą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją