"Tai istorinis momentas visiems mums, - sakė sekmadienį Kosovo ministras pirmininkas Hashimas Thacis interviu AP. - Tai liaudies valia".

Šio posėdžio metu H. Thacis, kalbėdamas parlamentarams, garantavo saugumą visoms nacionalinėms krašto mažumoms, tarp jų ir Serbijos gyventojams, kurie sudaro apie 10 proc. visų regiono gyventojų. Jis taip pat patikino pasaulinę bendriją, kad bus laikomasi Jungtinių Tautų tarpininko Martti'o Ahtisaari'o plano, ir padėkojo Jungtinėms Tautoms už šios organizacijos vaidmenį sprendžiant Kosovo klausimą.

Vėliau į parlamentarus kreipėsi Kosovo krašto prezidentas Fatmiras Seidiu, kuris paragino pagerbti atminimą tų, kurie paaukojo savo gyvybę vardan nepriklausomybės. Jis taip pat pareiškė, kad Kosovas sieks įstoti į NATO bei eurointegracijos. Artimiausiomis savaitėmis, pasak prezidento, turi būti priimta Kosovo konstitucija.

Po prezidento į tribūną vėl pakilo Kosovo premjeras H. Thacis. Jis perskaitė parlamentarams Nepriklausomybės deklaracijos tekstą. Už ją parlamentarai nubalsavo pakeldami rankas.

"Mes esame ties svarbiausiu mūsų istorijos slenksčiu. Turime priimti sprendimą, po kurio mūsų šalis įsilies į laisvų ir nepriklausomų valstybių gretas", - prieš tai sakė H. Thacis per krašto parlamento tarybos posėdį.

Sakydamas kalbą parlamente, jis padėkojo JAV ir ES už paramą. Manoma, kad JAV ir dalis ES valstybių Kosovo nepriklausomybę pripažins pirmadienį. Serbija pagąsdino Kosovą diplomatinėmis ir ekonominėmis sankcijomis. Jos rėmėja Rusija taip pat prieštarauja Kosovo nepriklausomybei.

Be Nepriklausomybės deklaracijos, parlamentarai taip pat patvirtino nepriklausomos valstybės vėliavą ir herbą. Himno patvirtinimas nukeltas vėlesniam neapibrėžtam laikui.

Nepriklausomybę švesdami dešimtys tūkstančių džiūgaujančių etninių albanų užtvindė Prištinos gatves ne tik su tautinėmis, bet ir Europos Sąjungos, Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos vėliavomis.

Serbija ir Rusija pasmerkė Kosovo deklaraciją

Serbijos ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica pasmerkė Kosovo parlamento sprendimą dėl nepriklausomybės ir pavadino Kosovą „netikra valstybe“. Jis pabrėžė, jog palaikydamos Kosovo sprendimą, JAV pažeidžia tarptautinę teisę dėl savo karinių interesų. „Kol Kosove bus gyvų žmonių, tai bus Serbija“, - savo pareiškime dėstė V.Koštunica.

Jo kreipimasis buvo transliuojamas per tiesioginį visą parą veikiančio televizijos kanalo eterį. Kartu jis paragino visus Serbijos piliečius palaikyti Kosove gyvenančius serbus ir nekovoti prieš krašto atsiskyrimą smurtinėmis priemonėmis.

Serbija niekada nepripažins „vienašališkos ir neteisėtos“ deklaracijos, priimtos Kosovo parlamento, pareiškė Serbijos prezidentas Borisas Tadičius. „Serbija darys viską, kas įmanoma, kad deklaracija būtų anuliuota“, - sakė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, jog tikisi iš JTO ir NATO Kosovo deklaracijos anuliavimo, pranešė www.gazeta.ru. „Rusija visiškai palaiko Serbijos teritorinį vientisumą ir smerkia Kosovo nepriklausomybės deklaraciją“, - sakoma Rusijos URM pranešime.

ES patvirtino misiją Kosove

Užsienio žiniasklaidos atstovai, dirbatys regione, sako, kad šiuo metu įtampa tarp Kosovo serbų ir albanų yra milžiniška, pranešė BBC.

Tuo tarpu ES šeštadienį galutinai patvirtino 2 tūkst. policininkų ir teisės ekspertų misiją Kosove. Patvirtinimas priimtas, likus dienai iki Kosovui vienašališkai pasiskelbiant nepriklausoma valstybe.

Misijai buvo oficialiai pritarta penktadienį po vidurnakčio, nė vienai iš 27 bendrijos narių nepaprieštaravus veiksmų planams dėl misijos iki nustatyto galutinio termino.

Po to, kai Kosovo albanų daugumos lyderiai paskelbs nepriklausomybę, ES perims policijos, teisines ir administracines pareigas iš Jungtinių Tautų misijos per 120 dienų truksiantį pereinamąjį laikotarpį.

Tuo tarpu Serbijos stačiatikių bažnyčios vadovas paragino kariauti dėl Kosovo.

Serbijos rezervistai perėjo sieną su Kosovu

Sekmadienį keli šimtai Serbijos rezervo karių, protestuodami prieš Kosovo planus skelbti nepriklausomybę, perėjo administracinę provincijos sieną, bet buvo sustabdyti Kosovo policijos, praneša www.gazeta.ru.

Prieš rezervistams pereinant sieną, anksčiau Serbijos kariuomenėje tarnavusius karius nesėkmingai bandė sustabdyti Serbijos policija.

Kosovo policijos sulaikytų karių tarpe yra ir tų, kurie anksčiau buvo priversti bėgti iš albanų dominuojamos Kosovo provincijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją