„Lietuva, būdama Europos Sąjungos ir NATO narė, visuomet pabrėžė saugumo bei stabilumo svarbą, - sakė šalies vadovas. – Esu įsitikinęs, kad saugumas Europoje neįmanomas be stabilios situacijos Kosove“.

Šiandien ES valstybės paskelbė vieningą deklaraciją dėl Kosovo nepriklausomybės pripažinimo. Joje teigiama, kad ES valstybės, grindžiančios savo poziciją nacionaline praktika ir tarptautine teise, gali laisvai apsispręsti dėl santykių su Kosovu, kaip nepriklausoma valstybe, plėtojimo.

„Todėl prašau Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną artimiausiu metu kreiptis į Seimą ir prašyti pradėti Kosovo pripažinimo procedūrą. Tokiu pat keliu ketina žengti ir dauguma Europos Sąjungos valstybių“, - sakė V.Adamkus.

Lietuvos vadovo nuomone, Kosovo atvejis yra unikalus ir negali būti vertinamas kaip precedentas kituose kraštuose, kurie esmingai skiriasi nuo šios valstybės.

Prezidentas V. Adamkus pabrėžė ir būtinybę dar labiau plėtoti ES ir Serbijos santykius, teigiama pranešime spaudai.

„Europos Sąjungai labai svarbu atrasti daugiau ir platesnių bendradarbiavimo su Serbija galimybių ir dar kartą patvirtinti europinę perspektyvą visoms Vakarų Balkanų šalims“, - sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją