„Istorinė patirtis ir derybų dėl Kosovo statuso eiga lėmė, kad tarptautinės bendruomenės prižiūrima Kosovo nepriklausomybė yra vienintelis tvarus Kosovo statuso klausimo sprendimas, atveriantis saugumo ir stabilumo perspektyvą regione. Kadangi Europos žemėlapyje pasirodė dar viena nepriklausoma valstybė, kurią jau pripažino ar artimiausiu metu ketina pripažinti didžioji tarptautinės bendruomenės dauguma, siūlome Lietuvos Respublikos Seimui pripažinti Kosovą“, – rašoma ministro P. Vaitiekūno laiške Seimui.

Sekmadienį Kosovo parlamentas vienbalsiai priėmė Kosovo nepriklausomybės deklaraciją, kurioje Kosovas skelbiamas nepriklausoma ir suverenia valstybe.

Šioje deklaracijoje skelbiama, kad Kosovas bus demokratinė, pasaulietinė, daugiaetninė, visų bendruomenių teises gerbianti respublika, besivadovaujanti Jungtinių Tautų Specialiojo pasiuntinio Martti Ahtisaari pasiūlymu dėl Kosovo statuso sprendimo.

Kosovas savo nepriklausomybės deklaracijoje įsipareigoja gerbti kaimyninių šalių suverenumą ir teritorinį vientisumą, plėtoti draugiškus santykius su kaimyninėmis šalimis, įskaitant Serbiją, ir prisidėti prie taikos ir stabilumo regione skatinimo.

Lietuva, kaip ir didžioji dauguma ES valstybių, nuosekliai laikosi pozicijos, kad Kosovo atvejis yra unikalus ir negali būti naudojamas kaip precedentas kitiems įšaldytiems konfliktams spręsti.

Pirmadienį Kosovo apsisprendimą pasveikino Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir paprašė užsienio reikalų ministro inicijuoti Seime Kosovo pripažinimo procedūrą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją