Pagal naujas Darbo kodekso pataisas, nuo liepos atlygis už viršvalandžius, darbą naktimis ir poilsio bei švenčių dienomis skaičiuojamas nuo aukštesnės bazės.

Į ją įtraukiamas ir ankstesniais mėnesiais gautas atlygis už tokį papildomą darbą.

Prieš tokius pakeitimus stoja darbdaviai. Esą dėl naujos tvarkos kai kurių naktimis, poilsio dienomis ar viršvalandžius dirbančių asmenų atlygis pašoks nepagrįstai daug.

„Imant mūsų konkretų atvejį, pirmą mėnesį tai sudaro 30 proc. augimą, o vėliau – maždaug po 10 proc.“, – sako Marius Busilas, Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius.

Kaip pavyzdį verslininkai pateikia daug naktimis dirbančio prekybos centro prekių revizoriaus algą. Dėl naujos tvarkos per porą metų ji turėtų padidėti maždaug šešis kartus, nuo 1,4 tūkst. Lt iki daugiau nei 8 tūkst. Lt.

„Nepabijokim to žodžio – kvailystė, – LTV „Panorama“ sakė Remigijus Šimašius, Laisvosios rinkos instituto prezidentas. – Negalės tęstis tokia situacija, jog žmogus dirbdamas ir paprastą naktinio sargo darbą uždirbs daug daugiau už įmonės vadovą“.

Anot Sigito Besagirsko, Pramonininkų konfederacijos atstovo, Lietuvos įmonės šią pataisą įvardija kaip užnuodytą saldainį darbuotojui, kuris dirba viršvalandžius, naktį, nes jo darbo užmokestis jau po kelių mėnesių viršys darbuotojo sukuriamą pridėtinę vertę. Tad jis po kelių mėnesių bus įmonei nebereikalingas.

Ekspertai prognozuoja, kad dėl tokio darbo užmokesčio šuolio kai kurių įmonių sąnaudos gali išaugti keliasdešimt procentų. Tai grėstų bankrotais. Darbdaviai prašo valdžios į atlyginimo skaičiavimus ankstesnių išmokų už viršvalandžius, darbą naktimis ir per šventes neįtraukti.

Tačiau pataisų iniciatoriai Seime keisti įstatymo neskuba. Esą jis buvo priimtas tam, kad už papildomą neplanuotą darbą būtų deramai atlyginama. Mat dabar į užmokesčio už tokį darbą skaičiavimus neįtraukiamos jokios papildomos išmokos.

„Čia darbdaviai sužaisdavo – kol jie galėjo apgaudinėti darbuotojus ir mažiau mokėti, niekuo nesiskundė. Norėčiau nuraminti juos – jau kreipiausi į Vyriausybę, su prašymu pakeisti vyriausybės nutarimą, pagal kuri skaičiuojama, kas yra vidutinis darbo užmokestis“, – teigė Algirdas Sysas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas.

Anot jo, net ir atsižvelgus į darbdavių reikalavimus, užmokestis už papildomą darbą vis vien padidėtų, nes į jo skaičiavimus būtų įtraukiamos premijos ir atlyginimų priedai.