Susitikęs Lietuvos premjerą gaiviame Lietuvos lietaus paviljone Saragosos pasaulinėje parodoje, komisaras Joaquinas Almunia sakė buvęs maloniai nustebintas ministro pirmininko pažadais iki rinkimų subalansuoti biudžetą.

Tačiau netrukus po to komisarą iš Vilniaus pasiekė jau nerimą kelianti žinia apie Seimo priimtą įstatymą dėl minimalaus atlyginimo ir socialinių išmokų indeksavimo.

„Tokioje šalyje kaip Lietuva, kuri ir taip turi didelių problemų dėl vis augančios infliacijos, priimti tokį įstatymą – klaida.

Puikiai suprantu būtinybę kompensuoti perkamosios galios mažėjimą silpniausiems visuomenės sluoksniams, tačiau iš patirties žinome, kad indeksavimas – pats blogiausias būdas kovoti su infliacija. Indeksavimas ją tik dar padidins“, – „Panoramai“ teigė ES ekonomikos ir pinigų politikos komisaras J. Almunia.

Algų indeksavimą taiko ir daug pajėgesnės valstybės – Belgijos – vyriausybė, tačiau šioje šalyje gyvenantis komisaras sako, kad tai – ne argumentas.

„Tai yra priežastis, kodėl Belgijos infliacija dabar siekia beveik 6 procentus ir yra antras didžiausias rodiklis eurozonoje. Pats gyvenu Belgijoje ir matau, kokį nerimą tai kelia.

Prisiminkime septintąjį-aštuntąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį Europoje, kai buvo įsisukusi kainų-atlyginimų-infliacijos spiralė: ekonomika sustojo, o milijonai žmonių tapo bedarbiai“, – sakė jis.

Komisaras J. Almunia primena Lietuvos ir kitų šalių vyriausybėms jų pačių pasiektą susitarimą neseniai vykusioje Vadovų Taryboje: fiskalines priemones kainoms reguliuoti naudoti labai ribotai, stengtis labiau atverti šalių ekonomiką ir stiprinti šalies konkurencingumą.