Kartu jis atvėsino Lietuvos politikų entuziazmą jau 2011 m. įsivesti eurą. Aukštas Europos Sąjungos pareigūnas teigė nematantis galimybių artimiausiais metais plėstis eurozonai, kai kitąmet prie jos prisijungs Slovakija.

Savo ruožtu premjeras Gediminas Kirkilas po susitikimo tvirtino neatsisakantis ankstesnių planų subalansuoti biudžetą, nepaisant pastaruoju metu suprastėjusio PVM surinkimo. „3 proc. ribą Europos Komisija laiko labai blogu dalyku. Lietuva tikrai neviršys 3 proc. biudžeto deficito. Tokio pavojaus Lietuvoje tikrai nėra“, - aiškino Vyriausybės vadovas.

Paklaustas, kaip ketina subalansuoti biudžetą, G. Kirkilas teigė, kad formuojant biudžetą bus stengiamasi išvengti įvairių prašymų skirti lėšų vienam ar kitam dalykui, bus siūloma ketvirčiu mažinti valdymo išlaidas ir nekelti biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų. Anot jo, praėjusių metų pabaigoje opozicijos iniciatyva pakėlus valstybės tarnautojų atlyginimus, prireikė 500 mln. Lt, o tai sudarė 0,5 procentinio punkto biudžeto deficito.

Ketvirtadienį ryte J. Almunia ir G. Kirkilas aptarė ekonominę situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, kuri nuo pastarojo jų susitikimo vasarą Saragosoje gerokai pablogėjo. „Dabar ji prastesnė nei prieš tris-keturis mėnesius. Tai sukelia problemų biudžetui, finansinėms sistemoms ir piliečiams, kurie kenčia dėl pajamų mažėjimo, susijusio su infliacija, kyla pavojus darbo rinkoms“, - kalbėjo svečias.

„Deja, ekonominių perspektyvų pablogėjimas aktualus ir Lietuvai. Augimas, kurio tikėjomės šiais metais, nebus pasiektas, blogėja ir valstybės finansų situacija“, - pridūrė jis.

J. Almunia premjerui išdėstė savo susirūpinimą dėl pastaraisiais mėnesiais priimtų kai kurių sprendimų, pavyzdžiui, galimo minimalios algos, pensijų ir kitų socialinių išmokų indeksavimo atsižvelgiant į infliaciją ir PVM lengvatų šviežiems vaisiams ir daržovėms. Šie sprendimai esą nulems, kad biudžeto deficitas bus didesnis nei prognozavo Vyriausybė. „Jie nepadėsi įveikti ekonominių iššūkių ir infliacijos spaudimo“, - pažymėjo eurokomisaras.

Sprendimą indeksuoti minimalius atlyginimus ir socialines išmokas J. Almunia kritikavo ir anksčiau.

Pasak jo, jei nebus papildomų sprendimų, padidės rizika, kad bus viršyta 3 proc. biudžeto deficito riba.

Tačiau G. Kirkilas aiškino, esą toks deficitas neplanuojamas. Pastarosiomis savaitėmis biudžeto įplaukos sumažėjo esą dėl nesurinktų 120 mln. Lt PVM lėšų. Dabar šio mokesčio surinkimas esą pagerėjo. „Tikiuosi, kad esant tokioms tendencijoms prasčiausios prognozės neišsipildys“, - vylėsi premjeras, tačiau pridūrė, kad kol kas nėra tiksliai žinoma, kiek dėl smukusio vartojimo sumažės įplaukos.

Paklaustas apie tolesnę eurozonos plėtrą J. Almunia teigė, jog narystė joje priklauso nuo šalių politinės valios, mat būtina įvykdyti tam tikras ekonomines ir teisines sąlygas. „2009 m. į eurozoną įsijungs Slovakija. Ji bus šešiolikta eurozonos narė. Per artimiausius dvejus metus eurozonos plėtimo galimybių nematau“, - pažymėjo jis, tačiau pridūrė, kad net euro neturinčioms šalims ši valiuta suteikia tam tikro stabilumo.

„Lietuvos atveju politinė valia yra, - savo ruožtu tvirtino G. Kirkilas. – Turime planą eurą įsivesti 2011 m. Suvaldyti infliaciją galime. Didžiausias iššūkis – energetika. Informavau komisarą, kad po uždarymo Ignalinos atominės elektrinės uždarymo infliacija gali padidėti 3-4 procentiniais punktais“.

Prieš keletą mėnesių Lietuvoje viešėjusi eurokomisarė Dalia Grybauskaitė planus eurą įsivesti 2010-2011 m. vadino juokingais ir neleistinais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją