Kovos dvejopai

Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas LŽ teigė, kad imtasi dviejų kovos su žmonių girdymu rajone būdų. Paraginti A.Matulo, Pasvalio rajono tarybos nariai šiuo metu kaip tik svarsto galimybę visų rajono alaus barų darbo laiką sutrumpinti viena valanda.

"Įstatymas numato, kad alaus barai gali dirbti iki 22 valandos, tačiau konkretų jų darbo laiką gali nustatyti pati savivaldybė. Esame pasiryžę balsuoti už tai, kad Pasvalio rajono teritorijoje esantys alaus barai dirbtų ne iki 22, o tik iki 21 valandos", - teigė G.Gegužinskas. Balsavimas dėl trumpesnio alaus barų darbo laiko vyks gruodžio 29-ąją.

Antrasis būdas, kuriuo tikimasi bent kiek pažaboti girtuoklystę, - neseniai rajone pradėti kompleksiniai alaus barų tikrinimai. Į juos drauge vyksta policininkai, mokesčių inspekcijos bei higienos specialistai.

Sankcijų imsis vėliau

"Pastebėjau, kad atokių kaimų alaus barai įrengti geriau nei mūsų aplankytasis Pasvalyje. Jo lankytojai priversti naudotis lauko tualetu. Nors Europos Sąjungos (ES) reikalavimai verčia tokius barus uždaryti, tuoj pat to nedarysime. Griežtų sankcijų numatyta imtis nuo 2010-ųjų", - teigė Pasvalio maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja Aušra Strumskienė.

Vadina girdyklomis

Pasvalio rajono policijai vadovaujantis Marius Jablonskas prisimindamas pareigūnų vizitus po barus atkreipė dėmesį, kad legalūs barai, vietos žmonių vadinami girdyklomis, policijai toli gražu nekelia tokio rūpesčio, kaip rajono "pilstukininkai" arba nelegalūs alaus perpardavinėtojai. Be A.Matulo inicijuoto, šiais metais Pasvalio policija yra surengusi 8 reidus per alaus barus. Rasti pažeidimai, anot M.Jablonsko, nedideli.

Prikūlė savininkę Pasvalio rajone, Nairiuose, esančio alaus baro, kurį neseniai aplankė tikrintojai, savininkė Regina Buržminskienė, LŽ paklausta, su kokiomis problemomis susiduria, sakė: "Dažniausiai priekaištaujama, kad bare geriamas parduotuvėje nusipirktas alus. Sykį bare užsirūkiusiam vyriškiui išpešiau iš rankų cigaretę ir buvau prikulta."

Prisistatyti nepanoręs kito baro savininkas teigė vargstantis dėl to, kad ES reikalavimai privertė jį baro patalpose įrengti tualetą. Tačiau alaus gėrėjai, pasak jo, patogumų nevertina - kol naudojosi lauko tualetu, elgėsi tvarkingiau.