Trečiadienį Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų suklastojimu kaltinamos A. Kulčickienės-Gutienės byloje pradėjus apklausinėti liudytojus paaiškėjo, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) buvo gavusi teismo leidimą įrengti pasiklausymo įrangą aukštas pareigas ėjusios valdininkės darbo kabinete.

Nors dar ikiteisminio tyrimo metu šiuos įrašus išklausę liudytojai pareigūnams ėmė atvirai pasakoti apie galimai padarytas nusikalstamas veikas, tačiau kaltinimų sulaukusi A. Kulčickienė-Gutienė tvirtina bylos medžiagoje radusi „daug neatitikimų“ bei aiškina, jog kai kurie liudytojai esą neteisingai traktuoja viešųjų pirkimų tvarką.

Pavaldinys aiškina nenorėjęs pyktis su savo viršininke

VVKT viršininkės byloje pagrindinis liudytojas – šios tarnybos Ūkio ir tiekimo skyriaus vedėjas R. Stonys. 30 metų valdininkui ikiteisminio tyrimo metu taip pat buvo pareikšti įtarimai, tačiau vėliau STT juos panaikino.

Per beveik dvi valandas trukusią apklausą R. Stonys teisme prisipažino vykdęs A. Kulčickienės-Gutienės nurodymus tik todėl, kad kaip pavaldinys privalėjęs jai paklusti. „Su ja sunku ginčytis“, - atvirai teisme dėstė liudytojas.

Už viešuosius pirkimus VVKT atsakingas Ūkio ir tiekimo skyriaus vedėjas pasakojo, kad praėjusių metų balandį buvo iškviestas į tarnybos viršininkės kabinetą, kuriame tuo metu taip pat buvo užėjusi vyriausioji finansininkė Vanda Tamoševičienė.

„Man buvo pateikta vertimų bendrovės išrašyta sąskaita-faktūra, kurioje buvo nurodyta maždaug 600 litų suma, - pasakojo R. Stonys. – Iš pokalbio supratau, kad viršininkė jau yra sumokėjusi pinigus, tiesiog jai reikia juos susigrąžinti. Man buvo pasakyta: „Prašom įforminti pagal procedūras“. Nenorėjau pyktis su viršininke ir turėti papildomų nemalonumų, todėl vykdžiau nurodymus“.

Buvo verčiami asmeniniai dokumentai


Į savo darbo kabinetą grįžęs R. Stonys atgaline data užpildė paraišką pirkti vertimo paslaugas, o kitame dokumente nurodė, kad atlikęs trijų vertimo bendrovių apklausą nusprendė, jog šias paslaugas pigiausiai gali suteikti sąskaitą-faktūrą išrašiusi bendrovė „Vertimai“.

„Iš tikrųjų neskambinau nė vienai kompanijai, nes viskas jau buvo be manęs nuspręsta, man beliko atlikti formalumus“, - teisme kalbėjo VVKT darbuotojas.

Užpildytus dokumentus Ūkio ir tiekimo skyriaus vedėjas užregistravo sekretoriate.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad bendrovė į anglų kalbą vertė ne VVKT, o asmeninius A. Kulčickienės-Gutienės asmens dokumentus. Už šias paslaugas buvo sumokėta 595,90 Lt.


Pasiūlė ne pigiausias, o brangiausias paslaugas

STT pareigūnai taip pat nustatė, kad pažeidžiant viešųjų pirkimų procedūras VVKT buvo įsigytos ne tik vertimų, bet ir anglų kalbos žinių tobulinimo paslaugos. Dar užpraėjusių metų pabaigoje A. Kulčickienė-Gutienė ir tuometinis jos pavaduotojas Vaidas Skyrius buvo suplanavę patobulinti anglų kalbos žinias Jungtinėje Karalystėje.


Tarnybos vadovai pritarė savo tobulinimuisi, todėl beliko tik paskelbti viešąjį konkursą šioms paslaugoms pirkti. Tačiau kaip aiškėja, ir šių paslaugų teikėjas buvo numatytas iš anksto.

Kaip teisme pasakojo R. Stonys, vieną dieną jis buvo iškviestas į A. Kulčickienės-Gutienės kabinetą, kuriame tuo metu jau sėdėjo viešosios įstaigos „Kalbos mokykla“ vadybininkas Paulius Norkūnas.

„Supratau, kad su juo kažkas jau buvo apšnekėta, tada manęs paprašė, jog su juo suderinčiau dviejų darbuotojų mokslus užsienyje. Kai viršininkė man jį pristatė, supratau, kad ši kompanija turi laimėti konkursą“, - Ūkio ir tiekimo skyriaus vedėjas aiškino, kad iki to laiko VVKT nebuvo pirkusi jokių užsienio kalbų tobulinimo paslaugų, todėl paprašė P. Norkūno pagelbėti.

Vėliau, pasak valdininko, pagal „Kalbos mokykla“ pateiktą informaciją buvo sudaryta apklausa ir trims bendrovėms išsiųsti pasiūlymai dalyvauti viešųjų pirkimų konkurse. Kai iš jų buvo gauti pasiūlymai, R. Stonys nuėjo į viršininkės, kuri net nebuvo komisijos narė, kabinetą.

„Viršininkė atkirpusi vokus ir peržiūrėjusi pasiūlymus pamatė, kad „Kalbos mokyklos“ pasiūlymas buvo ne pigiausias, o brangiausias, - sakė R. Stonys. – Ji nesuprato, kaip tai įvyko, nes tikėjosi, kad laimėtojas bus „Kalbos mokykla“. Tuomet paskambinom P. Norkūnui ir paprašėme atvažiuoti“.

Komisija net nesirinko į posėdžius

Netrukus jis pasirodė VVKT, tačiau šio pokalbio pareigūnams nepavyko užfiksuoti – trijulė kalbėjosi sekretorės darbo kabinete, kuriame nebuvo sumontuota pasiklausymo įranga. „Viršininkė P. Norkūno paprašė peržiūrėti kainą, nes pigiausiai paslaugas buvo pasiūliusi kita bendrovė“, - sakė R. Stonys.


„Kalbos mokyklos“ atstovas dar tą pačią dieną pakeitė pasiūlymą - kainą sumažino iki 19,4 tūkst. Lt (prieš tai buvo 2 tūkst. Lt brangiau) ir pateikė naujus dokumentus VVKT. Anksčiau pateiktas pasiūlymas buvo sunaikintas.

R. Stonys aiškino, kad konkurso nugalėtoją turėjo išrinkti Viešųjų pirkimų komisija, tačiau jos nariai net nebuvo susirinkę į posėdį bei nematę gautų pasiūlymų. „Posėdžio nebuvo, nes jau buvo aišku, kas turi laimėti konkursą“, - tikino VVKT darbuotojas.

„O kaip jūs tik pažiūrėjęs į viršininkės akis galėjote suprasti, kad ši bendrovė turi laimėti konkursą?“ – liudytoją prie sienos bandė spausti A. Kulčickienės-Gutienės advokatas Adomas Liutvinskas.

„Kai būna skelbiami konkursai, su paslaugų teikėjais mes nebendraujame“, - sakė R. Stonys.

Liudytojas prisipažino, kad fiktyvaus Viešųjų pirkimų komisijos posėdžio protokolo, kuriame nurodyta, jog konkursą laimėjo „Kalbos mokykla“, A. Kulčickienė-Gutienė nenorėjo pasirašyti.

„Ji pasakė, kad tegul rašosi komisija“, - teisme aiškino R. Stonys.

Parašą ant protokolo padėjo tuometinis A. Kulčickienės-Gutienės pavaduotojas V. Skyrius, kuris anglų kalbos taip ir neišvyko tobulinti. „Protokolas nesukėlė jokių įtarimų, man nebuvo svarbu, kas laimės konkursą“, - V. Skyrius teigė pasitikėjęs už konkursus atsakingu R. Stoniu.

Vadybininkas mano, kad VVKT viršininkė elgėsi neetiškai

Trečiadienį teismas apklausė ir dabar jau buvusį „Kalbos mokykla“ vadybininką P. Norkūną. Šiuo metu bendrovei „Sporto loterijos“ vadovaujantis 25 metų vilnietis prisipažino, kad A. Kulčickienė-Gutienė anksčiau „Kalbos mokykloje“ tobulinosi anglų kalbos žinias, todėl jis nenustebęs, kai buvo pakviestas pasikalbėti į VVKT.

„Buvau ne vieną kartą susitikęs ir su R. Stoniu, ir A. Kulčickiene-Gutiene, tačiau nežinojau, kad jie ketina skelbti konkursą paslaugoms pirkti“, - P. Norkūnas tikino nė neįtaręs, kad VVKT buvo nusprendusi, jog „Kalbos mokykla“ turi laimėti konkursą.

Jis prisipažino paskutinę minutę pateikęs pasiūlymą. „Gal po valandos man paskambino ir paprašė atvykti į VVKT, - teismo salėje kalbėjo buvęs vadybininkas. – Pamaniau, kad jau yra paskelbtas nugalėtojas, bet atvykęs supratau, jog mūsų pasiūlyta kaina yra per didelė. Mes negalėjome jos mažinti, nes buvome daug darbo įdėję, dėl to ženkliai sumažėtų pelno dalis. Tada A. Kulčickienė-Gutienė pasakė, kad turi pasiūlymą su mažesne kaina“.

Pasak liudytojo, mažiausią kainą pasiūliusi kita bendrovė anglų kalbą siūlė tobulintis mažame Jungtinės Karalystės miestelyje, todėl ir ženkliai skyrėsi kaina.

„Tai būtų tas pats, jeigu mes kursus rengtume Vilniuje ar Kaune, o kita bendrovė – Kupiškyje“, - P. Norkūnas neslėpė, kad norėdamas laimėti konkursą nusprendė sumažinti kainą. Vis dėlto, jis prisipažino, kad toks VVKT reikalavimas mažų mažiausiai buvęs neetiškas.

Liudytoją kvies išklausyti slapta darytų įrašų

„Ar dėl to, ką padarėte, buvo padaryta žala?“ – A. Kulčickienės-Gutienės nurodymus vykdžiusio R. Stonio klausė valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas.


„Nežinau“, - lakoniškai atkirtęs liudytojas prisipažino, kad šiandien nevykdytų viršininkės nurodymų bei jai neneštų parodyti konkurse dalyvaujančių bendrovių pateiktų pasiūlymų. „Aš vykdžiau jos nurodymus, tačiau jeigu žiūrėti pagal įstatymą, ji negali nurodyti, kad turiu elgtis vienaip ar kitaip“, - savo klaidas pripažino Ūkio ir tiekimo skyriaus vedėjas.

Tuo tarpu prokuroras įsitikinęs, kad A. Kulčickienės-Gutienės palankumą pelniusiai „Kalbos mokyklai“ buvo suteiktas pranašumas prieš kitas bendroves, be to, VVKT viršininkė galimai pažemino valstybės bei valstybės tarnautojo vardą.

Kadangi baudžiamojoje byloje yra labai svarbūs VVKT arbo kabinete slapta įrašyti pokalbiai, bylą nagrinėjantis teisėjas Olegas Šibkovas ketina juos išklausyti po visų liudytojų apklausų. Gali būti, kad svarbiausiam liudytojui R. Stoniui dar kartą teks vykti į apklausą. Teismas taip pat ketina pagarsinti ikiteisminio tyrimo metu duotus P. Norkūno parodymus – jis tikino negalįs smulkiai prisiminti visų VVKT vykusių pokalbių. Iš viso byloje yra keturiolika liudytojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją