Lietuvos valstybei teisme atstovauja Teisingumo ministerija, be to, į bylą trečiaisiais asmenimis yra patraukta Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

K. Ramanausko ieškinį dėl žalos atlyginimo penktadienį turėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas, tačiau dėl neaiškių priežasčių buvęs prokuroras teismo salėje nepasirodė. Kadangi šaukimas į posėdį jam buvo įteiktas tinkamai, teisėjas Virginijus Kairevičius nusprendė ieškinį palikti nenagrinėtu.

Tiesa, ieškovas vėl galės kreiptis į teismą ir dar kartą bandyti ginti savo teises.

K. Ramanausko byla Europos Žmogaus Teisių Teisme prieš mūsų valstybę buvo pripažinta kaip viena svarbiausių, todėl ją nagrinėjo Didžioji 17 teisėjų kolegija.

Lietuvos teismai K. Ramanauską buvo nuteisę dvejiems metams kalėti už tai, kad šis per du kartus Kaišiadoryse paėmė 2,5 tūkst. JAV dolerių kyšį. Pinigus prokuroras gavo už pažadą vienam vyriškiui nutraukti baudžiamąją bylą.

Paaiškėjo, kad kyšį prokuroras paėmė įkalbėtas savo bičiulio, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojo.

Strasbūro teismas konstatavo, kad K. Ramanauskas buvo išprovokuotas padaryti veiksmus, už kuriuos vėliau buvo nuteistas.

„Visi įrodymai, gauti kurstymo veiksmais, privalo būti atmesti, kaltinamojo prisipažinimas taip pat negali būti naudojamas išprovokuotam padaryti nusikalstamą veiką asmeniui nepalankioms teismo išvadoms pagrįsti“, - konstatavo Europos teisėjai.

Po jų sprendimo K. Ramanauskas kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą ir paprašė nutraukti jam iškeltą baudžiamąją bylą. Baudžiamųjų bylų skyriaus plenarinė sesija konstatavo, kad nėra pagrindo grąžinti teismams iš naujo nagrinėti buvusio prokuroro bylos, nes toks procesas „būtų beprasmis ir reikštų tik proceso vilkinimą“, todėl byla jam buvo nutraukta, o kaltinimai panaikinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją