Trečiadienį svarstyti VK ataskaitos į Valdovų rūmus susirinkęs Seimo Audito komitetas pirmiausia po rūmus žvalgėsi ekskursijoje. Kas teiravosi, kiek kainavo viena statybose naudota plyta, kas aiškinosi, kodėl neveikia kondicionavimo įranga, kiek kainavo ir kodėl neveikia menėse sumūrytos krosnys. O parlamentaras Valdemaras Valkiūnas susirūpino, kad kenkėjai gali sugraužti naujas medines lubas.

Teisinasi, kad kainos kilo visur

Vėliau surengtoje diskusijoje rūmų administracija ir statytojai gynėsi nuo kontrolierių pateiktų priekaištų ir aiškinosi, kodėl rūmai kainavo gerokai daugiau milijonų nei buvo planuota.

„Jeigu nuo 2003 m. iki 2008 m. gyvenamos statybos kubas pabrango 2,1 karto, o mūsų konkurso sąlygose buvo pagal tuo metu respublikoje galiojusius įkainius, tai šių darbų kaina pabrango automatiškai, nes visoje respublikoje didėjo kainos“, - teigė Saulius Andrašiūnas, buvęs Vilniaus pilių direkcijos vadovas.

Tokios pat pozicijos laikėsi pagrindinio rūmų statytojo – „Panevėžio statybos tresto“ (PST) - generalinis direktorius Dalius Gesevičius. „Mes visi turbūt Lietuvoje kažkiek susiję su statyba ir turime suprasti, kad, vykstant statybų pakilimui, rinkos augimui, keičiasi kainos. Bet pirmoje eilėje keičiasi medžiagų ir darbo užmokesčio kainos“, - po posėdžio žurnalistams sakė D. Gesevičius.

PST vadovas patarė įsivaizduoti situaciją, kada sutartis sudaroma 2000 m., o statyba vykdoma iki šių dienų. „Per tuos 10 metų įvykdo daug įvairių pokyčių, tačiau svarbiausia, kad visos kainos tuo metu augo. Augo ir darbo užmokestis. Dėl to išaugo ir visa statybos kaina. Nieko čia nėra tokio paslaptingo“, - kalbėjo D. Gesevičius. Jis tikino, kad trejus metus PST valdovų rūmuose dirbo nuostolingai – esą tai yra bendrovės labdara rūmų statybai.

L.Graužinienė: toks pabrangimas nerealus

„Šiandien turbūt sudėtinga būtų pažvelgti į vidų ar praardyti kažkurią dalį ir pažiūrėti, kas ten padaryta. Vien iš pasakojimų sunku spręsti, kas ten įdėta. Žvelgiant iš auditoriaus pozicijų, kaip iš profesinės pusės, galėčiau pasakyti, kad man tas pabrangimas tikrai nerealus“, - teigė Audito komiteto vadovė, Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė.

Jos teigimu, prie Valdovų rūmų klausimų teks grįžti dar ne kartą, o iškilę klausimai reikalauja papildomo tyrimo.

„Apibendrindama galiu pasakyti – labai gaila, kad tokią gražią idėją – kad Lietuva turėjo valdovus, Valdovų rūmus – mes tradiciškai lietuviškai apauginame didžiuliais skandalais“, - teigė L. Graužinienė.

Ji tikino, kad kaltų bus ieškoma kartu su prokuratūra. Be to, esą bus žiūrima, kad tolimesni darbai vyktų pagal visus įstatymų reikalavimus. „Manau, atsakomybę turėtų prisiimti žmonės, kurie pakenkė mūsų valstybei ir mūsų kultūrai, kadangi vis dėlto šioje vietoje istorinė pačios idėjos vertė buvo labai prasminga“, - kalbėjo L. Graužinienė.

Komiteto vadovės manymu, rūmų užbaigimui reikės dar 200 mln. Lt.
Pasak Valdovų rūmų administracijos, mokesčių mokėtojams Valdovų rūmų statyba jau kainavo 230 mln. Lt. Numatoma, kad galutinė statybų kaina sieks 367 mln. Lt. Kad būtų atidaryta pirmoji rūmų dalis, dar stinga 32 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją