J.Frenzeno romanas "The Corrections" ("Pataisos") praėjusią savaitę laimėjo JAV Nacionalinį knygos apdovanojimą.

"Lietuvos aprašymas jūsų knygoje mane suglumino", - rašoma V.Ušacko laiške rašytojui, kurio romane Vilnius aprašytas kaip nuolat kenčiantis maisto ir energijos stygių bei valdomas nusikalstamų grupuočių.

"Nors tai tik grožinis kūrinys, skaitytojų akyse jis gali sukurti iškreiptą Lietuvos vaizdą", - rašo ambasadorius.

Viename iš knygos skyrių apie Vilnių rašoma, kad čia nuolat stinga anglies ir elektros, šaudoma iš pravažiuojančių automobilių ir iš bado valgoma arkliena.

Niujorke leidžiamas internetinis laikraštis "Smartertimes.com" cituoja pasibaisėjusi Niujorko lietuvių bendruomenės vadovę Giedrę Kumpikas, kuri teigia negirdėjusi, kad kas nors Lietuvoje valgytų arklieną.

Tarptautinio valiutos fondo atstovas Lietuvoje Markas Hortonas taip pat teigė, kad Lietuvos aprašymas knygoje neatitinka tikrovės.

"Lietuvos raidą vadinčiau sėkminga. Romane aprašytas anarchijos ir gaujų vadeivų vyravimas neatitinka tikrovės", - "Smartertimes.com" sakė M.Hortonas.

Bestselerį išleidusios leidyklos "Farrar, Straus and Giroux" atstovas Peteris Milleris interneto laikraščiui sakė, kad autorius atsitiktinai išsirinko vieną iš Rytų Europos valstybių, o Lietuvos įvaizdis knygoje tėra jo vaizduotės vaisius.

V.Ušackas laiške JAV rašytojui pasiūlė geriau susipažinti su Lietuva. "Norėčiau pakviesti jus aplankyti Lietuvą bei susipažinti su jos gamta, žmonėmis ir įsitikinti, jog mūsų tautos turi daug ką bendra", - laiške J.Franzenui rašo ambasadorius.

Pasak JAV žurnalo "The New York Review of Books", amerikiečių šeimos istoriją aprašančiame romane pasakojama, kaip vienas šios šeimos narys atvyko į Vilnių padėti pažįstamam buvusiam Lietuvos viceministrui, kuris knygoje pakrikštytas Gitanu Misevičiumi, sukurti tinklalapį "Lithuania.com", skirtą vilioti pinigus iš patiklių amerikiečių investuotojų.

Anot knygos, šiame tinklalapyje siūloma įsigyti vilą Palangoje, privilegiją statyti automobilį Vilniaus senamiestyje bei teisę, kad be eilės būtų atlikta akies ragenos persodinimo operacija Antakalnio ligoninėje.

Žurnalo teigimu, J.Franzenas taip pat rašo, jog Lietuvoje vyrauja "pažengęs neotechnofeodalizmas", šalies ekonomika yra nuolatinėje krizėje, nes amerikiečių investuotojai dėl pasaulinės ekonomikos griūties pasitraukė iš Lietuvos.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją