aA
Lenkai, kurie buvo vieni iš religingiausių Europoje, po truputį nusisuka nuo katalikų bažnyčios. Statistiniai duomenys rodo, kad sumažėjo bažnyčių lankomumas sekmadieniais, surenkama vis mažiau aukų.
Varšuvoje lenkų mergaitės eina pasipuošusios į Pirmosios Komunijos šventę.
Varšuvoje lenkų mergaitės eina pasipuošusios į Pirmosios Komunijos šventę.
© AFP/Scanpix

Kaip rašo “Gazeta Wyborcza”, Lenkijos katalikų bažnyčios hierachai pateikė ultimatumą tikinčiųjų mokinių tėvams.

Lenkijos vyskupų konferencijos katalikiškojo auklėjimo komisijos komunikate nurodoma, kad “mokiniai, kurie lanko etikos pamokas neatitinka reikalavimų šventųjų sakramentų priėmimui ir nebus prileidžiami prie pirmosios komunijos”.

Hierachai primena, kad pasiruošimas šventųjų sakramentų priėmimui – pirmosios komunijos, atgailos sakramento ir sutvirtinimo sakramento vyksta tik bažnyčiose ir religijos pamokose mokyklose ir todėl, “tėvai, kurie siunčia savo vaikus mokytis etikos, o ne religijos, turi suprasti, jog tuo pačiu eleminuoja savo vaikui galimybę priimti pirmąją komuniją”.

Sutinkamai su Lenkijoje veikiančiu švietimo įstatymu, mokinių tėvai gali parinkti savo vaikui etikos arba religijos pamokas, arba suteikti galimybę nelankyti nei vienos iš jų, kadangi tiek, etikos, tiek religijos pamokos organizuojamos moksleivių tėvų prašymu.

“Gazeta Wyborcza” primena, jog prieš trejus metus Žmogaus teisių teismas Strasbure nurodė, jog Lenkijoje išduodamas pažymėjimas, liudijantis, kad mokinys nelankė religijos pamokų, pažeidžia sąžinės ir tikėjimo laisvę, tačiau iki šiol į šį teismo sprendimą šios šalies nacionalinio švietimo ministerija nereagavo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.