„Turi klausimų J. Petrauskienei? Ateik!“ – taip buvo kviečiama į mitingą „Mums rūpi“ feisbuke.

Mokiniai tikina, kad juos neramina situacija švietimo sektoriuje: „Nepatenkinti dabartine švietimo situacija nusprendėme ir mes, mokiniai, nebetylėti ir išsakyti savo nuomonę. Daugelyje mokyklų jau seniai vyksta streikai dėl etatinio mokytojų apmokėjimo, į juos LR švietimo ir mokslo ministerija visiškai nekreipia dėmesio.

Švietimo ministrės J. Petrauskienės abejingumas mokytojų reikalavimams daro didelę žalą mūsų mokymosi procesui, todėl nesuprantame, kodėl nėra imamasi realių veiksmų šiai situacijai taisyti. Mes esame sąmoningi ir motyvuoti mokiniai, turintys aukštų tikslų, o juos įgyvendinti galėsime tik tada, kai pagaliau bus atsižvelgta į mokytojų keliamus reikalavimus“.

Mokiniai teigia, kad mitingu reiškia savo pilietinę poziciją.

Tiesa, kvietime į mitingą net kelis kartus pažymima, kad mitingas – taikus. O mitinguotojai planuoja ne tik reikšti nepasitenkinimą prie Seimo, bet ir žygiuoti iki Švietimo ir mokslo ministerijos, kur tikisi susitikti su ministre Jurgita Petrauskiene.

Mokiniai susirinko prie Seimo:

Į Mitingą vienuoliktą valandą ryto susirinko apie pusantro šimto mokinių. „Mokytojai formuoja mokiniams gyvenimus. Ką valdžia formuoja mokytojams?“, „Išklausykite mokytojų norus“ – tokius plakatus rankose laikė mitinguojantys mokiniai.

Susirinkusieji išklausė sveikinimo ir padrąsinimo kalbų. Vieną jų sakė abiturientė, kuri trečiadienio rytą Seime įteikė laišką ministrei. „Tame laiške buvo išreikšta mano kaip abiturientės pozicija“, – teigė abiturientė, pridurdama, kad egzaminus ketinantys laikyti mokiniai kenčia nuo to, kad ministrė nepradeda derybų su mokytojais.

„Aš palaikau streiką, ir palaikau ne dėl kažkokių ekonominių priežasčių mokytojams, bet pirmiausia dėl demokratinės idėjos. Dėl to, kad nesikalbama su visuomene“, – teigė abiturientė. Jos pagrindinis tikslas – pasiekti, kad mokytojai ir mokiniai būtų išgirsti.

Į mitingą atėjo ir tie mokiniai, kurių mokytojai nestreikuoja. „Nestreikuoja, bet ketina streikuoti“, – teigė mokinys. Jo teigimu, kuo mokytojai turės palankesnes sąlygas, tuo ir mokiniams bus geriau.

Kita moksleivė, su minia žygiavusi iki Švietimo ir mokslo ministerijos, tikino nemananti, kad ministrė išdrįs su jais pasišnekėti. „Nemanau, kad išdrįs, bet vilties turime“, – teigė mokinė, kurios mokykloje pamokos vyksta, tačiau ji pridūrė, kad draugų mokyklose vyksta streikas.

„Jei susiburtų visi, o ne saujelėmis mokytojai, jei visi mokytojai sakytų „Ne“, tai jų norai būtų tikrai išgirsti“, – teigė mokinė.

Mitingas prie Seimo truko vos penkiolika minučių, vėliau visi mokiniai nužygiavo iki Švietimo ir mokslo ministerijos, kur tikėsis pasikalbėti su ministre.

Ministerijoje nuo ankstyvo ryto vyksta mokytojų derybos su ministre. Per naktį ministerijoje nakvoję mokytojai dešimtą ryto sulaukė J. Petrauskienės ir pagaliau sėdo prie derybų stalo, deja, į pačias derybas buvo įleisti tik mokytojų atstovai – likusieji buvo palikti už uždarų durų.

Jei šiandien derybos bus bevaisės, rytoj į mitingą prie Seimo bursis mokytojai.

Mokytojai ministerijoje liko per naktį: