KET nurodyta, kad lenkimas – vienos arba kelių važiuojančių transporto priemonių apvažiavimas įvažiuojant į priešpriešinio eismo juostą. 140 taisyklių punktas numato, kada lenkti draudžiama: sankryžose šalutiniame kelyje ir pagrindiniame kelyje, pažymėtame kelio ženklais „Sankryža su šalutiniu keliu“, „Šalutinis kelias iš dešinės“, „Šalutinis kelias iš kairės“ arba „Pagrindinis kelias“, reguliuojamose ir lygiareikšmių kelių sankryžose; geležinkelio pervažose ir likus 100 m atstumui iki jų; kelių ruožuose, kur blogai matomas kelias; pėsčiųjų perėjose; vietose, kur važiavimo kryptimi yra daugiau kaip viena eismo juosta.

Taip pat pavojinga ir nerekomenduojama lenkti tose vietose, kur yra įvažiavimas ar išvažiavimas iš šalia kelio esančių teritorijų, nes priekyje važiuojanti transporto priemonė gali sukti į kairę su užterštais arba neveikiančiais posūkio signalais. Tokias transporto priemones reikia apvažiuoti vadovaujantis KET 137 punktu: jeigu priekyje važiuojantis vairuotojas rodo kairįjį posūkio signalą ir yra persirikiavęs posūkiui į kairę (apsisukimui), važiuojantysis paskui jį privalo apvažiuoti sukančią transporto priemonę iš dešinės arba palaukti, kol priekyje važiuojantis vairuotojas atlaisvins eismo juostą.

Persirikiavimo sąvoka apibrėžiama taip: eismo juostos keitimas neįvažiuojant į priešpriešinio eismo juostą. Todėl ir sankryžose persirikiuoti nedraudžiama, reikėtų laikytis KET 101 ir 104 punktuose nustatytos tvarkos: prieš persirikiuodamas ir kitaip keisdamas važiavimo kryptį, vairuotojas privalo įsitikinti, kad tai daryti saugu, ir duoti kelią transporto priemonėms, važiuojančioms gretima eismo juosta ta pačia kryptimi. Taip pat reikia atsižvelgti į KET 110 punktą: jeigu eismas labai intensyvus ir visos eismo juostos užimtos, keisti eismo juostą leidžiama tik prireikus pasukti, apsisukti ar sustoti.

Dar prieš persirikiuojant sankryžose reikėtų atkreipti dėmesį į kelio ženklinimą, t.y. kad liniją būtų galima kirsti, bei kelio ženklus. Jeigu prieš sankryžą yra KET 507 ženklas ar kiti ženklai, kurie nurodo eismo juostų skaičių ir kryptis, kuriomis leidžiama važiuoti kiekviena eismo juosta, tai šis ženklas pasako, kad būtina važiuoti ženkle nurodytomis kryptimis (pagal juostas). Už šio ženklo pažeidimą LR ATPK 124¹ str. 2 d. numatyta 28-86 eurų bauda.

Sankirtoje galime judėti ganėtinai laisvai sukant į dešinę arba kairę sankryžoje, kai galima sukti tik iš vienos eismo juostos į kelią su daugiau nei viena eismo juosta, galime įvažiuoti į bet kurią eismo juostą pagal poreikį vairuotojui. Tik nereikia pamiršti reikalavimo važiuoti kuo dešiniau, jei važiuojamoji dalis yra tuščia. Ir jei sukama iš dviejų ar daugiau eismo juostų, reikia sankirtoje laikytis savosios eismo juostos.

Todėl įvertinus intensyvų eismą ir kitus pavojus tykančius sankryžose reikėtų pirmenybę teikti saugumui ir vengti persirikiavimo jose, planuoti savo kelionės maršrutą, eismo juostas rinktis ne spontaniškai, bet iš anksto. Svarbu laiku ir neklaidinant kitų vairuotojų iš anksto rodyti posūkio signalus.

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)