Gegužės 4-ąją minima motociklininkų sezono atidarymo šventė, tad visoje Lietuvoje numatyti įvairūs baikeriams skirti renginiai. Sostinėje šio transporto gerbėjams bus uždaryta Upės gatvė, kurioje numatyta ir šventinė programa.

Motociklininkai vis dar lieka nematomi

Vis dėlto, kol visi džiaugiasi šiltais orais ir šventine nuotrauka, saugaus eismo ekspertai primena, kad minint sezono atidarymą ypač svarbu, jog sėdintys prie vairo prisimintų, kad jie kelyje – ne vieni. Lietuvos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas Vytautas Grašys pabrėžė, kad būtent sezono pradžioje automobilių vairuotojams būna ypač sunku pastebėti motociklininkus, todėl važiuojantys „plieniniais žirgais“ privalo prisiminti, kad visuomet turi ne tik vadovautis pirmumo taisyklėmis, tačiau ir įvertinti ar kitas eismo dalyvis iš tiesų jį praleidžia, nepaisant to, jog važiuoja šalutiniu keliu.

Motociklininkai turi įsisąmoninti, kad automobilių vairuotojai pusė metų motociklų nematė kelyje ir absoliuti dauguma nesitiki, kad keliu gali atvažiuoti mažesnė transporto priemonė, tokia, kaip motociklas. Ir vairuojantys automobilius ne iš piktos valios ir ne iš piktumo, o tiesiog nesitikėdami ir nepastebėdami nepraleidžia net pagrindiniu keliu važiuojančių motociklininkų. Šiemet pirmoji motociklininko žūtis įvyko būtent tokiomis aplinkybėmis, kai kovo 30 dieną iš šalutinio kelio išvažinėdamas automobilio vairuotojas nepraleido pagrindiniu keliu važiavusio motociklininko. Tuomet žuvo jaunas 25 metų motociklininkas“, – aiškino V. Grašys.

Jis taip pat pabrėžė, kad motociklininkai visuomet turi prisiminti, jog kiti vairuotojai jų, galimai, nemato, todėl turėtų neviršyti leistino greičio ir vengti staigiai manevruoti. Tiesa, policijos atstovas pripažino, kad vasarai įpusėjus automobilių vairuotojai pripranta ir prisimena, jog keliuose yra ir mažesnių transporto priemonių. Vis dėlto, net ir tuomet motociklininkai turėtų būti labai atsargūs.

Motociklininkas

Prisiminti įgūdžius ir pasirūpinti saugumu

V. Grašys taip pat nurodė, kad prieš riedėdami gatvėmis motociklininkai turėtų prisiminti Kelių eismo taisykles bei atnaujinti vairavimo įgūdžius, o tai daryti ne viešajame eisme, o uždarose aikštelėse ar lenktynių trasose.

„Lietuvoje turime vis daugiau tokių vietų, žinau, kad ir Aukštadvario kartodromas jau teikia tokias paslaugas, jog motociklininkai gali atvažiuoti po žiemos sezono ir trasoje atnaujinti savo įgūdžius. Be abejonės, kiekvienas išvažiuojantis turi patikrinti savo motociklo techninę būklę ir eisme dalyvauti tik su techniškai tvarkinga transporto priemone“, – pabrėžė policijos atstovas.

V. Grašys taip pat išskyrė, kad motociklininkai turėtų pasirūpinti savo saugumu ir nesėsti ant motociklo apsirengę drabužiais, kurie niekaip negalės jų apsaugoti nelaimės atveju.

„Motociklininko apranga yra dar vienas elementas, kuris padidina saugumą. Šiomis dienomis jau mačiau ne vieną, kuris motociklu važiuoja apsirengęs tik paprastus marškinėlius ir šortus, o vietoj tinkamų batų – šlepetes. Tai yra potencialus pavojus pačiam sau, nes tokiu atveju, bet koks kritimas reiškia skaudžius sužalojimus. Pats visada ant motociklo sėdu tik vilkėdamas specialią aprangą ir ją rengiuosi net jei važiuoju tik iki parduotuvės. Reikia suprasti, kad sveikata ir gyvybė yra neįkainojamos vertybės ir pasiteisinimų saugumui būti negali“, – sakė V. Grašys.

Motociklininkai iš tiesų neretai argumentuoja, kad vasarą specialios aprangos nevilki dėl alinančio karščio, mat su visomis apsaugomis būna tik dar karščiau. Tačiau V. Grašys pabrėžė, kad tai – nepasiteisinimas, mat yra ir vasarai pritaikytų apsauginių drabužių motociklininkams, o ypač karštomis dienomis reikėtų įvertinti: jei dėl savo saugumo motociklininkas negali pakentėti vilkėdamas specialią aprangą, tuomet galbūt apskritai neverta sėsti ant motociklo.

Eismo įvykis

Lietuvos policijos atstovas nurodė, kad 2022 metais šalies keliuose žuvo 13 motociklininkų, o 2023-aisiais – 19. Praėjusiais metais tragiškose eismo nelaimėse žuvo šešiais motociklininkais daugiau, o dėl to, anot V. Grašio, kiekvienas sėdantis prie vairo turėtų būti dar dėmesingesnis ir prisiminti, kad dalyvaujant eisme atostogų ir poilsio nebūna. Jis pabrėžė, kad kiekvienas vairuojantis privalo tai daryti atidžiai ir visą savo dėmesį sutelkęs tik į vairavimą.

Ragina nepamiršti pagarbos

V. Grašys taip pat priminė, kad labai svarbu, jog vairuotojai eisme laikytųsi vienos svarbiausių Kelių eismo taisyklių ir eisme judėtų laikydamiesi savitarpio pagarbos ir atsargumo.

„Žinoma, garbės nesuteikia pavojingas ir chuliganiškas motociklininkų elgesys, kuris pavojų kelia ne tik jiems patiems, bet ir aplinkiniams. Tačiau nekalbu apie tuos atvejus, kai visiems sustojus prie šviesoforo motociklininkai atsargiai, niekam nekeldami pavojaus pravažiuoja į priekį prie STOP linijos. Tai daryti nėra draudžiama ir automobilių vairuotojai dėl to neturėtų piktintis ar kažkaip „mokyti“ motociklininkus, nes vis dar būna atvejų, kada sėdintys prie automobilio vairo piktavališkai motociklo spūstyje nepraleidžia ar netgi apipurškia jį automobilio langų skysčiu. Automobiliams stovint motociklininkams judėti nėra draudžiama. Visai kas kita, kai automobiliai juda, tuomet motociklininkui važiuoti tarp automobilių yra nesaugu“, – nurodė V. Grašys.

Lietuvos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas teigė, kad gegužės 4-ąją sostinėje vyksiančioje šventėje dalyvaus ir policijos pareigūnai vairuojantys tarnybinius motociklus. Būtent jie lydės motociklininkų koloną šventinio važiavimo metu. Vis dėlto, pats V. Grašys pabrėžė, kad šventės dalyviai turėtų elgtis drausmingai.

„Noriu visus paraginti elgtis atsakingai ir šventinėje kolonoje važiuoti atsargiai, netrukdant ir nekeliant pavojaus kitiems eismo dalyviams bei važiuojantiems šalia“, – žinutę motociklininkams perdavė V. Grašys.

Motociklininkai

Numatyti eismo ribojimai

„Delfi“ primena, kad motociklininkų sezono atidarymo šventės metu sostinėje, jau nuo penktadienio numatyti ir eismo ribojimai.

Nuo penktadienio 19 val. iki šeštadienio 22 val. draudžiamas transporto priemonių stovėjimas Upės gatvės dalyje nuo Kalvarijų g. iki Studentų g. Šeštadienį nuo 7 iki 19 val. draudžiamas transporto priemonių eismas Upės g. dalyje nuo Kalvarijų g. iki Studentų g., užtikrinant galimybę aptarnaujančiajam transportui ir prekybos centro lankytojams privažiuoti prie pastato Upės g. 9.

Per miestą judant motociklininkų kolonai, nuo 16 iki 18 val. pagal poreikį bus ribojamas eismas viena iš eismo juostų ant Žaliojo tilto, A. Goštauto, Geležinio Vilko, Oslo gatvėse, Laisvės prospekte, Ateities, Kalvarijų, Kareivių, O. Milašiaus, Lizdeikos, Antakalnio, T. Kosciuškos, Arsenalo ir Žygimantų gatvėse.

Šeštadienį nuo 11.30 val. taip pat vyks eisena senamiestyje, dėl kurios maršruto gali būti trumpam stabdomas transporto priemonių, įskaitant viešąjį transportą, eismas Gedimino pr. atkarpoje nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės, Šventaragio, Universiteto, Šv. Jono, Pilies, Didžiojoje ir Aušros Vartų gatvėse.