Jei jums pažįstama ši situacija, žinokite, kad esate ne vieni. Turėdamas begalę laisvo laiko, žmogus ne visuomet jaučiasi laimingas, nors iš pradžių atrodo, kad turėtų būti priešingai. Senjorai, kurie išėję į pensiją svajojo džiaugtis gyvenimu, iš tikrųjų jau po kelių savaičių pradeda ilgėtis praeities, nes darbas teikė gyvenimui prasmę ir reikšmę.

Kita vertus, jei nuo aušros iki sutemų neturite nė minutės atokvėpio nuo darbo ir kitų pareigų, irgi nesijausite laimingi, nes jus nuolat lydės lėtinis stresas ir nervinė įtampa.

Siekdami atsakyti į klausimą, koks yra optimalus laisvo laiko kiekis, kad žmogus būtų laimingas, Kalifornijos universiteto mokslininkai, kurių straipsnis buvo paskelbtas žurnale „Journal of Personality and Social Psychology“, apklausė daugiau nei 35 tūkst. amerikiečių. Tyrimo dalyviai turėjo atsakyti į klausimus, kiek jie turi laisvo laiko, kaip jį leidžia, ar yra laimingi ir pan.

Išanalizavę surinktą informaciją, mokslininkai padarė tris pagrindines išvadas.

1. Jei norite būti laimingas, jums reikia turėti ne mažiau kaip dvi valandas laisvo laiko per dieną. Stresas, susijęs su pernelyg įtemptu kasdienio gyvenimo grafiku, neleidžia pasidžiaugti gyvenimu.

2. Tačiau laisvo laiko perteklius taip pat nėra gerai. Jei nuolat daugiau kaip penkias valandas per dieną žmogus neturi kuo užsiimti, jis pradeda nebejausti gyvenimo tikslo, kasdienybė praranda savo esmę ir struktūrą, ir jį užvaldo ne pačios maloniausios emocijos.

3. Tačiau daugiausia reikšmės turi tai, kaip jūs praleidžiate savo laisvalaikį. Jei užsiimate kažkokia prasminga veikla, pavyzdžiui, sportu, savanoryste ar savo pomėgiais, tai penkios ar daugiau valandų laisvo laiko per dieną tikrai gali suteikti jums laimės. Taip pat labai svarbu, ar laisvu metu būnate vieni, ar bendraujate su kitais žmonėmis – tyrimai rodo, kad pastaruoju atveju žmogus turi daugiau šansų būti laimingas.

Trumpai tariant, kaip nurodo tyrinėtojai, kalbant apie laisvalaikį, kaip ir daugelyje kitų gyvenimo sričių, suveikia vadinamas „Auksaplaukės (garsios pasakos herojės) efektas“: dvi ar mažiau valandų laisvo laiko per dieną laimei yra per mažai, penkios ar daugiau valandų per dieną – per daug, o nuo dviejų iki penkių valandų laisvo laiko – pats tas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją