Rado nematytų grybų

Visai neseniai į Delfi redakciją kreipėsi susirūpinęs skaitytojas. Vyras pasakojo, jog praėjusio mėnesio pabaigoje jis grybavo Kazlų Rūdos apylinkių miškuose, kur rinko išimtinai bobausius. Begrybaujant skaitytojo akį patraukė neįprasti, baltos spalvos bobausiai.

Skaitytojas komentuoja, kad tokių grybų nebuvo daug, jie augo tik vienoje vietoje.

Vyras priduria patikrinęs net tarptautinę grybų programėlę, kuri rastąjį grybą priskyrė Garbanotajai Alvytei, tačiau skaitytojas sako abejojantis, ar tai galėtų būti tiesa.

„Galbūt tai mutavusi bobausių atmaina?“, – susirūpinęs klausė Delfi skaitytojas.

Delfi skaitytojas domėjosi, ar tai mutavęs bobausis

Mikologas: kalbos lieka kalbomis

Skaitytojo radinį įvertinti sutiko mikologas Jonas Kasparavičius. Pasak specialisto, skaitytojo rastas grybas, nors viso jo ir nesimato, labai primena valgomąjį bobausį, tačiau neįprastai šviesų, praktiškai beveik baltą.

„Tokios šviesios grybų atmainos, jeigu jos konkrečioje vietoje pastoviai randamos, dar vadinamos formomis arba varietetais. Mokslininkai dažniausiai tokių grybų mutantais nevadina, nes grybų spalvas ir jų intensyvumą apsprendžia ne vienas genas“, – komentuoja grybų žinovas.

Toliau jis paaiškina, dėl kokių priežasčių gali pasikeisti grybų spalva. Pasak mikologo, grybai dažniausiai „išbąla“ dėl specifinių augimo sąlygų – sausros ar dar dažniau drėgmės pertekliaus, neoptimalių augimo laikotarpio aplinkos temperatūrų ir net dirvožemio fizinių ar cheminių ypatumų.

Daugeliu atvejų, komentuoja specialistas, tokie spalvos pakitimai nėra pastovūs, o susiję su konkretaus laikotarpio aplinkos sąlygomis ir jų įtaka vidinei grybo būklei, o taip pat grybo amžiumi.

„Dėl šios priežasties, sąlygoms pasikeitus, pavyzdžiui, po sausros palijus, spalva gali vėl atsirasti arba ne, o nauji grybai kitose sąlygose išauga įprastos spalvos“, – paaiškina J. Kasparavičius. Jis papildo, kad dėl sausros ar liūčių pašviesėjusius ar išblukusius įvairius grybus galime stebėti praktiškai kiekvienais metais.

Vis dėlto, priduria specialistas, kalbos apie baltuosius bobausius lieka tik kalbomis.

„Lietuvoje ne kartą buvo stebimi neįprastai balsvi voveraičių, baravykų ir kitų grybų vaisiakūniai, teko girdėti ir apie baltus bobausius, bet, jeigu įrodymų nėra, tai ir lieka tik kalbomis“, – paaiškina J. Kasparavičius.