Galiausiai buvo priimtas sprendimas nufotografuoti šį grybą ir nuotraukas nusiųsti mokslininkams. Mikologai, įvertinę vaizdinę medžiagą, nustatę, kad tai yra paprastasis taukius (Sarcosoma globosum). Kitaip tariant, žygio dalyviai surado sensaciją. Lietuvoje šis grybas yra labai retas - tiesiog retenybių retenybė!

Šis grybas mūsų šalyje yra saugomas. Jis įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą. Mikologai ilgai manė, kad  ši rūšis visiškai išnykusi. Praėjus daug laiko - daugiau kaip 30 metų - šie grybai Lietuvoje vėl buvo rasti 2008 metais. Iki šios naujos grybo radavietės, buvo žinoma tik 10 radaviečių, todėl ši vieta regioniniame parke bus vienuolikta.

Žygio dalyvių rasti grybai atrodo įspūdingai. Jų vaisiakūniai yra 3 – 10 cm skersmens, rutuliški, bekočiai, juosvai rudi, viršutinėje dalyje - lėkštelės formos įdubimas. Paprastojo taukio vaisiakūniai yra vienmečiai, jie formuojasi ankstyvą pavasarį tirpstant ar tik nutirpus sniegui kovo – gegužės mėnesiais, bet kartais pasirodo gruodžio mėnesį.

Šie grybai auga pavieniui ar grupėmis ant miško paklotės, tarp spyglių ir samanų, taip pat ant dirvožemyje susikaupusios pūvančios medienos. Dažniausiai jie sutinkami brandžiuose eglynuose ir jų pakraščiuose. Šio grybo drebutinė masė yra vadinama „žemės taukais". Tačiau kitose vietovėse „žemės taukais" vadinama paprastosios poniabudės drebutinė masė, kurią liaudies medicinos žinovai pataria vartoti reumatui gydyti.

Reikėtų žinoti, kad nors šie grybai ir atrodo iš tiesų gražiai, visgi jie nėra valgomi. Tačiau GRYNAS.lt neseniai rašė, kad jau pradėjo dygti pavasariniai grybai, kuriuos galima rinkti ir naudoti maistui. Kokie tai grybai, galite sužinoti ČIA.

Nors populiariausi pavasariniai grybai, kurie dabar dygsta yra bobausiai, mokslininkai perspėja, kad jie yra dalinai nuodingi, todėl grybus ruošiant reikėtų pervirti kelis kartus. Bobausiai auga ant dirvožemio, miško paklotėje. Šios genties grybai nuodingi, nes turi giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus. Virinant, šis toksinas yra.

Valgant bobausius pirmą kartą, mikologai rekomenduoja suvartoti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės, tam kad būtų galima pasitikrinti savo jautrumą šiems grybams. Nors toks jautrumas būdingas tik labai nedidelei daliai žmonių, tačiau jei šių grybų paragauja jautrus žmogus, jam greičiausiai prisireiks medicininės pagalbos. Tokio pat atsargumo reiktų laikytis ir duodant šių grybų ragauti vaikams, nes metabolinis jautrumas jiems nėra paveldimas. Be to, net ir laikantis atsargumo priemonių, mokslininkai nepataria jų vartoti dažnai.