Saldžios ir kvepiančios - pirmiausia prisirpusios žemuogės pasirodė pievose, paskui jų pilnus stiklainius prekiautojai ėmė siūlyti pakelėse, o dabar šių uogų nebetrūksta ir sostinės turgeliuose. Stiklinės kaina - apie penkis litus, arba beveik tiek, kiek kilogramas greta parduodamų braškių.
Žemuogės saulėtose Lietuvos vietose raudonavo jau praėjusią savaitę, tačiau gausiai pasipylė šią.
„Pati pririnkau, prie Nemenčinės“, - penktadienį turgelyje prie Vilniaus Operos ir baleto teatro pildama pirkėjui stiklinę uogų sakė žilaplaukė moteris, greta pasidėjusi nemenką žemuogių pintinėlę ir jų kaupiną padėklą.
Stiklinė uogų kainavo penkis litus. Tuo metu kilogramą braškių galima nusipirkti už septynis litus - įsibėgėjant sezonui, šios uogos pigo. Prekiautojai sako, kad kai kurios šeimininkės jau ruošiasi žiemai - trintas uogas deda į šaldiklį ar verda uogienes, tad perka po kelis ir daugiau kilogramų iš karto.
Kilogramas žemuogių šiuo metu kainuotų brangiau nei kilogramas saldainių, ledų ar torto, tačiau stiklinę penktadienį įsigijusi moteris gyrė uogų skonį ir kvapą. „Bet kaip skaniai jos kvepia!“ - gyrė ji. - „Iš karto net nevalgysiu.“
Tuo metu braškes greta pirkusios moterys kalbėjosi, kad žemuogių savaitgalį pasidairyti ir pasirinkti galima pačioms.
Žemuogės paprastai dera visą birželį. Uogose yra vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, geležies, kalcio, kalio magnio. Jų lapų arbata malšina uždegimus, stiprina imuninę sistemą.