Bet sugadintą nuotaiką visuomet atperka mamos desertas - kas rytą ji dar padeda mažą šokolado plytelę prie mano kuprinės. Maniau, kad ji nori mane nutukinti, bet pakišo brošiūrą apie sveiką mitybą. Ji ją paskaitinėja prieš miegą.Knygelės skyriuje apie širdį ir kraujotaką buvo trumpai aprašytas eksperimentas. Vienos Japonijos kompanijos mitybos ir sveikatos laboratorijos mokslininkai tyrė, „kaip kakavos cheminiai elementai veikia už cholestorolio šalinimą iš organizmo atsakingų apoliproteinų sintezę".

Mama kažkada aiškino, kad tas cholesterolis užkemša kraujagysles, kad galima susirgti ateroskleroze ir apskritai yra visiškas blogis. O aš dar pamaniau, kad nuo jo galima ir nutukti. Nes mano apkūnioji teta renkasi tik tuos produktus, kurių etiketėse nurodyta „be cholesterolio", tarkim, aliejų.Taigi eksperimentui mokslininkai naudojo iš kakavos pupelių išskirtus polifenolius ir žmogaus kepenų bei žarnyno ląsteles. Beje, tų polifenolių yra ne tik kakavoje, bet ir kituose sveikos mitybos produktuose: žalioje arbatoje, citrusiniuose vaisiuose, vynuogėse ir sojoje.

Ir kas paaiškėjo? Kad tie "šokoladiniai" polifenoliai padeda kepenims atsikratyti net 70 procentų cholesterolio kaupėjų ant kraujagyslių.Kasdien vartodami 26 gramus grynos kakavos ar kelis gabalėlius karčiojo šokolado, iš organizmo stumiame lauk cholesterolį, o tai sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Ir tie rezultatai visiškai nereiškia, kad ramiai galime kirsti šoninę bei lašinius, užkasdami juos šokoladu. Bet aš dar jauna, gerai jaučiuosi, kodėl negaliu valgyti lašinių?