Pagal populiarumą tarp politikų užėmė trečią vietą pasaulyje

„Karalius Karolis III patvirtino Davido Camerono paskyrimą užsienio, sandraugos ir vystymosi reikalų valstybės sekretoriumi“, – rašoma Ministro Pirmininko biuro pranešime.

Taip įvyko antrasis Camerono atėjimas į valdžią, paženklintas naryste kitoje uždaroje bendruomenėje: jam buvo suteiktas Jungtinės Karalystės titulas, atveriantis kelią į Lordų rūmus.

Tam skirtoje ceremonijoje, apsirengęs tradiciniu drabužiu, jis davė priesaiką: „Aš, Lordas Davidas Cameronas prisiekiu Visagaliu Dievu, kad būsiu ištikimas ir tikrai ištikimas Jo Didenybei karaliui Charlesui ir jo įpėdiniams pagal įstatymą. Tepadeda man Dievas“, rašo aa.com.tr.

Komentuodamas savo paskyrimą socialinėje žiniasklaidoje, Cameronas sakė galintis padėti dabartiniam ministrui pirmininkui Rishi Sunakui išspręsti „bauginančius iššūkius“, turėdamas galvoje karą Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose.

„Nors pastaruosius septynerius metus buvau pasitraukęs iš politikos, tikiuosi, kad mano, kaip vienuolikos metų konservatorių lyderio ir šešerių metų ministro pirmininko patirtis padės ministrui pirmininkui Sunakui įveikti šiuos gyvybiškai svarbius iššūkius“, – rašo naujasis užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Cameronas pridūrė, kad ne visada sutinka su Sunako sprendimais, tačiau laiko jį stipriu ir pajėgiu ministru pirmininku.

Politikos ekspertų manymu, ministras pirmininkas Rishi Sunakas į užsienio reikalų ministro postą paskyrė „politinį sunkiasvorį“, kuris vertas atstovauti Didžiajai Britanijai tarptautinėje arenoje.

Tada, 2015 metų gruodžio pabaigoje, remiantis tarptautinio nepriklausomų tyrimų konsorciumo „WIN/Gallup International“ (Šveicarija) atliktos apklausos rezultatais, Cameronas pagal populiarumą tarp politikų užėmė trečią vietą pasaulyje (po JAV prezidento Baracko Obamos ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel). Balsavime dalyvavo 64 tūkstančiai žmonių iš 65 šalių. Teigiamai Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką vertino 37 proc. apklaustųjų, o juo nepatenkinti - 28 proc.

Yra tiesioginiai Anglijos monarchų palikuonys

Davidas Williamas Donaldas Cameronas gimė 1966 metų spalio 9 dieną Didžiosios Britanijos sostinėje kilmingoje ir turtingoje šeimoje. Buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas (taip pat ir jo žmona Samantha) yra tiesioginiai Anglijos monarchų palikuonys.

Davido tėvai Ianas Donaldas Cameronas ir Mary Fleur Mount turi aristokratines šaknis. Tarp buvusio premjero protėvių ir garsūs britų konservatorių parlamentarai, finansininkai bei bankininkai.

Taigi, Davidas Cameronas iš tėvo pusės yra tiesioginis britų karaliaus Williamo IV (1765-1837) palikuonis. Jis neturėjo teisėtų vaikų. Užtat moterų numylėtinis karalius susilaukė daug nesantuokinių vaikų. Tarp jų ir iš savo ilgametės meilužės aktorės Dorothy Jordan (1761–1816).

Karaliaus Williamo IV ir Dorothy dešimt vaikų turėjo Fitzclarence pavardę („fitz“ yra tradicinis senosios prancūzų kalbos priešdėlis nesantuokinių vaikų vardui).

Davidą Cameroną nuo jo tiesioginio protėvio, britų monarcho Williamo IV skiria šešios kartos, kurios grandinė atrodo taip: Elizabeth Fitzclarence (1801-1856) – nesantuokinė karaliaus Williamo IV dukra - Camerono proproproproproproprosenelė, Agnes Georgiana Elizabeth Hay (1829-1869) - Camerono proproprosenelė, Agnes Cecil Emmeline Duff (1852-1925) – Camerono proprosenelė. Stephanie Agnes Cooper (1883-1918) – Camerono prosenelė. Enid Agnes Maud Levita (mirė 1994 metais) – Camerono močiutė. Ianas Donaldas Cameronas (1932–2010) – Davido Camerono tėvas, rašo en.geneastar.org.

Jo tėvas Ianas Donaldas buvo biržos makleris, o motina Mary Fleur buvo Taikos teisėja (JP). Ji kilusi iš sero Williamo Malcolmo Mounto šeimos, kurio protėviai iš tėvo pusės buvo susiję su finansais. Davido Camerono keturios šeimos kartos gyveno Viktorijos laikų statytame dvare Blermore, kurį pastatė jo proprosenelis Alexas Geddesas, Čikagoje sukaupęs nemažai turtų prekiaudamas grūdais, rašo britannica.com.

Davidas didžiąją vaikystės dalį praleido Berkšyre - grafystėje pietinėje Anglijoje, į vakarus nuo Londono. Jis turi metais jaunesnę seserį Tanya Rachel ir Claire Louise, gimusią 1971 metais. Ir trejais metais vyresnį brolį Alexanderį Cameroną, kuris buvo advokatas ir mirė nuo vėžio 2023 metais.

Davidas, kaip ir jo brolis bei seserys, buvo auklėjami gana griežtai, bet su meile ir palaikymu.

Būdamas 7 metų būsimasis politikas pradėjo lankyti Hatherdowno Winkfieldo prestižinę mokyklą, kurią anksčiau baigė Elizabeth II vaikai princai: Vesekso grafas Edvardas ir Jorko hercogas Andrewas. Mokykloje Cameronas ypatingais pasiekimais neišsiskyrė, bet buvo geras mokinys.

Baigęs mokyklą, laikydamasis šeimos tradicijų, Davidas įstojo į elitinę privačią berniukų mokyklą Jungtinėje Karalystėje - Itono koledžą. O tada ir prasidėjo bėdos – jis buvo sučiuptas rūkantis marihuaną. Už taisyklių pažeidimą studentui tuomet buvo skirta piniginė bauda, uždrausta išeiti iš mokymo įstaigos ir teko pusę tūkstančio eilučių perrašyti lotyniškai.

1983 metais Davidas Cameronas įstojo į Oksfordo universitetą, kuris ir nulėmė jo tolesnės politiko karjeros kryptį. Universitete jam puikiai sekėsi filosofijos, politikos ir ekonomikos mokslai. 1988 metais jaunuolis už baigiamąjį darbą gavo aukščiausią įvertinimą. Jo kurso draugai buvo žinomi žmonės. Tarp jų Borisas Johnsonas, vėliau tapęs Didžiosios Britanijos sostinės meru ir ministru pirmininku.