Pasak specialistės, reikėtų pradėti nuo klausimo, kokia bus jūsų šventinio stalo tema.

„Sugalvojus temą, bus lengviau sukurti harmoningą vaizdą visuose namuose ir nepasiklysti renkantis iš daugybės galimų stilių. Ji padės apsispręsti ne tik kokias dekoracijas naudoti, bet ir kokius patiekalus ruošti”, – pranešime žiniasklaidai sako IKEA interjero dizainerė Morta Bučinskienė.

Pavyzdžiui, kaip temą pasirinkę žiemos pasaką, vaišių stalą galėsite dekoruoti mažomis eglutėmis, kalėdiniais žaisliukais ar net mitinių būtybių dekoracijomis, kurios padės vaikystės pasakoms atgyti. Tuo tarpu folklorinei tematikai ypač tiks tradiciniais raštais marginta staltiesė ir lininės servetėlės, raudonos ir žalios spalvų deriniai, šiaudiniai papuošimai ir ranka užrašytos kortelės svečių lėkštėse. Moderniam švenčių stalui galima rinktis sniego tematiką: sukurti apsnigto miško jausmą padės balta tekstilė, sidabro spalvos papuošimai, stikliniai ir porcelianiniai indai, žvakės ir dekoratyvinės eglutės.

Derinkite ne daugiau kaip keturias spalvas

Nepriklausomai nuo to, kokią temą pasirinksite dekorui, interjero dizainerė primena: jei ant stalo bus per daug spalvų ir papuošimų, jis atrodys ne šventiškai, o netvarkingai. Todėl reikėtų apsiriboti ne daugiau kaip keturiomis spalvomis.

„Jei planuojate gausiai puošti stalą dekoracijomis ir naudoti spalvotas lėkštes, staltiesė turėtų būti vienspalvė. Ir atvirkščiai – patiesę margą staltiesę, indus ir papuošimus rinkitės ramesnių, vienspalvių spalvų. Kad namai atrodytų vientisai, tas pačias spalvas atkartokite ne tik ant stalo, bet ir ant eglutės, palangių ar sofos pagalvėlių“, – sako interjero dizainerė.
Prieš dengiant stalą, ji siūlo pirmiausia skirti laiko ir prisiminti, kokių indų ar papuošimų turite iš praėjusių metų: „Kad stalas atrodytų šventiškai, nebūtina visko pirkti naujai. Kartais pakanka tik ryškesnės staltiesės ar medžiaginių servetėlių – ir paprasčiausiai baltos spalvos indai atsiskleis dar nematytu kampu. Seniai turimą servizą galima papildyti keliomis naujomis lėkštėmis.“

Kurkite magiją šviesomis

„Dar vienas neatsiejamas Kalėdų stalo akcentas, kuriantis ypatingą šventinę nuotaiką, yra įvairių rūšių žvakės ir dailios žvakidės. Tiesa, jos reikalauja papildomo atsargumo: įsitikinkite, kad atvira liepsna nepasieks kitų dekoracijų, o pačias žvakes statykite bent 7 cm atstumu viena nuo kitos. Jei namuose yra mažų vaikų ar gyvūnų, geriau rinktis saugesnę alternatyvą – LED žvakes su baterijomis“, – pataria M. Bučinskienė.

Ji taip pat primena, kad vietoj žvakių ar kartu su jomis galima naudoti ir baterijomis veikiančias LED lempučių girliandas. Jos gražiai atrodys ir ištiestos per visą stalo ilgį, ir vazose ar po stikliniais gaubtais. Kad būtų dar šventiškiau, tuos pačius šviečiančius akcentus verta atkartoti ir kitose namų vietose: prie įėjimo durų, ant palangių ar kavos staliuko.

Dekoracijų parsineškite iš miško

Papuošimų švenčių stalui galima rasti ir gamtoje. Išėję pasivaikščioti į mišką, rinkite kankorėžius, eglių šakas ir kitas šakeles – pamerktos vazoje ir papuoštos eglutės žaisliukais, jos bus puiki kalėdinė dekoracija.

„Smulkiomis šakelėmis galima papuošti ir svečių lėkštes – tiesiog suriškite kelias, apjuoskite kaspinu ir pririškite vardo kortelę. Tai maža, tačiau asmeniška ir labai maloni detalė, kuri leis jūsų svečiams jaustis laukiamiems”, – teigia M. Bučinskienė.

Papuošimais iš gamtos lengva kurti šventinę nuotaiką – pavyzdžiui, gyva eglės šaka ne tik sušildys širdį, bet ir pripildys namus jaukaus Kalėdų kvapo. Jei vis dėlto norite išvengti byrančių spyglių ar nepageidaujamo sąlyčio su maistu, namuose ir ant vaišių stalo natūralius eglišakius galite pakeisti dirbtinių augalų girliandomis – atrodys gražiai ir tarnaus ne vienus metus.

Ir stalui, ir namams

Namų dekoratorė Ieva Tuskaitė pastebi, kad dekoracijų pasigaminti patiems yra lengviau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Anot jos, namuose paprasta pasigaminti kalėdinį vainiką, puikiai tiksiantį šventiniam stalui ar durims papuošti, taip pat žibintą ar girliandą, kuri derės tiek ant eglutės, tiek pavyzdžiui, židiniui dekoruoti. O šakelėmis ir kitomis dekoracijomis aplipdę namuose jau turimą žvakidę, senus daiktus dar ir prikelsite naujam gyvenimui.

„Galvojant apie šventinio dekoro kompozicijas, tvarumas ir kūrybiškumas yra itin svarbus. Todėl kalėdinių dekoracijų gamybai rekomenduoju rinktis medžiagas, kurios gali būti perdirbamos, kompostuojamos arba pakartotinai naudojamos. Tam puikiai tinka tiek įvairiausios uogos, džiovinti vaisiai, riešutai, kankorėžiai, eglišakiai, tiek cinamono lazdelės ar namuose kepti šventiniai sausainiai, kurie dar ir suteiks pasakišką kvapą“, – pabrėžia I. Tuskaitė.

Rinkitės klasikinius spalvų derinius

Kaip teigia specialistė, natūralūs papuošimai pasižymi žemiškų tonų spalvomis, todėl bijoti, kad jie tarpusavyje nederės – nereikėtų. Visgi galvojant apie kitas kalėdines dekoracijas, I. Tuskaitė pataria rinktis klasikines spalvas. Visų pirma, Kalėdų klasika tapusią raudoną, su kuria niekada neprašausite pro šalį.

„Kartu su raudona spalva puošniai atrodo žalios ir aukso derinys. Tačiau papuošimų spalvas galima rinktis pačias įvairiausias, viskas priklauso nuo kiekvienų namų interjero. Niekada nesuklysite derindami kelias gretutines spalvas arba kelis vienos spalvos tonus. Na, o jeigu fantazijos pritrūko – rinkitės klasikinius kalėdinių spalvų derinius: raudona + auksinė + žalia, auksinė + žalia, auksinė + raudona, balta + raudona, mėlyna + sidabrinė“, – pataria interjero ekspertė.

Dekoracijų gaminimo instrukcijos

Tiems, kurie nežino nuo ko pradėti gaminant kalėdinius papuošimus, I. Tuskaitė ir „Senukų“ ekspertai skuba į pagalbą bei dalijasi paprastomis instrukcijomis, kaip namuose be vargo sukurti šventinę atmosferą.

Kalėdiniai žaisliukai. Kalėdinius žaisliukus galite pasigaminti iš orkaitėje sudžiovintų citrinos ar apelsino griežinėlių. Orkaitę tereikia įkaitinti iki 80 laipsnių. Ant kepimo skardos gražiai išdėlioti apelsinų griežinėlius ir kepti apie 3–4 valandas. Jeigu norite greitesnio rezultato – orkaitę įkaitinkite iki 120–140 laipsnių temperatūros, tuomet citrusams sudžiūti užteks iki valandos.

Dar vienas tvarus būdas pasigaminti žaisliukų – panaudoti įvairiausias namuose esančias audinių atraižas. Iš jų I. Tuskaitė siūlo sukurti mažus žaisliukus – meškutį, kiškį, širdelę, žvaigždutę, į audinio atraižas prikemšant vatos ar kito užpildo ir gražiai užsiuvant.

Kalėdinis vainikas. Jei šventinio vainiko pagrindą nusprendėte ne įsigyti parduotuvėje, o pasigalinti namuose patys, jums prireiks šiaudų arba putplasčio. Taip pat galima suglamžyti storą kartoną, jį sulenkti suformuojant apskritimo formą ir sutvirtinti juostele, stipriu siūlu ar lipnia juosta.


Eglės, pušies, kėnio ar kito spygliuočio šakeles dekoratorė prie vainiko pagrindo pataria pritvirtinti plona vielute. Vainikus puošti galite įvairiausiomis dekoracijomis: cinamono lazdelėmis, medvilnės žiedais, kankorėžiais, riešutais, gilėmis, džiovintais augalais, stiklo burbulais ar kitais turimais žaisliukais.

Kalėdiniai žibintai. Pasigaminti žibintui būtinai reikės stiklinio cilindro. Tai gali būti vaza, puikiai tinka ir paprastas stiklainis. Tuomet aplink pasirinktą cilindrą tereikės sudėti turimas dekoracijas – kankorėžius, šakeles, uogas ir apjuosti juostele.

Šviečianti Kalėdų žvaigždė. Dar viena dekoracija, neabejotinai namams suteiksianti išskirtinio jaukumo, – šviečianti žvaigždė. Skamba neįtikėtinai, tačiau net ir šią dekoraciją paprastai pasigaminsite namuose. Ją galite susikurti iš šakų, kartono juostelių ar pagaliukų, juos tarpusavyje suklijavus ir apvyniojus šviečiančia lempučių girlianda.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)