Pirmiausiai patikslinkime vieną dalyką: “vyriški” šunys nėra “mačo” šunys; geriausi vyrų draugai neturi būti agresyvūs iš prigimties. Žemiau išvardintos veislės yra parinktos pagal tam tikrus fizinius duomenis (dydį, jėgą, ištvermę, judrumą, išvaizdą), intelektą ir charakterį. Tai bus trys pagrindiniai “vyriškumo” vertinimo kriterijai 10 balų skalėje. Tad pažiūrėkime, kokie šunys vyrams labiausiai tinka.

10. Buldogas

Buldogas yra neaukštas, bet atletiško sudėjimo vyrukas. Jis primena mopso ir mastifo mišrūną. Buldogai dažnai atrodo ir susierzinę, ir linksmi tuo pačiu metu. Jie pasižymi mielu ir žaismingu charakteriu, ir tuo smarkiai skiriasi nuo kitų “vyriškų” šunų.

Įsigykite buldogą - jis sužavės draugus ir pavergs moterų širdis. Kresnas kūnas ir storos raukšlės atrodo taip žaviai, kad negali nenusišypsoti, o kai jis, juokingai krutindamas užpakaliuką, nevikriai leidžiasi parnešti pagalio, galima mirti iš juoko. Tačiau buldogai saugo savo teritoriją ne prasčiau nei kitos veislės, o jų atsidavimas, draugiškumas ir gebėjimas įkvėpti yra priežastys, kodėl Amerikos laivynas pasirinko buldogą savo talismanu.

Intelektas: 5
Charakteris: 8
Fiziniai duomenys: 4

9. Haskis

Aliaskos haskis - tai ne veislė, bet rūšis ar kategorija, kuriai priskiriami į roges kinkomi šunys. Haskiai pasižymi didinga išvaizda: jų krūtinė gili, o raumenys labai tvirti. Ištvermingieji haskiai yra tikri laukinės gamtos vaikai, netolimi vilkų giminaičiai.

Tai šunys, kuriems nebaisūs jokie išbandymai. Jie mėgsta varžytis ir pasižymi dideliu fizinės veiklos poreikiu. Dėl šios priežasties jie nėra geriausias pasirinkimas didmiesčių gyventojams, bet puikiai tinka tiems, kas gyvena užmiestyje ar kaime. Haskiai yra ištikimi ir prireikus narsiai gina savo šeimininką. Patikimumas ir ištvermė - tai dvi savybės, kurios geriausiai apibūdina haskį.

Intelektas: 7
Charakteris: 4
Fiziniai duomenys: 8

8. Anglų mastifas

Pavadinimas “mastifas” kilo iš angliško žodžio “masty” (“galingas”). To pakanka, kad suprastume, kokie stiprūs yra šie šunys. Prieš daugelį metų Anglijoje mastifai dalyvaudavo kruviname sporte - lokių pjudyme; tokį pasirinkimą lėmė faktas, kad tai viena stipriausių veislių, gebanti atsilaikyti prieš aršiausius priešininkus.

Anglų mastifai - tvirtai sudėti šunys, priklausantys molosų šeimai. Jie pasižymi ne tik puikiais fiziniais duomenimis, bet ir neįtikėtina kantrybe, grakštumu bei nepaprasta ištikimybe savo šeimininkui. Mastifas draugiškai elgsis su nepažįstamuoju tik tuomet, jei matys, kad taip elgiasi jo savininkas.

Jei įsigysite vieną šių šunų, būkite pasiruošęs palaikyti gerą sportinę formą - kad neaptingtų, anglų mastifui reikia didelio fizinio krūvio.

Intelektas: 6
Charakteris: 6
Fiziniai duomenys: 7

7. Cane Corso

Tai dar vienas molosų šeimos “įpėdinis”, tačiau jis gana smarkiai skiriasi nuo anglų mastifo. “Cane Corso” savo fiziniais duomenimis pranoksta kitus vidutinio dydžio šunis. Tai nepaprastai raumeninga veislė, kuriai būdingas puikus žvilgantis kailis. Išskirtinė šiu šunų savybė yra atletiškumas. Jie kilę iš Italijos, kur senais laikais buvo naudojami žemdirbystėje ir medžioklėje. Jau tada jie laikyti itin patikimais žmonių draugais.

Šiam ramiam ir stipriam šuniui reikia ypatingo šeimininko: tokio, kuris būtų švelnus, subtilus ir pasiruošęs paplušėti, kad įgytų “korsiuko” pasitikėjimą. Paprastai šis šuo nelabai mėgsta nepažįstamų žmonių ir vaikų (nebent nuo mažumės augo šeimoje), tačiau, jei buvo tinkamai auklėjamas, puikiai elgiasi su daugeliu žmonių ir nepuola kitų šunų. Su “Cane Corso” šunimis reikia elgtis švelniai, nes jie pasižymi įgimtu atsargumu.

Intelektas: 5
Charakteris: 5
Fiziniai duomenys: 9

6. Dobermanas pinčeris

Dobermanai pinčeriai yra viena lengviausiai atpažįstamų šunų veislių. Kaip ir vokiečių aviganiai, jie būdavo naudojami policijoje ir medžioklėje, tačiau šiais laikais dažniausiai yra tiesiog mieli žmonių bičiuliai. Dobermanai pasižymi puikia išvaizda ir yra vieni raumeningiausių, guviausių bei universaliausių šunų.

Dobermanai yra kur kas ramesni, protingesni ir draugiškesni, nei apie juos manoma. Kai kurie žmonės galvoja, kad tai bjauraus charakterio šunys, kurie tik ir taikosi kam nors įkąsti, bet jie tai daro tik išprovokuoti nenuovokaus pašaliečio. Tinkamai išdresuoti, šie šunys būna labai ištikimi, saugo savo šeimininką ir džiugina jį savo puikiu charakteriu.

Intelektas: 5
Charakteris: 5
Fiziniai duomenys: 9

5. Rotveileris

Žiniasklaida suformavo neigiamą rotveilerių įvaizdį, tačiau iš tiesų šie šunys nėra tokie agresyvūs ir nenuspėjami, kaip vaizduojama. Tinkamai išdresuoti šunys, matę daug skirtingų žmonių ir situacijų, gali būti geriausi žmonių (vyrų) draugai.

Rotveileriai laikomi vyriškais šunimis, nes jiems, kaip ir vyrams, būdingas įgimtas troškimas dominuoti. Jie aršiai gins viską, kas jiems priklauso - savo jauniklius, šeimininką ir mėgstamiausią žaislą. Norėdami išvengti įkandimo, nepažįstami žmonės prie rotveilerio turėtų artintis labai atsargiai.

Rotveileriai dažnai kenčia nuo nepelnytos kritikos ir yra laikomi per daug vyriškais, tačiau iš tiesų jie gali būti labai meilūs ir draugiški.

Intelektas: 6
Charakteris: 6
Fiziniai duomenys: 7

4. Vokiečių aviganis

Šie šunys dažnai dirba policijoje: jie ieško sprogmenų bei narkotikų ir padeda gaudyti nusikaltėlius. Jiems tai puikiai sekasi. Vokiečių aviganiai patenka į “vyriškiausių” šunų dešimtuką, nes sugeba atlikti sudėtingiausius vyriškus darbus, kurių nesugeba kitos veislės.

Tai gražus ir savimi pasitikintys šunys, kurie moka būti ir išdidūs, ir kuklūs. Jie dideli (sveria 30-40 kg) ir gali atrodyti bauginančiai, tačiau jie labai myli savo savininkus ir yra jiems ištikimi.

Vokiečių aviganiai gina savo teritoriją ir puikiai saugo namus bei žmones. Jie pasitiki savimi, yra judrūs ir ištvermingi. Šis šuo - nuostabus aktyvaus žmogaus bičiulis.

Intelektas: 6
Charakteris: 5
Fiziniai duomenys: 9

3. Bladhaundas

Bladhaundo snukutį atpažįsta ne tik suaugusieji, bet ir vaikai (užtenka prisiminti Plutą). Išskirtinės šiu šunų savybės yra ne jėga ar vikrumas, bet nepaprastai jautri uoslė, kuri praverčia medžioklėje. Sakoma, kad bladhaundai gali užuosti vos kelių odos ląstelių kvapą, ir valandų valandas - o kartais net kelias dienas - sekti aukos pėdsakais.

Tai ne tik puikūs medžiotojai, bet ir dideli bei dailūs šunys, kurių išvaizda ne vienam sukelia šypseną: jie nuolat seilėjasi ir kartais atrodo labai nerangūs. Bladhaundai gali būti labai užsispyrę ir atkakliai siekia savo tikslo, tad jei iš pirmo karto nepavyks priversti jų paklusti, žiūrėkite į tai su šypsena. Bladhaundai - puikūs strategai, pasižymintys stipriais instinktais, ir geri vyrų draugai.

Intelektas: 8
Charakteris: 6
Fiziniai duomenys: 8

2. Juodas labradoras

“Vyriškų” šunų mylėtojai dažnai renkasi juodus labradorus arba kitus labradoro retriverius. Jiems būdinga plati galva, storas kaklas ir kailis su vandeniui atsparia povilne. Labradoro snukutis atrodo toks protingas, kad akimirksniu suminkština žmonių širdis. Kadaise šie iš Kanados kilę šunys padėdavo žvejams traukti į krantą tinklus.

Labradorai išlieka ištikimi savo pavadinimui (angl. “retrieve” - sugrąžinti, atnešti) ir klusniai reaguoja į komandas atnešti daiktą. Tai itin protingi, draugiški ir imlūs šunys, kurie puikiai sutaria su suaugusiais ir vaikais, šeimos nariais ir nepažįstamaisiais.

1. Rodezijos ridžbekas

Nesate tokio girdėję? Nieko nuostabaus, nes jie dažnai vadinami kitu vardu - Afrikos liūtų skalikais. Tokį vardą šie šunys gavo dėl to, kad kadaise Afrikoje nebijodavo stoti į kovą su liūtais.

Ridžbekai pasižymi itin gerais fiziniais duomenimis: jų kailis atsparus daugeliui vabzdžių (netgi erkėms), putlios letenėlės nebijo spyglių, kūnas raumeningas ir stiprus. Tai ramaus temperamento, racionalūs gyvūnai, kurie puola tik tada, kai pajunta rimtą pavojų. Kadaise jie tarnavo kaip sarginiai šunys, ištikimai gindavo savo šeimininką ir jo šeimą ir netgi ganydavo galvijus.

Galbūt jie neatrodo taip grėsmingai, kaip kitų veislių šunys, bet taip ir neturi būti - dėl savo atsparumo, intelekto ir atkaklumo juos galima laikyti pačiais “vyriškiausiais” šunimis.

Intelektas: 10
Charakteris: 8
Fiziniai duomenys: 10

Shutterstock nuotraukos

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)