Visoje serijoje – gyvūnai

Laidos „Delfi diena“ rubrikoje „Knyginėjimai trumpai“ T. Dirgėla išdavė, kad šios serijos knygų – tikrai bus dar daugiau.

„Čia visa serija tokia, kad visos tos A komandos bylos, paieškos, detektyvai yra susiję su gyvūnais. Kadangi pirmoje dalyje „A komanda ir šuo už milijoną“ paėmiau labai tradicinį gyvūną, šunį, kuris visiems žinomas, pažįstamas, gatvėje kone kasdien eidamas gali bent vieną šunį pamatyti, paskui pagalvojau, kad reikėtų egzotiškesnio gyvūno – šitaip antroje dalyje atsirado papūga. Galiu išduoti paslaptį, kad trečioje dalyje bus vėžlys, o ketvirtoje vėl grįšiu prie paprastesnių gyvūnų, tai bus katinas“, – pasakojo jis.

Pasak T. Dirgėlos, šios knygos skiriasi nuo kitos jo populiarios „Domo ir Tomo“ knygų serijos tuo, kad čia yra mažiau absurdiško humoro. Be to – šioje knygoje pagrindinė veikėja yra mergaitė.

Pats rašytojas, kalbėdamas apie savo knygas, svarstė, kad jos išsiskiria ne tik nuotykiais ir humoru, bet ir tuo, kad jose nėra ilgų aplinkos aprašymų. „Nerasite ten tokių aprašymų, kad štai jis ėjo per pievą, pieva žaliavo, saulė švietė taip ryškiai, kad galvojo per sauną ėjo, lyg pas močiutę kaime būtų...“, – juokėsi jis.

Nenorėdamas atskleisti per daug siužeto, T. Dirgėla trumpai apibūdino, kad knyga „A komanda ir didelė, kalbanti papūga“ yra apie tai, kaip vieną kartą miesto zoologijos sode dingsta labai reta, labai brangi papūga, kuri tiek tam mieste ypatinga, tiek ir aplink retai kas turi, retai augina, retai sutiksi. „Kad daugiau nieko neišduočiau, pasakysiu, kad čia viskas susiję su tarptautinio masto nusikaltėlių grupuote“, – intrigavo jis.

A komanda ir didelė, kalbanti papūga

Iliustratorė Kornelija Žalpytė – su šviežiu apdovanojimu

Knygą „A komanda ir didelė, kalbanti papūga“ iliustravo Kornelija Žalpytė, kuri visai neseniai bene svarbiausiame vaikų literatūros renginyje, knygų mugėje Bolonijoje buvo apdovanota už vaikų knygoms skirtas iliustracijas.

„Labai smagu, kad Kornelija čia tų iliustracijų padarė labai daug, kad ta dinamika eina ne vien per veiksmą, per skaitymą, per skyrius, bet ir kas liečia iliustracijas, nes jų čia išties daug, vietomis net beveik kaip komiksų intarpai. Kai tie dalykai susideda, dinamika tekste ir iliustracijų gausa, tai, manau, labai geras dalykas išeina“, – kalbėjo T. Dirgėla.

Pasak jo, nors ant knygos užrašyta, kad rekomenduojamas amžius yra 8-12 metų vaikams, bet nebūtina į tai žiūrėti labai griežtai.

„Kartais ta rekomendacija sumaišo kortas. Pamato ir sako, o, mano vaikui 6 ar 7 metai, nepirksiu. Bet pirmą „A komandos“, žinau, skaitė ir 6 metų vaikai ir džiaugėsi, ir 14“, – pastebėjo rašytojas.

Apskritai jo knygas skaitančių vaikų ratas labai skirtingas. „Bet šiaip liūdna, kai prieina ir sako, užaugau ir nebegaliu jūsų knygų skaityti“, – prisipažino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją