Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen atsiųstame pranešime spaudai dalijasi netradiciniais šaltibarščių receptais, kurie taps tikra atgaiva ieškantiems kitokio skonio.
Žmonės, gamindami šią, užsieniečiams dažnai neįprastą rožinę sriubą, įprato naudoti klasikinius ingredientus – burokėlius, pieną, kefyrą, agurkus, kiaušinį, svogūnų laiškus ir petražoles. Tačiau kai pabosta įprasti šaltibarščiai, verta išbandyti kitas jų versijas, pavyzdžiui, vietoj burokėlių A. Rasmussen siūlo dėti rūgštynes.
Šaltibarščiai su rūgštynėmis
Reikės:
1 šviežio agurko
šaltibarščių kefyro
150 g grietinėlės
konservuotų arba šviežių rūgštynių
ryšulėlio krapų
skiltelės česnako
svogūnų laiškų
2 virtų kiaušinių
druskos
maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
Agurką nuskuskite ir smulkiai supjaustykite, pridėkite krapų, susmulkinto česnako, svogūnų laiškų ir rūgštynių. Viską užpilkite kefyru, paragaukite – jei reikia, įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Tuomet įpilkite grietinėlės ir viską išmaišykite.
Patiekti šaltibarščius galite su virtomis bulvėmis arba kapotais virtais kiaušiniais.
Maisto ekspertė taip pat pastebi, kad labai gardu agurkus keisti ridikėliais ir juos įmaišyti į šį receptą kartu su kitais produktais.
Šaltibarščiai su liežuviu
Vasaros metu šaltibarščiai puikiai tinka ne tik pietums, bet ir vakarienei. Jei pietums valgėte lengvą maistą, o vakarieniaudami taip pat norite neapkrauti skrandžio, tačiau pavalgyti sočiai – rinkitės šaltibarščius su liežuviu.
Reikės:
1 litro rūgpienio
100 g burokėlių
šviežio agurko
100 g šviežio liežuvio
maltų pipirų
druskos
svogūnų laiškų
šviežių krapų
grietinės pagal skonį
Gaminimas:
Išplakite rūgpienį ir supilkite į dubenį. Tuomet sudėkite stambia tarka sutarkuotus burokėlius, susmulkinkite agurką ir liežuvį. Pagal skonį įberkite maltų pipirų, druskos ir įdėkite smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų ir grietinės pagal skonį.
Viską gerai išmaišykite ir prieš patiekdami įberkite smulkiai pjaustytus šviežius krapus.
Veganiški šaltibarščiai
Žmonėms, nevartojantiems gyvulinės kilmės produktų, atsisakyti gaiviosios vasaros sriubos tikrai neverta. A. Rasmussen sako, kad įprastą pieną ar kefyrą galima pakeisti natūraliu sojos jogurtu ir džiaugtis kiek kitokiu šaltibarščių skoniu.
Reikės:
1 litro natūralaus sojos jogurto
0,75 l nesaldaus sojos ar kitokios rūšies augalinio pieno
kelių agurkų
100 g sojų varškės
svogūnų laiškų
krapų
0,5 l burokėlių
druskos
Gaminimas:
Sumaišykite natūralaus sojos jogurto su nesaldaus sojos ar kitokios rūšies augalinio pieno. Susmulkinkite agurkus, sojų varškę, svogūnų laiškus ir krapus ir kartu su burokėliais sukrėskite į jogurto ir pieno mišinį. Įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.
Maisto ekspertė atskleidžia, kad vietoje kefyro veganiškų šaltibarščių gamybai galima naudoti smulkiai sumaltas saulėgrąžas arba anakardžių riešutus. Tik prieš tai juos reikia gerokai pamirkyti, rekomenduojama – per naktį.