Skleidžiasi pirmieji žiedeliai

Kasdien atsiskleidžia vis daugiau sakurų žiedų. Kol kas pasirodė tik pirmieji žiedeliai, tačiau žadama, kad ši savaitė bus šilta, tad savaitės pabaigoje ir savaitgalį turėtų prasiskleisti ir daugiau žiedų.

Esant didelei šilumai sakuros gali žydėti vos savaitę ar dvi, tačiau vėsesniais orais žiedai gali išsilaikyti ir iki trijų savaičių.

Kasmet sužydi vis anksčiau

Šis pavasaris labai ankstyvas, tad Lietuvoje ne viena gėlių ar medžių rūšis sužydėjo anksčiau nei įprastai. Ne išimtis ir japoniškos vyšnios.

Beje, pernai Kėdainių sakuros pražydo gegužės 2-ąją, užpernai – gegužės 10-ąją, dar ankstesniais metais Kėdainių sakuros žiedus praskleidė dar vėliau – gegužės 18-ąją. Tad stebint ilgalaikę tendenciją galima sakyti, kad sakuros kasmet savo grožį atskleidžia vis anksčiau.

Vėliau nei kituose miestuose

Galima pastebėti ir dar vieną tendenciją – jau darosi įprasta, kad Kėdainiuose sakuros pražysta net trimis savaitėmis vėliau, nei Vilniuje ar kituose miestuose, o kodėl taip yra, atsakė ir šiemet šias sakuras prižiūrintis žinomas želdynų specialistas kraštietis individualios įmonės „Dotnuvos vejos“ vadovas Algimantas Čemalonskas.

Specialistas pažymėjo, kad Kėdainiuose augančioms sakuroms dėl šalia augančių didelių medžių tiesiog trūksta saulės spindulių, todėl jos ir pražysta vėliau, tačiau tai nesutrukdo grožėtis jų žiedų grožiu.