Virš Lietuvos praskriejančios „SpaceX“ „Falcon 9“ raketos pakopos vaizdu su portalu Delfi pasidalijo ir fotografas, operatorius Irmantas Arnauskas.

„Fotografija – didelis mano pomėgis, ypatingai gamtos fotografavimas. Vakar pasirodžius geroms Šiaurės pašvaistės prognozėms ilgai nedvejojęs išvykau prie Žaliųjų ežerų. Nuvykus į vietą iš pradžių teko kiek kiek nusivilti, virš ežero dangus buvo dar gana šviesus, o tikimybė išvysti pašvaistę dėl silpstančios audros pradėjo mažėti.

Raketos pakopos skrydis danguje virš Žaliųjų ežerų. I. Arnauko/Arnauskas Photography nuotr.

Pasistačiau fotoaparatą, paleidau time lapse su maža viltim, ir staiga danguje pasirodė keistas šviesos darinys. Šviesa buvo tarsi sūkurio formos, dangumi judėjo be jokio garso, atrodė lyg ji būtų lengvam rūke, nors dangus atrodė visiškai giedras. Vaizdas buvo labai neįprastas, tuo metu apėmė keisti jausmai, šviesai pranykus už horizonto mintyse liko tik spėlionės, kas tai galėjo būti“, – savo įspūdžiais su portalu Delfi pasidalijo fotografas Irmantas Arnauskas.

Priemaname, kad virš Lietuvos buvo pastebėta atmosferoje skriejanti, besisukanti ir degalų likučius išleidžianti „Space X“ raketos „Falcon 9“ antroji pakopa.

Kaip pranešė Space X, gegužės 2 dieną iš Vandenbergo kosminių pajėgų bazės Kalifornijoje, JAV, 18:36 GMT (21:36 Lietuvos laiku), raketa „Falcon 9“ iškėlė du bendrovės „Maxar“ Žemės stebėjimo palydovus.

Švytintis objektas danguje. K. Žvinklio nuotr.

Raketos „Falcon 9“ pirmoji pakopa yra tinkama pakartotinai naudoti, ji sėkmingai po pakilimo nusileido Vandenbergo bazėje.

Tačiau aukščiausiosios „Falcon 9“ raketos pakopos nebegalima pakartotinai naudoti, – iškėlus palydovus ar kitą naudingąjį krovinį, ji krenta atgal į Žemę ir sudega atmosferoje, sukeldama įspūdingai danguje atrodančio šviesulio efektą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)