Apie skandalą Delfi dienoje buvo kalbamasi su rašytoju Andriumi Užkalniu, ilgus metus gyvenusiu Anglijoje ir dirbusiu BBC.

– Kodėl žmonės taip sukluso, sujudo, net įsižeidė? Kodėl spauda taip sureagavo? Kas visiems užkliuvo labiausiai?

– Spauda Anglijoje save vertina labai rimtai. Lietuvoje tik sakoma, kad spauda yra ketvirtoji valdžia, o Anglijoje šis pasakymas iš tikrųjų šį tą reiškia.

Šiuo atveju, galima sakyti, buvo sulaužytas socialinis kontraktas arba socialinė konvencija, nes spaudai nei iš Vyriausybės, nei iš karališkosios šeimos koreguotos nuotraukos yra neteikiamos. Tiesiog yra toks supratimas, kad koreguotos nuotraukos neteikiamos. Jos gali būti tik šiek tiek pašviesintos ar padaryta bendroji korekcija, bet niekada nėra taškinės korekcijos, kur atskiros vietos – drabužių detalės, plaukai, pirštai ar panašiai – pakeičiamos.

Kai su spauda Britanijoje elgiamasi ne taip, kaip sutarta, ji absoliučiai sužvėrėja. Ji sužvėrėja taip, kad jei taip vyktų Lietuvoje, politikus, pakliuvusius spaudai po ranka, ko gero, išvežinėtų su greitąja pagalba.

Tai – puiki tema. Kiekvienas laikraštis, kiekvienas portalas turi savo fotoskyrių, savo specialistus, kurie gali pastebėti tokias detales, be to, šitas fotošopas buvo toks mėgėjiškas, nemokšiškas – nesuprasi, kam ir dėl ko.

Spauda Britanijoje vis užtaiso valdžiai pamoką. Ir nesvarbu, kokia ta valdžia: karališkoji, renkamoji politikų valdžia. Tarkime, 2009-aisiais laikraštis „The Daily Telegraph, oficialiais būdais negavęs informacijos apie tai, kaip parlamento nariai leidžia visokius reprezentacinius ir kitus pinigus, ėmė ir nusipirko vogtus duomenis. Ir tada porą savaičių juos viešino bei spausdino diena iš dienos. Ten paaiškėjo neįtikėtinų dalykų. Valdžia pasiuto, bandė juos patraukti į teismą, jiems nepavyko, teismo sprendimas buvo laikraščio naudai. Keturi parlamento nariai atsisėdo į kalėjimą, keli turėjo atsistatydinti. Visa spauda, visi konkurentai, nors skandalas buvo laikraščio „The Daily Telegraph“, palaikė savo kolegas ir padarė viešą valdžios sudraskymą, kaip senovės Romoje, gladiatorių cirke. Kaip tada atvesdavo krikščionis sudraskyti liūtams, tai ir ten buvo kažkas panašaus. Tokį nuožmumą, kokį demonstruoja Britanijos spauda, mums sunku net įsivaizduoti.

– Su Britanijos spauda nejuokaujama.

– Taip, jie supranta, kad jei vieną kartą užsileisi ant galvos, tai užsilips ir antrą. Net jei tai buvo visiška smulkmena – dieve, koks ten kam skirtumas, kad truputį papeckiota karališkosios šeimos nuotrauka su vaikais. Bet visų pirma tai yra reitinginis dalykas, o visų antra, tai yra principo reikalas. Kartais reikia padaryti parodomąjį atspardymą, kad kitą kartą prieš darant gerai pagalvotų.

– Tai nėra pirmasis karališkosios šeimos skandalas, jų būta skirtingų. Kaip jiems sekasi pakilti iš reputacinių nuopuolių?

– Labai sunkiai. Jie tik tikisi, kad per kelias dienas viskas užsimirš, ypač, jei atsiras kažkokia kita, didesnė istorija. O karališkosios šeimos vartymasis buvo toks labai paprastas. Jie sakė, kad padarė klaidą, kad eksperimentavo. Bet natūraliai dabar užduodamas klausimas: jei karališkoji šeima užsiiminėja tokiais dalykais, tai ką jie dar meluoja?

Juolab, kad tai susiję ir su Kate Middleton sveikata, apie kurią komentuojama labai nedaug. Tiesa, čia reiktų žinoti, kad apie karališkosios šeimos sveikatą apskritai įprastai komentuojama labai nedaug.

Manau, kad dar reiktų atkreipti dėmesį, kad Kate Middleton yra viena populiariausių ir geriausiai visuomenės priimamų karališkosios šeimos narių. Tai – palyginti paprasta mergina. Abu jos tėvai dirbo „British Airways“ oro kompanijoje. Ji gimusi Redingo mieste, Berkšyro grafystėje, ėjo į gerą mokyklą, bet ne kažin kokią mandrą. Ir ji buvo mėgstama. Ypatingų kontroversijų Kate Middleton aplink save neturėjo. Bet kai yra tokia situacija, nesvarbu, tu populiarus, geras, bet tu pakliūni po volu ir viskas.

– Skandalas iš tiesų siejamas su Kate Middleton sveikata. Jai neseniai atlikta operacija, bet nekomentuojama, kokia, nežinoma jos sveikatos būklė. Kokį santykį britai turi su sveikata? Ar jie užjaučia Kate Middleton? Gal tai – tabu tema?

– Žmogiškos užuojautos yra, bet negalima sakyti, kad tai būtų kažkoks didžiulis gedėjimas ar susirūpinimas. Vis dėlto jie matomi kaip vieši asmenys.

– O kaip dėl pasiteisinimų? Kate Middleton kalba apie žioplumą – kam gi nepasitaiko, prisitaiko sau netgi tokios tarsi kvailutės pradedančiosios nuotraukų koreguotojos etiketę. Britams juk būdinga klaidas nuleisti per žioplumo, nevykėliškumo prizmę? Ar tai yra taktinis manevras?

– Taip. Tai visada yra geriausia gynyba, ir britai taip daro. Jie prisipažįsta esantys žiopli, neišmanantys, kad kiti jų tais dalykais neapkaltintų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)