Gydytojai mano, kad greta nesveiko gyvenimo būdo šios patologijos pagrindą sudaro netaisyklinga mityba, neatsižvelgiant į tikruosius organizmo poreikius. Kanadiečio tyrinėtojo A. Hofero nuomone, viena pagrindinių seksualinio sutrikimo priežasčių yra hipoglikemija – staigus cukraus kiekio sumažėjimas kraujyje.

Kad ir kaip būtų paradoksalu, tai įvyksta organizmui persisotinus angliavandeniais: kuo daugiau žmogus valgo saldumynų ir miltinių patiekalų, tuo greičiau mažėja cukraus kiekis kraujyje.

Hipoglikemija gali ne tik sunaikinti potraukį, bet ir sukelti depresiją, dirglumą, emocinį išsekimą.

Amerikiečių dietologas M. Volkeris pabrėžia, kad viso to galima išvengti kasdienį racioną sudarant taip, kad maistas patenkintų organizmo energetinius poreikius, tačiau jo nebūtų per daug. Trumpai šis principas skamba taip: „Valgykite mažiau riebalų ir cukraus, bet kuo daugiau ląstelienos turinčių produktų“.

Tiems, kurie nori išsaugoti arba padidinti seksualinę energiją, M. Volkeris sukūrė taisykles. Beje, jos tinka ir bendram sveikatos stiprinimui.

Daugiau vaisių ir daržovių

Kuo daugiau valgykite šviežių vaisių ir daržovių. Vaisiai geriau nei sultys, nes juose gausu ląstelienos.

Kasdien suvalgykite mažiausiai vieną vaisių arba daržovę, turinčią provitamino A (morkos, tamsiai žalios lapinės daržovės, prinokę raudoni ir geltoni vaisiai) ir kelis vaisius arba daržoves, turinčius vitamino C (citrusiniai, serbentai, pomidorai, bulvės, kopūstai, žalieji pipirai).

Į savo racioną būtinai įtraukite produktų, turinčių vitamino E („sekso vitaminas“): morkų, bananų, pomidorų, kviečių sėlenų, saulėgrąžų, riešutų, augalinio aliejaus, ruginės duonos, lašišos ir kitų jūros produktų. Nepamirškite cinko turinčių produktų. Cinko trūkumas gali sukelti impotenciją ir prostatitą.

Jo daugiausiai yra baltyminiame maiste. Pirmenybę teikite žuviai ir vištienai, o ne mėsos patiekalams. Jeigu vartojame mažai gyvulinės kilmės baltymų, valgykite daugiau riešutų, žirnių, pupelių, lęšių, grybų, česnakų, ropių, petražolių, bulvių, kukurūzų, žiedinių kopūstų. Gerkite vynuogių sultis. Turtingiausias cinko šaltinis – šviežios austrės.

Kasdien mažiausiai vieną kartą per dieną pasiruoškite lapinių žalumynų salotų. Mažinkite riebių padažų vartojimą. Kuo mažiau riebalų bus jūsų racione, tuo geriau.

Maistą gaminkite garuose, virkite, apkepinkite, bet tik ne kepkite. Ribokite kiaušinių ir sūrio. Mažiau vartokite arba visiškai atsisakykite kofeino, kurio yra kavoje ir stiprioje arbatoje. Saikingai vartokite alkoholį – tai didžiausias sekso priešas. Iki minimumo sumažinkite baltojo cukraus, jį keiskite medumi.

Kuo mažiau druskos

Stenkitės kuo mažiau sūdyti maistą arba apskritai jo nesūdykite. Daugelyje produktų ir taip yra druskos, jau nekalbant apie tai, kad jos dedama praktiškai į visą fabrikų produkciją. Jeigu negalite visiškai atsisakyti druskos, vartokite jūros druską. O dar geriau – ruduosius dumblius, kuriuose gausu geležies, jodo ir kitų mineralų.

Druskos skonį sėkmingai gali pakeisti žolės, prieskoniai ir citrinos sultys, naudojami kaip prieskoniai nesūdytiems pagrindiniams patiekalams.

Nedidelėmis porcijomis valgykite 6-8 kartus per dieną. Jokiu būdu nepersivalgykite. Mažos porcijos neleidžia kauptis kalorijoms. Jeigu norite numesti antsvorį, po truputį valgykite tik tada, kai esate labai išalkę.

Valgydami jokiu būdu neužgerkite maisto. Tai padės išvengti persivalgymo. Bet kokį skystį gerkite iki valgymo likus pusvalandžiui arba pusvalandį po jo. Sotūs pusryčiai, pavyzdžiui, košė ar pupelės, taip pat kiti baltymų turintys patiekalai, užtikrina lėtą energijos išlaisvinimą organizme per visą dieną. Venkite susicukravusių vaisių.

Rauginti pieno produktai – jogurtas, kefyras, kumysas, acidofelinas, pasukos – maistingas lengvas užkandis. Ypač jeigu į juos įbersite daigintų kviečių arba alaus mielių.

Venkite rafinuotų produktų – augalinių aliejų, baltų miltų ir kt.

Mažiau vartokite konservuotų produktų, saldžių gazuotų gėrimų, sūdytų riešutų, šokolado, saldainių, desertų, cukraus turinčios kramtomosios gumos, ledų, džemų, želė, uogienių, konditerijos gaminių ir pyragaičių, ypač su saldžiu įdaru.

Rekomenduotinas valgiaraštis

Savaitės valgiaraštis, skatinantis seksualinę sveikatą, gali būti toks.

Lengvas užkandis prieš pusryčius – švieži vaisiai.

Pirmieji pusryčiai – neskaldytų grūdų košė su neriebiu pienu ir šviežiais vaisiais.

Grūdų arba rupi duona su sėlenomis. Virtas kiaušinis, varškė arba pupelių patiekalas.

Žolelių arbata arba kava be kofeino.

Lengvas užkandis prieš antruosius pusryčius – pomidorų sultys arba jogurtas su šviežiais vaisiais.

Antrieji pusryčiai – neskaldytų grūdų arba rupi duona; šviežios daržovės arba lęšių sriuba; šviežios žalių daržovių salotos; varškė, sūris, liesa mėsa, žuvis arba višta; vaisiai arba sultys.

Lengvas užkandis prieš pietus – švieži vaisiai, riešutai arba saulėgrąžos.

Pietūs – gausios sezoninių daržovių salotos; liesa mėsa, žuvis arba višta; keptos bulvės, šviežios kukurūzų burbuolės arba rudieji ryžiai; švieži vaisiai.

Lengvas vakarinis užkandis – švieži vaisiai, neriebus pienas arba rauginti pieno produktai.